Og her er den dårlige og den gode strategi
For at overhuden hænger ordentlig fast i læderhuden, så har naturen lavet godt med forankringsforanstaltninger og nærmest tappet læderhuden fast oppe i overhuden. Og det er der selvfølgelig en rigtig god grund til.
Zonen imellem overhud og læderhud kaldes den dermo-epidermale overgang eller grænseflade. Eller i disse anglodanske tider dermal-epidermal junction. Og den er modsat hudens lag, der ligger fladt ovenpå hinanden, altså bølget*. Det betyder, at ud over at hænge godt sammen, så får de to lag en større fælles flade end hvis de lå fladt ovenpå hinanden. Det er meget vigtigt.
*jeg tør ikke sætte tegningen på, for den er rettighedsbehæftet, men I kan se, at overgangen mellem epidermis og dermis er bølget.
Det er også et utrolig spændende område i huden der bare 0.1 mm under overfladen. En membran, der både er en adskillelse og en en udvekslingszone. Ikke mindst af næringsstoffer og ilt fra læderhudens blodkar til overhudens celler og ligeså affaldsstoffer den anden vej.
Helt konkret er det den stærke fysiske forankring, det at de to hudlag hænger godt sammen, der giver huden dens såkaldte mekaniske egenskaber. Sammen med god fugtmadras og fibre (kollagen og elastin), der agerer stødpude..
Tænk, hvor ofte, din hud bliver udsat for små stød og slag og hvor utroligt det er, at den ikke går fra hinanden. Så kunne vi gå rundt som en stor vable. Der er faktisk hudsygdomme, der skyldes, at der ikke er den tætte kontakt, der bør være.
Som med alt andet, så undslipper heller ikke denne bølgede zone nedbrud og forandring. Den flader ud, og det svækker hudens modstandskraft. Samtidig bliver der færre GAGs=glykoaminoglykaner (bl.a. hyaluron) og følgelig dårligere cellekommunikation. Der produceres mindre kollagen, huden bliver slappere og overhuden bliver dårligere ernæret.
Lad os starte med, hvad du ikke skal, og det håber jeg står klart med ovennævnte forklaring om sammenhængskraft. Lad være med at hive og trække i din hud. Smør din creme på med en let glidende massagen hen over hudens overflade og reservér hiv og træk og niv til den kosmetologbehandling, du måske under dig selv i ny og næ.
Blodforsyningen hjælper du bedst ved at røre dig, så der er gang i cirkulationen. Og lymfen løber i hårfine kar, der ikke skal voldes men for eksempel pumpes med små lette tryk.
Og her er, hvad der er en nyttig strategi også til gavn for godt sammenhold i membranzonen. Du gør det måske allerede, men lad mig alligevel nævne, at studier viser, at ingredienser, der øger hudens indhold af GAGs i læderhuden, har god effekt. Også på dannelsen af de proteinfibre, der har betydning for styrke og smidighed og for sammenstrikningen af over- og læderhud.
Faktisk er det, at der er det nødvendige vandindhold i huden afgørende for stort set alt. Der skal helst være 12-14% i overhuden og 70% nede i læderhudens vandreservoir. Jeg tror naturens disposition i mængde understreger vigtigheden. GAGs er i øvrigt også afgørende for cellefunktioner ude i kroppen.
Og googler man så på, hvad der kan præstere noget her, så støder man på C-Xyloside, som for eksempel HER og HER, hvis du har lyst til at nørde. Og det fører så frem til Pro-Xylane og xylose og L’Oréal.
Lige bortset fra SkinCeuticals, så er vi i den økonomi-venlige afdeling med Pudderdåserne Alt I Et Kosttilskud og Plaisir Collagen Optimizer. Og de tre produkter repræsenterer de nævnte ingredienser: SkinCeuticals H.A. Intensifier med Pro-Xylane, Pudderdåserne Ansigtsolie med Matrixyl og The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane, altså med retinol.
Og det skrev jeg om HER. Som du kan se, så er der 30%-udgaven til en mindre formue, men du finder også denne ingrediens, som må siges at have papir på effekt, i andre af husets produkter og senest Vichy Neovadiol Meno 5 Bi-serum.
Og så skal du kigge efter Matrixyl og Matrixyl 3000 (palmitoyl tripeptide-1 og palmitoyl tetrapeptide-7), som har vist at øge hudens kollagen. Og så er der gode gamle trofaste vækstvitamin retinol/A-vitamin. Og C-vitamin, der er nødvendigt for proteinsyntese. Og alger, der er multitalenter. Naturen har mange bud, men kigger vi ind i fremtiden, så tror jeg, at grænserne nedbrydes for, hvad man kan smøre sig til.
PS ♥ Husk endelig det indvortes. Spis dit (cellebundne) vand, lav kollagenrig simremad og tag eventuelt tilskud.
Herunder Vichy Neovadiol Meno-5 Bi-serum med Pro-Xylane. Den er udviklet med specielt sigte på overgangsalder. Lanceres til september (199 kr.) og jeg vender tilbage og fortæller mere om den og Vichy’s studier i menopause.
Lise-Lotte skriver
Når du siger man ikke skal hive og trække i sin hud, hvad tænker du så om ansigtsyoga ? 🙂 Jeg har prøvet det og synes man netop trækker i huden, jeg er meget i tvivl om det er en god ide, men det er jo meget oppe i tiden 🙂
vh Lise-Lotte
Lise Grosmann skriver
Lise-Lotte: Nej, face-yoga er jo øvelser, hvor man f.eks. bruger fingre for at give ansigtmusklerne modstand i en given bevægelse. Jeg tænker på egentlig massage, hvor man hiver i huden med fingrene. F.eks. trækker huden opad på kinderne i det håb, at den bliver hængende deroppe. Det man gør, hvis man praktiserer det ofte, det er jo at strække hudens fibre, og ingen elastik er blevet strammere af at blive hevet i. Mange hilsener
Lise
Karin Winther skriver
Kan det passe at den Vichy ….5 Bi-serum ikke er kommet til Danmark, Lise. Jeg kan kun finde noget om den på hollandsk og fransk 😳
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Jeg er ikke lykkedes med at råbe nogen op, og jeg har ikke noteret lancering, da der var digitalt møde ): men det er formentlig september. Jeg har sat lidt ind i teksten. Det er et rigtig fint produkt med virkelig mange gode ingredienser og så bare 199 kr. Jeg har ikke haft den på huden.
Karin winther skriver
Så skal jeg bare lige vide om den “ lugter” for sådan en som mig 😉😷 kære Lise
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Jeg ved det faktisk ikke, for jeg har den ikke. Men der står ‘parfum’ nederst på ingredienslisten, så risikoen er der jo. Men vent med at udelukke den, for det er et fint produkt.
nanna f skriver
Den collagen optimizer fra Plasir. Virker den?
Jeg vil nødig lydig alt for skeptisk, men så alligevel (det skal man lidt være synes jeg – i denne skønhedsbranche jeg elsker så højt og bruger så mange penge på). Jeg læser så meget om, at alle de kosttilskud ikke virker (pånær d-vitamin), som sundhedsstyrelsen anbefaler. Hvad tænker du, søde lise. mvh Nanna
Lise Grosmann skriver
nanna f: Når D-vitamin virker og anbefales, så er det jo fordi mange er i underskud. Og måske har man sat anbefalet daglig dosis lavere end kroppens behov reelt er. Men uanset hvad vi indtager – om det er mad eller kosttilskud – så skal det deles med hele kroppen. Så selv om vi snupper kollagentilskud for hudens skyld, så må den altså dele. Men eftersom at kroppen har prioriteret huden højt med kollagen, så får den jo nok sin del.
I sin bog nævner læge Jerk W. Langer, at vil man opleve effekt, så skal der 5 g til og man må have tålmodighed i 3 måneder før man kan forvente effekt. Og har man særlige behov – led for eksempel – så skal man op på 10 g. Hvis du har tid, så skrev jeg lidt mere her https://www.lisegrosmann.dk/kollagentilskud-hjaelper-det/
Det kan jo gå hen og blive en dyr affære, og det gør det jo til en ekstra god idé at satse på simremad. Og så måske supplere med tilskud.
Jeg har taget tilskud on/off, så jeg er ikke nogen god testperson. Men på den anden side er jeg heller ikke skeptisk over for, at vi jo skal have byggestenene for at lave kollagen.
Jeg ved ikke, om det var nogen hjælp, men hvis du ikke har Langer’s Collagen-bog og ikke vil købe den, så er den sikkert på biblioteket. Her får du virkelig god information baseret på faglig viden. Plus inspiration til kollagenmad.
Kh lise
nanna skriver
Mange tak, for det fine fine svar. tak 🙂 jeg har godt hørt om bogen og vil låne på bib!
Lise Grosmann skriver
nanna: Dejligt, at der var noget, du kunne bruge – og ja, lån den, det er jo interessant læsning under alle omstændigheder.