Og måske burde vi alle hoppe ud i det minimalistiske
Når man er heldig at have læsere som jer, så misser man ikke meget. Heller ikke, når man er sløv til at følge sine egne digitale abonnementer. Så stort tak til Birte for at henlede min opmærksomhed på artiklen ‘Ren’ i Weekendavisen. Selv om, som Birte skriver, jeg jo altid har advaret mod overdreven badning af hudkærlige hensyn.
Men som jeg har svaret Birte, så er det jo skønt for sådan en som mig at få klogere hoveder at henvise til, når jeg siger ‘la’ nu vær’!’
Være med at skrubbe. Men også være med at bade hver dag og allermest bruge vaskeprodukt over hele kroppen. Hallo, dine tørre skinneben og arme, de lugter altså ikke, vand alene kan godt klare det. Tænk på din hud som det, den er, et levende organ og spørg så dig selv, om du ville behandle din krops andre organer på samme måde, som du behandler din hud!
Jo, jeg ved det, jeg har lige skrevet om rens og forurening, og tiderne er jo ikke hudvenlige. Og biologien har heller ikke indtænkt hverken solcreme eller makeup, som jeg stadig mener skal af, men det er jo ikke mindst for solcremen ikke noget over-hele-kroppen hele året. Så indsæbning i badet kan gode spares væk.
Da jeg var barn (fald nu ikke i søvn <3 ) var vi især i de første år meget fattige. Vi boede på Bispebjerg i en etværelses lejlighed, hvor der var koldt vand og altså ikke bad. Og selv om jeg ikke kan huske det, så er det jo ikke svært at forestille sig, at der blev praktiseret etagevask. Da jeg var 6 år flyttede vi til en toværelses lejlighed, hvor der var bad, og nu begynder min hukommelse at virke, for vi boede her til jeg var 15 år, og ingen i familien gik i bad hver dag. Og jeg husker ikke, at jeg blev mobbet for at lugte. Og i øvrigt havde jeg den smukkeste hud som ung.
MEN tilbage til den amerikanske læge James Hamblin, som lad os lige slå det fast IKKE prædiker, at vi skal holde op med at vaske hænder, men siger, at vores hygiejnepraksis i dag er formet af marketing og har uhensigtsmæssig effekt på vores immunforsvar. Fra engang at hoppe i flod, sø eller hav en gang imellem begyndte vi at praktisere bad med skum og det hele. Og her gik det galt siger Hamblin.
Hamlin indledte et eksperiment, han stoppede med at bade og gik over til ‘målrettet hygiejne’, altså etagevask af armhuler, skridt og fødder, hvor vi har tendens til at udvikle de lugte, vi ikke bryder os om. Altså kun sæbe her og ingen deodorant men heller ikke længere nogen lugt af rå løg, siger han.
Du har formentlig gættet det, vi er ude i noget ‘urørt hud’, de gode og de onde og ja mikrobiom. Balance eller hormese, som i øvrigt også ham HER skriver meget om. De kloge har sammensværget sig. Vi fratager huden dens økosystem og dens naturlige fedtstoffer med afvaskning for bagefter at smøre på for at genetabelere det, vi fik godt spoleret. Og i tilgift har vi fået flere problemer med allergi, eksem og andre hudproblemer.
Jeg er fuldstændig enig på sin vis, men jeg hænger også på den i den forstand, at jeg fortsætter med hver anden dags bad og hårvask, ingen indsæbning andet end den målrettede og ingen deo til daglig. Og da jeg bruger makeup, så fortsætter jeg også med rens så hudhensyntagende som muligt og må derfor genetablere fugt og fedtbalance. Og så dropper jeg heller ikke det, jeg håber, vil få mig til at ældes baglæns. Jeg erkender at være jobskadet men prøver at indtage sund fornuft.
James Hamblin’s Clean – The New Science of Skin er selvfølgelig bestilt. Læs synopsis til bogen herunder og se/lyt eventuelt til James Hamblin, der bl.a. besøger Marten Blaser, Human Microbiome Project (han bader heller ikke), der siger, at vi ikke gør os selv en tjeneste ved at fjerne ‘the good bugs’ med al vores hygiejne.
GOD WEEKEND til jer ♥
Synopsis til Clean-The New Science of Skin af James Hamblin: The things we do every day to keep ourselves clean can have surprising and unintended effects, as this entertaining introduction to the new science of skin microbes and probiotics reveals Keeping skin healthy is a booming industry, and yet it seems like almost no one agrees on what actually works. What one person says is vital another says is toxic. We have not cured acne or eczema, allergies keep getting worse, and autoimmune conditions are becoming increasingly common. In Clean, doctor and journalist James Hamblin explores how we got here, examining the science and culture of how we care for our skin today. He talks to dermatologists, microbiologists, allergists, immunologists, aestheticians, bar-soap enthusiasts, venture capitalists, Amish people, theologians, and straight-up scam artists, trying to figure out what it really means to be clean. He even experiments with giving up showers entirely, and discovers that he is not alone. Along the way he realizes that most of our standards of cleanliness are less related to health than most people think. In fact, our overuse of soap, sanitizers, and untested, misleading skin-care products may be to blame for many problems. But a little-known area of science is shining light on our skin microbiome—the trillions of microbes that live on our skin and in our pores. These microbes influence everything from acne, eczema, and dry skin to how we smell. The new goal of skin care will be to cultivate a healthy biome—and to embrace the meaning of “clean” in the natural sense. This can mean doing much less, saving time, money, energy, water, and plastic bottles in the process. Lucid, accessible, and deeply researched, Clean explores the ongoing, radical change in the way we think about our skin, introducing readers to the emergin
Karina skriver
Jeg har praktiseret etagevask i 2 år og ofte med rent vand, bruger dog sæbe, ved særlige lejligheder. Hårvask med lersæbe ca. hver 7 dag. Aldrig har jeg haft pænere hud og hår, selvom jeg er i 50’erne.
Det er ikke en praksis, jeg egentligt ønskede og i starten var det underligt, det med ikke, at få vasket hele kroppen dagligt. Men efterhånden mærkede jeg, hvor god min hud føltes og hvor pæn, glat og dyb glød den har fået. Fik jeg mulighed for at brusebade igen, så ville jeg ikke bryde mig om det.
Lise Grosmann skriver
Karina: Spændende at høre, og i hvert fald en god idé ikke at vaske hele kroppen med sæbe. Det har jeg ikke gjort i mange år, men jeg praktiserer sæbe strategiske steder og bader og vasker hår hver anden dag, hvis ikke noget specielt er på programmet. Jeg brusebadede gerne to gange om dagen, for jeg nyder det, men af hensyn til min hud, så er der rationering (; God aften <3
Helle Forum skriver
Det ved jeg, du har! Kommentaren var til dine læsere😊. KH
Anneka skriver
VILDT så spændende!
Da jeg var barn (;) nærmere 11år i 77′ ca, kan jeg huske vi snakkede i et frikvarter om hvor tit vi hver især gik i bad.
Kun én (!) gik i bad hver dag. Ellers var det en gang om ugen og et par stykker fra bondegårde bl.a min veninde, endda i det samme karbadvand med efterskylninh. Først den mindste, så storesøster..osv. Men min veninde havde en misundelsesværdig smuk hud
Hvis jeg går I bad hver dag stikker og klør min hud
🧡
Lise Grosmann skriver
Anneka: Ja, det er spændende, hvad der sker, og så er det jo kun lige begyndt at få effekt – altså komme ud til os fra forskerne, hvad og hvor det der mikrostuff gør og har betydning for.
Det overrasker mig faktisk, at ’77 stadig var bad én gang om ugen, men jeg er jo ældre end dig og det har formentlig haft en betydning for badning af forfængelighedshensyn. Sjovt det der med at dele karbadvand, det kan jeg godt huske, selv om vi altså ikke havde badekar, da jeg var barn. Har kun haft det kortvarigt i en gammel lejlighed, det var til gengæld med løvefødder ((;
Lad os endelige blive ved de badevaner, vi har Anneka, for hud bliver unægtelig ikke mere robust med tiden <3
Mariannegylding skriver
Både mine døtre og jeg vasker kun hår ca 1-2 gange ugentlig, og det er helt ugen gener af nogen art.
Til gengæld hed det, da jeg var lille, “grav-rust” de der brunlige plamager på hals og omkring fod/underben. Og det kom altså af manglende rengøring 😖 hos min meget hygiejniske sygeplejerske-mor, var det noget der blev set ned på. Så jeg har som voksen renset, specielt mine meget aktive sønner, med vat og renset benzin hvis de havde været lidt for nærige med vand og sæbe som små😂 den går nok ikke i dag hvor de er 16 og 24 år.
Rigtig god og solrig weekend☀️
Lise Grosmann skriver
Mariannegylding: Jamen, der er formentlig mange – ud over min gamle kollega på ALT – der kan bekræfte, at håret faktisk fedter mindre, når man vasker det mindre. Men hvis man som mig har psoriasis, der plakker knolden til, så er det ingen løsning at lade stå til, for det kvæler jo liv i hårsækkene.
Herligt, at du nævner gravrust, jeg havde helt glemt udtrykket, men kender det så udmærket – har måske også haft det, men så har jeg lykkeligt glemt det. Men jeg er lidt usikker på den med renset benzin, som unægtelig må have været effektiv. Og nej, du kommer nok ikke til med kluden i dag – tror næppe heller, du finder gravrust ((;
God weekend og tak for at fortælle <3
Karin Winther skriver
😅det er lige i dag jeg bader ! Har løbe/gå interval trænet, så der er ingen vej udenom ! Men jeg er bestemt med i klubben, der ikke bader hver dag.
Mit hår og hovedbund kan ikke tåle vask hver anden dag. Med mindre jeg er på ferie, hvor hår og hud elsker saltvand, vasker jeg kun hår 2 gange om ugen!
Det er interessante skriv og links, så jeg må ha fat i noget læsning. Bare der bliver sagt mikrobiom er jeg lysvågen, og også når du mindes din barndom, Lise . ❤️
God week end
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Det kan jeg så godt forstå, og det er jo heller ikke det, der gør den store forskel – om du bader efter løbeturen. Men stadig er det jo ikke skinneben og tørre arme, der sveder, så sæberiet kan spares der. Jeg havde en kollega på ALT for damerne, der vist ikke engang vaskede hår en gang om ugen, og hun havde fantastisk hår, der aldrig var fedtet at se på, bare smukt og sundt. Men Lars Skjøth siger jo vaske i hvert fald hver anden dag. Ikke nemt (;
Ja, det er virkelig interessant, hvad der sker på det her mikrobiom-område – som Esse siger, så skal huden rewildes.
TAK for at ikke falde i søvn over lille-Lise-historien. Når jeg sidder og skriver det, så tænker jeg, at man skulle tro, det var i forrige århundrede.
God weekend kære
Karin winther skriver
☺️ lille Lise historier.
Ja vi skal rewilde ! Og bruge meget mindre sæbe ! Jeg klipper gamle håndklæder i lange brede strimler, og bruger dem til “rygscrub” når nu hampedimsen er blevet no go for længe siden.
Så får ryggen en dejlig tur og frotte’en lidt længere liv .
❤️😁
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Jamen, du er da SÅ meget recycle-duks, og håndklæde kan accepteres men aldrig hamperem. Det minder mig – nu jeg er i lilleLise-historierne – om, at man brugte stykker af gamle undertrøjer som karklude, da jeg var barn. Og de blev i den grad ikke skiftet dagligt, som jeg gør her, for på det punkt er jeg hygiejnehys. De bakterier, der hygger sig i våde karklude og viskestykker, de er ikke noget sundt bekendtskab. God weekend kære <3
Karin winther skriver
Yes yes and yes ! ☺️
Lise Grosmann skriver
Karin winther: YES <3
Liv Davids skriver
Kære Lise, jeg gør som hovedregel ligesom dig med bad og hårvask hveranden dag. Det fungerer så fint for mig, og huden trives i den grad med det.
Det begyndte, da jeg fik min første knæprotese og ikke kunne komme op i badekarret for at tage brusebad, ak.
Jeg blev simpelthen en ørn til etagevask og hårvask i håndvasken 😊
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Kære Liv, jeg tror, det er ganske fornuftigt af os, og etagevask rækker også langt. Men det lyder ikke rart med knæprotesen – av av <3
Pernille S skriver
Sjovt, og fornuftigt du ikke anvender deo i det daglige. Desværre vil mine omgivelser dåne hvis jeg undlod at bruge deo. Min arbejdskittel er af syntetisk materiale, så uden deo går det lugtmæssigt helt galt. Jeg kunne jo øve mig i at lade deo’en stå uberørt på badeværelseshylden i weekenderne…. Godt skriv Lise! Desuden elsker jeg personlige historier a la dine barndomsminder ligesom Karin Winther. Tak💚 og god weekend 🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Jeg kan jo hurtigt udbedre skaden, hvis ilde lugt skulle opstå, men det er da klart, at du er nødt til at forsikre med deo, det gør jeg jo også, hvis jeg skal være sammen med andre. Men ja, weekend-deo-fri var da nok en god idé. Svedkirtler er motorveje og uanset, hvor naturlig og hvad-som-helst ens deo er, så er det kropsfremmede stoffer.
TAK for roseord, men pas på med at sige mere pænt om personlige historier, for pludselig har jeg longskrevet uendelig minder ((; God weekend kære <3
Helle Forum skriver
Jeg kan på det kraftigste anbefale den bog. Ikke for at blive overbevist om, at man ikke skal bade – det er det mindste af det hele. Men for at få overblik over, hvordan vi er havnet i en verden, der har fået os til at tro, at det unormale er normalt, og det unødvendige nødvendigt. Vi trænger til at få korrigeret vores virkelighedsopfattelse!
Og interesserer du dig for mikrobiom, kan jeg i samme åndedrag kraftigt anbefale Martin Blasers bog “Missing Microbes”. Også én, man får SÅ god forstand af at læse!
KH
Helle
Lise Grosmann skriver
Helle Forum: Jamen, tusind tak kære kollega, dejligt at høre fra dig. Jeg tror nu, at jeg har været på vognen ret længe og mener at være i besiddelse af en virkelighedsopfattelse og deraf følgende livsstil, som harmonerer pænt godt med et sundt forhold til normalt og nødvendigt. KH lise