….og hvorfor er det så lige, at jeg stadig ikke kan?
“…..sætter gang i mekanismer, der styrer immunforsvar, energiforbrænding, kredsløb og humør. ….bagefter føler man sig mere i live end nogensinde før.“* Selv om jeg har udeladt de steder, hvor ordet vinterbadning nævnes, så har I selvfølgelig gættet det. Og jeg har drømt om det i årevis.
*Hop i havet, vinterbadning gør dig sund og glad, ny bog af Susanna Søberg
Når jeg ser på billedet her, så kan jeg godt forbinde det med lykkefølelse langsomt at sænke mig i det blikstille og helt sikkert iskolde vand, men jeg lærer det aldrig. Foto: pixabay.com
Vi oplever lige nu en ’tilbage til naturen trend’, hvor ethvert cykelskurtag skal være køkkenhave og alle livets genvordigheder klares med oplevelser i naturen. Absolut gode ideer. Og begge kan hurtigt blive nødvendige både for os og naturen. Den, der først har nurset en tomatplante og er blevet belønnet med en rød solmoden af slagsen vender aldrig tilbage til de i enhver forstand smagløse. Og lige som gode naturoplevelser vil det fæstne sig som øget respekt for det, der omgiver os og betinger vores overlevelse.
Vinterbadning er selvfølgelig ikke noget nyt og fra naturens side er det en simpel nødvendighed, at vi ikke er sarte planter. At vi har et nødberedskab. Ikke alle jægere gennem historien har haft en hund, de kunne jage ud efter byttet i den kolde sø. Og mangen en kvinde og mand er faldet over bord under forskellige omstændigheder i tidens løb. Vi er ganske enkelt skabt til at kunne tåle en vis udfordring fra kulde, varme, sol og anden stråling plus ‘det løse’. Heldigvis.
Jeg ved ikke, hvad det er med mig, for jeg er faktisk meget lidt en ‘sart plante’, til tider faktisk nærmere en vovehals, det tror jeg, de fleste vil give mig ret i. Men der er to trendy ting, jeg ganske enkelt må melde pas over for. Jeg kommer ikke til at vinterbade, og jeg kommer ikke til at løbe. Havbade i behagelig temperatur – ja med glæde. Cykle og gå i hastigt tempo – ja med glæde.
Min erstatning for vinterbadning er på ægte Kneipp-vis at gå gennem koldt morgenvådt eller rimfrossent græs. Sebastian Kneipp er manden bag begrebet ‘kolde afvaskninger’ og inspiration for en lang række hydroterapi-SPA-behandlinger. Han arbejdede også med urter, aromaterapi og farvehealing, som jo har et vist spirituelt islæt. Kort sagt….Kneipp er perfekt til tiden.
At gå i vådt, rimfrossent græs eller sne eller bare bruse fødder og underben med koldt vand (slut med varmt vand siger Kneipp) er bestemt ikke ubrugeligt helsemæssigt. Fødder er antenner og kuldechokket registreres under alle omstændigheder i hele kroppen og hjernen. Så lidt high får man plus bonus til immunforsvar og kredsløb.
Jeg nævner i starten af indlægget her Susanna Søberg’s bog ‘Hop i havet, vinterbadning gør dig sund og glad’, som jeg p.t. læser. Susanna Søberg er ph.d-studerende ved Center For Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, cand-scient.san og sygeplejerske og har i flere år arbejdet med kliniske forskningsstudier med bl.a. fokus på det brune fedt og vinterbadning. Læs mere HER
Selv om jeg ved, at jeg aldrig selv kommer til at opleve det kolde gys, som jeg egentlig så gerne vil, så læser jeg med stor interesse Susanne Søbergs bog, fordi hun deler en masse seriøs viden og nyttige råd. Jeg tror faktisk ikke, jeg har set så informativ og praktisk brugbar bog om vinterbadning tidligere. Og så er hun jo velfunderet og ikke bare fan. Det betyder gevaldig meget, for selv om lidt skidt kan være godt, så kan balancen tippe – og i øvrigt må enhver lære at læse sine egne reaktioner rigtigt.
Og så lidt af det nørdede, der hører denne blog (/blogmutter) til. Linket HER omhandler flere naturvidenskabelige forskeres holdning til den japanske vandforsker og alternativmediciner Masaru Emoto/’De skjulete budskaber i vand’ (og omtalt i ‘What the bleep do we know’), og bortset fra, at der er skeptikere, så er der faktisk dem, der giver ham ret, vand har hukommelse og er påvirkeligt af lyd, ord og vores følelser. Hvad mon det siger til alle de vinterbaderskrig, det må høre på (;
Therese skriver
Hej Lise
Ja, kode bade er så godt. Jeg er en af dem, som er afhængig 😉 og jeg har trænet mig op til at kunne tåle meget kulde. Da jeg startede at gå i det kolde hav, skreg min krop ! Nu kan jeg mærke det er koldt, men det rør mig ikke. No problem.
Og jeg kan skrive under på det, Daniela skriver: flot hud, flotte ben.
Men også god nattesøvn. Velvære i kroppen. Alt muligt godt 😀
Når du har svært ved at gøre det, så er det naturligt. Det er din krop, som advarer dig mod faren ved kulden. Og det er fornuftigt nok: man kan dø af at være i koldt vand ! Men der skal flere timer til. Så tricket er at gøre din krop tryg ved bare kort tid. Jeg overvejer at lave en podcast om det. Der er så mange spændende detaljer i det 🙂
Lise Grosmann skriver
Therese: Tak Therese for forsøge at friste mig <3 men jeg er godt bevidst om både fordele og baggrunden for reaktionerne, vinterbadning er jo ikke noget nyt fænomen, men jeg kommer ikke til det alligevel. Så gerne jeg end vil.
Men jeg vil prøve at genoptage min Kneipp-udgave og gå i det kolde vand, det er bare så irriterende bagefter at få sandet tørret af de kolde våde fødder. Talkum skrev en sød læser til mig på et tidspunkt. Og så går jeg i det kolde våde eller frosne græs, også en Kneipp-terapi. Men held og lykke med podcast kære Therese <3
Susanna skriver
Kære Lise,
Tak for de søde og eftertænksomme ord om min bog! Du er allerede igang med en form for kuldeterapi – en jeg ikke har hørt om. Interessant er det også i forhold til det brune fedt. Studier viser at det aktiveres hvis du stikker en hånd og en fod i koldt vand – det er jo i princippet tæt på dine kulde-vandringer. Sej sundhedsstrategi ?
Kh,
Susanna
Lise Grosmann skriver
Susanna: Kære Susanna, tusind tak for at give dig tid til at skrive med her, og jeg vil gerne gentage, at jeg synes, det er en utrolig fin informativ bog, du har skrevet.
Den tyske præst Sebastian Kneipp var en svækling og udviklede sine teorier (herunder det nok så berømte sædebad) for at styrke sig selv, og så vidt jeg husker, så blev han pænt gammel.
Historien og hans mange terapier har altid fascineret mig og så har jeg gennem årene set dem praktiseret (uden reference (;…) på mange SPAer og førhen jo selvfølelig i tidens kurbade, som tyskerne har stor tradition for.
Det er nemt for mig, for jeg har en lang græsplæne og jeg går eller småløber så langt, jeg kan klare (jeg skal jo tilbage også) og så ind på badeværelset og bruse med varmt vand. Men nu fik jeg jo den idé, at jeg kunne sætte en spand varmt vand og så tage nogle flere ture.
Hvad jeg har af brunt fedt, ved jeg ikke, men meget fedt har jeg ikke – til gengæld har jeg en del bøvl med kronisk bihulebetændelse og rart ville det jo være, hvis jeg kunne guide immunforsvaret i den rigtige retning.
Tak igen og kærlig hilsen, Lise
Pernille S skriver
Lad dig ikke gå på af ikke at blive vinterbader. Du er jo vinter”vader” 🙂
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: ‘Vintervader’ åh, Pernille <3 <3 <3 Tænk at få så fin trøst fra en ægte vinterbader. Kh Lise
Pernille S skriver
<3
@leafysmoothie skriver
Skønt indlæg og kommentarspor <3 Kh, Helene
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Er det rigtigt husket, at du (her nævnt som HeLene) foreslog talkum for bedre at kunne få tørret kolde, våde fødder fri for sand <3...jeg blev lidt i tvivl? Kh, Lise
Salli skriver
Søde Lise,
Jeg synes, som du ved også at bogen er interessant og inspirerende – men jeg tror at jeg vil starte med at gå ture på bare fødder på græs med rimfrost – hvor langt går du? ?
Kram
Salli aka frossen pind
Lise Grosmann skriver
Salli: Kære medfrossenpind <3 Jeg går omkring 30 meter (frem og tilbage), jeg ved det ikke helt præcis, men det er jo vigtigt ikke at komme til at fryse. Og bagefter går jeg ind og bruser med varmt vand. Man kunne jo også - tænker jeg nu - have en balje med varmt vand, som man træder op i og så bagefter tage en tur til. Som vinterbaderne gør efter sauna. Kram
Jeannett Lindebjerg skriver
Jeg er vinterbader på anden sæson og elsker det! Det velvære jeg får vil jeg ikke undvære – især er jeg overbevist om at det er super godt for klimakteriet og temperaturregulering. Er så heldig at være medlem i en badeklub, så jeg kan klæde om indendøre og nyde saunaen de dage, der er ekstra tid.
Lise Grosmann skriver
Jeannett Lindebjerg: Jeg misunder dig virkelig, for jeg er jo ikke det mindste i tvivl om bonus hverken fysiologisk eller mentalt, men jeg ved også, at jeg aldrig kommer til at vinterbade. Sejt Jeanett <3
Rie Viola skriver
Ville så gerne kunne gå ud i det kolde vand, men mine bade ture stopper i September. Har tænkt tanken i mange mange år, men det bliver ved tanken :O)
Lise Grosmann skriver
Rie Viola: Jeg tror, som Susanna Søberg også nævner, at hvis der er en vinterbader-forening, så vil det være nemmere, når man som dig faktisk har lang badesæson. Selv i september begynder vandet jo at blive pænt køligt.
anette hansen skriver
Hej Lise Grosmann
Jeg smider bukserne og vader ud med bare ben i alt slags vejr.
Det er en anden form for vinterbader. Det frisker virkeligt dejligt op også selvom jeg ikke kommer i med hele kroppen.
kærlig hilsen
Anette Hansen
Ebeltoft
Lise Grosmann skriver
anette hansen: Det har jeg også forsøgt mig med, og jeg kan sagtens klare det kolde vand op til knæene, men jeg synes, det er utrolig bøvlet at få tørret sand af fødderne, når de er kolde – og jeg skal jo have sokker og støvler på igen, for at komme tilbage og hjem. HeLene foreslog vist engang noget med talkum. Måske skal jeg søge løsninger og prøve igen, for det er faktisk ganske rart. Tak for at minde om det. Kærlig hilsen Lise
Hanne I skriver
Jeg prøver også at overtale mig selv, men indtil det lykkes, afslutter jeg ethvert brusebad med en kold douche. Om det kan ses på mine lår ved jeg ikke, men det føles godt – især bagefter:)
Lise Grosmann skriver
Hanne: I’m sure <3 Jeg kan heller ikke koldt brus, kun nedefra og op til knæene. Og den følelse af, at alt liv stopper - åndedræt og hjerte - den er jo helt normal, som Susanna Søberg forklarer, men om vi så er nogle, der får en stærkere reaktion end andre, det er jo et spørgsmål. Det er vel også et spørgsmål om ens konstitution, som er afhængig af andet end hvilken fysisk form, man er trænet til. Medfødt svaghed, kroniske sygdomme....
Daniela Fraser skriver
Efter snart 27 år som behandler, kan jeg nu genkende en vinterbader, især ved at se på personens lår.
Jeg ser det oftest på de meget voksne kvinder, der trods deres højere alder, har de smukkeste og smækreste lår.
Så spørger jeg selvfølgelig, om de vinterbader…
Svaret plejer at være ‘JA, i over 30 år!’
Det kan altså ses på vævet!!
–
Jeg selv bor og arbejder i Kbh, langt fra lækkert vinterbadevand, men HVIS jeg havde tid/mulighed for det, så er det en ret motiverende grund, når jeg ser de gamle, men både sunde og flotte ben, og tænker på hvor sundere hele kroppen så må være.
Især lårene ser glatte og faste ud, ensartet i farven pga en optimal blodcirkulation og gennemstrømning.
Lise Grosmann skriver
Daneial Fraser: Åh, hvor kunne du nænne det Daniela ((; men jeg ikke bare tror dig og ved, at du har erfarne øjne, jeg er jo også overbevist om det biologisk faktum bag. HVIS det da ikke er fordi de spæner op af trappen før de er kommet under og dermed får stærke lårmuskler hi hi. Bortset fra det, så er de måske også vandhunde om sommeren og svømmer….det kan man se på mine lår, at jeg HELLER IKKE gør.
Bortset fra det, er der så ikke vinterbade/sauna-faciliteter i Københavns havn, der er jo så meget andet? – men det får man jo ikke tid af!