Undskyld mit engelske, men kom og læs med alligevel
Jeg har brugt min formiddag i godt selskab med mennesker, der har stor viden inden for alt fra nedbrydning af plastik med enzymer til epigenetik og bioteknologiens uendelige muligheder for endog at programmere celler. Alt sat i scene af Biotherm.
Allermest greb det mig at høre marinebiolog Sylvia Earle, en kvinde af ikke bare en vis alder (85 år) men også ganske enorm viden og engagement. Jeg indsætter link HER, så I kan høre med (ikke aktivt lige nu, men jeg arbejder på sagen).
Det var en dårlig forbindelse i forvejen og bedre bliver det ikke med affotografering af en støvet skærm. Men tag og lyt til Sylvia Earle’s ord….
Og HER et link til Mission Blue, der så dagens lys for 10 år siden og stort set fra starten har været støttet af Biotherm, der, som Sylvia Earle sagde, har betydet meget for at sprede viden om havets sande tilstand. Og i øvrigt selv gøre noget ved det. Den video med en Sylvia Earle TED-talk, jeg indsætter nederst, ligger på Mission Blue sitet.
En af de ting, som Sylvia Earle sagde, der gjorde stort indtryk, var, at det har taget mere end fire milliarder år at skabe kloden som en venligt miljø for os, men at det er i hendes levetid, at vi har ødelagt det. Og forurening fra 60’erne er der stadig. Plastikken er der selv om det somme tider bliver til mikro eller nanoplast, og så står vi bare med et andet problem.
Årsagen er uvidenhed*, sagde hun, og når man ikke ved, så er man ligeglad. Vi fattede ikke, at alt det, vi smed i havet var ødelæggende. Og det forekom utænkeligt at tømme havet for liv. Fisk er som fugle og vilde dyr, men vi tager dem fra havet i tonsvis.
* grådighed nok også
Det skete på vores vagt! Men det er ikke en undskyldning længere, for nu ved vi. Alt afhænger af, hvad vi hver især gør, af respekt og af ikke at tage noget for givet, mindede Sylvia Earle om.
Jeg vil mene, at Biotherm er ganske langt fremme og på vej til at tage endnu større ansvar. Ret meget ansvar skulle jeg mene. Det kan du læse om HER. Og så glæd jer til september og Cera Repair med ceramider i en særlig optimeret udgave. Sammen med Thermal Plankton, er det en hudbooster, der er svær at slå.
Endnu en støvet affotografering…
Og så TED-talk med Sylvia Earle:
Karin Winther skriver
Det er Plastikfri Juli, har jeg lige fundet ud af. Og i går frustrerede det mig, alt den emballage jeg ikke kunne undgå ved mine indkøb. Jeg kunne selvfølgelig have valgt ikke at tage de blåbær med hjem 🙈og gulerødderne fandt jeg da også i et bundt i stedet for i plastikpose and so on…… for vi vælger jo via vores køb.
Et billede kommer på min indre skærm fra Kretaturen. Vi kørte til en anbefalet lille lagune med både havn, strand og en lille Taverna . Det var nu ikke vores smag, men vi gik alligevel en tur rundt under tamarisk træerne og langs stranden. Ved nærmere eftersyn spærrede vi øjnene op. Det så ud som om der var strøet den fineste konfetti ud. Alle mulige farver i bittebitte små plastikstykker. Langs hele stranden.
Nogen gange står det bare klart i neon hvad vi har gjort mod naturen, med opfindelsen af plastik .
Cool Lady Sylvia 💙🙌
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Vel er det så, jeg googlede lige, og der er jo simpelthen noget, der hedder plasticfreejuly.org. Ikke mindst under corona har det vel nok været et problem at pakke alt ud, og der er nok ting, jeg vil foretrække indpakket – f.eks. bær, som man spiser som de er og har svært ved at vaske. Jeg har set folk stå og flytte rundt på bær i bakkerne bakkerne, og det samme med tomater, der jo helle ikke ligefrem kan skrælles eller skoldes. MEN også mademballage kan laves af genbrug. For nylig så jeg gulerødder i en pakning, der var lavet af græs.
Det var dog en forfærdelig oplevelse på den strand. Men sådan er det jo, vi deler forurening med andre lande og især gennem luft og over hav. Og Middelhavet ruller jo fra lande, hvor man nok spekulerer på meget andet end at begrænse plastik.
Ja lady Sylvia for ever <3
Karin Winther skriver
Ja . Og ja. Pilfingre er ikke lækkert. Kun ens egne. Det siger Coop jo også, når de forsvarer alle plastikembalagerne, så vi må bare håbe på nye opdagelser. De gamle dage hvor vi medbragte fletkurven, vælger, vejer og betaler, vender nok ikke tilbage! 👵🏻
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Det er jo delvist sådan. I Løgismose inde ved Toldboden har de en mægtig lang grøntsags’reol’ og her ligger alt uden plastik – også salat for eksempel. Det ser smukt ud jo, men jeg tænkte, at der også måtte være stort tab, for det er jo ikke byens billigste, så det skal strutte frisk dagen lang.
På sin vis var det måske sundere dengang med kurven, det er jo lidt det, de bakteriekloge siger i dag, men alligevel vil jeg nu ikke dele bakterier på mine bær med alle i Brugsen. Æbler kan vaskes, tomater også, appelsiner skrælles osv. men lige bær er lidt svært, fordi de kun kan skylles, rør man ved dem, så går de i stykker.
Men men men….ingen tvivl om, at vi får miljøvenlige emballager som de der gulerødder i pap lavet af græs.
Karin Winther skriver
Jeg elsker også mine gårdbutikker der igen begynder at bugne af struttende grøntsager lige høstet på markerne. Det er så fint at stå og vælge, men du har så ret med bær ! Og nu kommet der snart de lækreste friskplukkede hindbær, og de er virkelig sarte 😍❤️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Skylle skylle skylle….for de er jo svære at modstå lige som danske friskplukkede jordbær. Men det er nok også i forhold til udenlandske bær et langt mere sikkert valg. Udenlandske bær kan være skyllet med forurenet vand og pluket med forurenede fingre og hvis folk i Brugsen så også står og piller, så stikker det af….God weekend kære <3