Sådan skrev jeg om Helena Rubinstein i 1994 i det flotte kundeklubmagasin Helena, man havde i flere år, og der er ingen grund til at ændre så meget som et komma. Man bliver stadig forpustet, hvis man læser historien om et nærmest ufatteligt liv, der startede i 1872 i Krakow i Polen og sluttede i New York i en alder af 93 år.
Et liv, der gav hende to sønner og den sorg at miste den ene. To verdenskrige sendte hende ud af Europa (hun var jøde) og efter nummer to måtte hun begynde forfra. Og så var der lige The Wall Street crack, som igen gik fri af. Men ikke på noget tidspunkt slap Helena Rubinstein ledelsen af sine forretninger. Til illustration indtog hun Japan som marked i en alder af 80 år.
Skal vi ikke bare kalde det en succeshistorie. Selv om den titel blev brugt til en bog, som Estée Lauder skrev om sit liv. Også ret imponerende præstation og så er det et af de få stadig familieejede firmaer, der er tilbage. Men hun havde kun lige blinket med sine babyøjne, da Helena Rubinstein i 1905 havde skabt en blomstrende forretning af skønhedsinstitutter i Melbourne, Sidney og Brisbane og vendte næsen mod Europa.
Og hvorfor lægge småt ud, når man kan etablere sig i det celebre Mayfair-kvarter i London med skønhedssalon i 4 etagers luksusudgave. Det gjorde hun i 1908. 1909 får hun sin første søn. 1912 og nu altså 40 år gammel indtager hun Paris og etablerer sig selvfølgelig i rue Faubourg Saint-Honoré. Og samme år får hun i øvrigt sin anden søn.
Og så kom den første krig, og hun måtte forlade Europa og rykke til USA. Det opbrud kunne have knækket mange, men Helena Rubinstein så muligheder USA, som hun flygtede til. Et år efter ankomsten lå der en beautysalon også i New York og snart efter lå der saloner i USAs 6 største byer. Og snart efter igen lå der Rubinstein-produkter i stormagasinerne med personale, der var trænet personligt af madame, som hendes mand kaldte hende.
Efter 30 års ægteskab kunne Edouard Titus dog ikke længere klare at være gift med en kvinde, der nok har været mest gift med sit arbejde, og de blev skilt. Kort efter døde hendes forældre og Helena Rubinstein hentede ny energi hos et af de store navne inden for helse dengang, Dr. Bircher Benner. Og ja…det måtte jo føre til noget business, så nu skulle kunderne også lære at pleje skønheden indefra. Hun skrev faktisk også en Food for the Beauty bog.
I 1939 måtte Helena Rubinstein forlade Europa igen og da hun vendte tilbage i 1945 var alt smadret og hun måtte begynde forfra i en alder af 73 år. Hendes karriere er én lang bedrift, og det skal tilføjes, at hun lånte penge første og eneste gang, da hun etablerede sin første klinik i Australien. 200 £ og det har sikkert været mange penge dengang.
De formerede sig må man sige, og hun efterlod sig et enestående imperium og en lige så enestående kunstsamling. Herunder egne portrætter malet af kunstnere som Picasso, Braque, Matisse, Dali og flere. Forfængelig med sit udseende var hun helt sikkert, men de mange portrætter var nok så meget en investering. Og i øvrigt var hendes motto jo: Der findes ikke grimme kvinder kun dovne.
Jeg skrevet mange linjer og læst adskilllige bøger om Helena Rubinstein og langt fra alle har beskrevet hende med begejstring. Men det er jo nok umuligt at køre et skønhedsimperium, der spændte fra Australien over Europa og til USA i seks årtier og så være elsket af alle.
Men når jeg nu sidder og skriver om hende igen, så sender jeg en high five mod skyen, for det var godt nok godt gået. I en tid før kvinder fik valgret og gennem to verdenskrige og store personlige tab. Der står mere HER
Og så har vi slet ikke været inde på alle de revolutionerende produkter, der så saloner og butiksdiske. Verdens første vandfaste og verdens første automatic mascara, altså mascara som vi kender den i dag. Men hudplejen var nok det, hun brændte mest for. Hun yndede at opholde sig i hvid kittel på laboratoriet og være med i det hele. Og det var lige til det sidste. Den ambition om at lave hudplejeprodukter baseret på seneste videnskabelige forskning viderefører man i dag bl.a. i et samarbejde med Laclinic-Montreux.
Jeg sidder og tænker, hvad der er mit Rubinstein favoritprodukt. Mange af mascaraerne selvfølgelig, for de er jo nærmest ikke overgået. Helena Rubinstein og mascaraen er et helt kapitel for sig, og det holder i den grad i dag. Der er kommet nogle ‘den første’ siden de første.
På hudplejesiden er det jo nærmest umuligt at vælge, men det bliver nok Re-Plasty Pro Filler og Force C. Fordi jeg godt kan lide hyaluron og C-vitamin. Og fordi de begge repræsenterer noget af den teknologi, vi kan i dag. For eksempel stabilisere et meget sart – og meget effektivt – vitamin.
Jeg tror, hun ville have været stolt af dem. For ikke at tale om stamcellerne. Og den HER forskning. Men jeg var blevet fyret for det her foto.
Daniela Fraser skriver
Jeg har så desværre læst de ‘mindre begejstrede’ sider om hendes narcissistiske person og forretningsmetoder, der gør at jeg ikke helt kan beundre hende så meget 🙁
Stærk vilje og udholdenhed ja, det havde hun, men desværre på bekostning af bedragede mennesker og forbrugere.
Det kan man jo komme rigtig langt med, hvis man er meget snu, men det havde været meget mere beundringsværdigt, hvis hun havde gjort sit med integriteten i orden.
Sorry 😉 ville ikke ødelægge den positive stemning, men det ærgrer mig altid, når nogle mennesker kan få så stor magt og indflydelse, ved hjælp af misbrug og dårlige metoder 😉
Lise Grosmann skriver
Daniela Fraser: Jeg tror ikke, at miss Arden heller var helt fin, faktisk giver hun nok ikke HR meget efter, og måske heller ikke deres senere konkurrent mrs. Lauder.
Men vi er enige, det er kedeligt, at business skal have de uheldige sider, som vi jo kender fra mange steder inklusive politik. Jeg synes stadig, at det er ret imponerende, hvad hun fik skabt og ikke mindst på et tidspunkt, hvor det ikke har været nemt at møde respekt som kvinde. Og det lader sig jo ikke gøre bare ved at være en strid kælling, der skal trods alt også et vist talent og businessflair til.
Daniela Fraser skriver
Absolut og enig 🙂
Ja, de to madammer var hinandens værste fjender, og nok fordi at de var lidt af samme støbning 😉
Lise Grosmann skriver
Daniela Fraser: Ja, DET var en helt speciel historie. De ignorerede hinanden men var enige om at afsky Estée Lauder, og de tre var så igen enige om at hade Charles Revson = Revlon. The Nail Man havde i øvrigt hyret min all time favoritmodel Lauren Hutton <3 Men det lykkedes ham i 1960 at blive størst på neglelak og makeup.
Tina skriver
Fantastisk motto-
fantastisk kvinde som ingen kunne kue og som modstod så meget.
Hatten af for kvinder som Helena Rubinstein 🙂
Lise Grosmann skriver
Tina: Ja, det kan man ikke tage fra hende, at hun- om hun så var strid – modstod meget. Der er mangen en strid person i dag, der ikke når tilnærmelsesvis, hvad hun fik skabt.