Jeg lader mig også fange hver gang en ny trend hypes. Du behøver bare google K-beauty her på bloggen.
Men så blev K til A og G (=Germany) og hva’ så?
Dels har tyske brands som Weleda, Dr. Hauschka, Lavera og Annemarie Börlind jo aldrig været ‘ude’ alene fordi formler, der gør huden godt aldrig bliver umoderne. Det gør gode produkter fra Sydkorea og Australien jo heller ikke, fordi der larmes om, at nu har vi blikket rettet mod xxx-land.
Jeg er yderst taknemlig for at have tilegnet mig tonertrenden, der skyllede som en fugtbølge ind over os fra Øst. Og et nicheprodukt som Australian Bodycare har altid haft en tetræolie og med jævne mellemrum en scalp cure på min hylde.
Lige som jeg synes, at Grown Alchemist har produkter, der er lige så værd at lægge i kurven som de var, da de blev hypet. De var jo før de fleste med antioxidanter og stadig en af de stærkeste serier på den vigtige front. Faktisk er hvert eneste produkt ingredienstæt på den gode måde og uden det, mange ikke vil have.
Og så er der Skin Food og de andre stabile tyske. Annemarie Börlind ikke mindst, fordi man her holder traditionen med de naturlige ingredienser, der bare præsterer og har bevist det i generationer, men man er også helt fremme på teknologien. Og selvfølgelig også probiotikatrenden.
Nu er fermentering mildt sagt ikke nyt – og slet ikke i Tyskland – men lige nu er fokus på alt, der lyder som probiotika. Og som jeg har det med scrubs (uvilje), sådan har min mangeårige kollega Helle Forum det med påstande om probiotika i hudpleje. Helle har skrevet bogen ‘Probiotika – En guide til dine gode bakterier’. Køb/lån men læs den. Og kender du ikke allerede til Helle’s bog, så få en introduktion HER
Jeg talte dejligt længe med Helle i går, dejligt længe fordi vi begge er lidt nørdede i låget (smil). Desværre har Helle ikke en blog, hvor hun deler sin viden og hun vil heller ikke være med her. Men hun har gang i meget andet. Blandt andet noget, som hun ville delagtiggøre mig i som den gode kollega, hun er. Og hvad det er, det kommer vi til. Jeg kan sige så meget som at det er dansk og det er utrolig spændende.
Men tilbage til Helle’s kæphest – påstandene om probiotiske ingredienser som ikke altid holder det, ordet giver forventning om. For heller ikke her er alle skabt lige. Men få den gode grundige information HER, så du kan skelne.
Og i øvrigt skal jeg lige nævne, at noget af det, Helle og jeg kom forbi i går, det var de HER, hvor Helle mindede om, som firmaet selv understreger, at her ikke sker en egentlig kolonisering som med Esse’s serum med levende bakterier, men fermentet gør det nemmere for en sart hud at genoprette balancen ved en kort tid at udkonkurrere de uønskede.
De to Annemarie Börlind ZZ Sensitive på foto herover indeholder netop Lactobacillus ferment, som jo er det, vi også kender fra yoghurt og kefir. Et surhudsprodukt, kunne man sige, fordi det hjælper til at stabilisere pH-værdien i hudvenlig retning og i øvrigt indeholder produkterne også inulinfiber = præbiotika = mad for de gode bakterier. Det, der er fjenden, det er jo høj pH og konservering. Blandt det nemmeste at gøre noget ved. Og det bliver nemmere i fremtiden, for cremeformulørerne har fokus på det.
Nu skal vi bare have de danske hudlæger med lige så meget som deres udenlandske kolleger er obs på, hvordan gode bakterier kan kolonisere syg hud – f.eks. rosacea, eksem og akne – og skabe balance i hudens mikrobiom. Indtil da er det jo godt, at mange kosmetikbrands for længst er kommet i forskerkitlen.
Foto på forsiden: Annemarie Börlind
@leafysmoothie skriver
Spændende. Glæder mig at høre mere!
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Ja, det er utrolig spændende med den mikrobiom/probiotika forskning, der burde fylde meget mere i mediebilledet. Problemet er nok, at det er så svært at forstå på flere planer.