Især hvis du er en peeler
Naturen har fundet det praktisk at give os det, der benævnes en ‘syrekappe’, hvori indgår flere elementer som f.eks. sved, talg, amino- og mælkesyrer. Og disse syresekreter produceres af ‘gode’ bakterier, som har det godt i et miljø med lav pH. Mens de problemskabende bakterier foretrækker et basisk miljø, altså højere pH. Og så er vi allerede på sporet af, at det kan give problemer at forstyrre denne forsvarsmekanisme.
Og her er vand ikke engang det værste, hvis der kun er tale om vand, som huden trods alt er skabt til at modstå i rimeligt omfang. Rigtig galt går det som bekendt med den traditionelle sæbe, som for alvor kan forstyrre huden, fordi den har højere pH end huden. Sæbe kan ligge helt oppe på pH 9-10.
Foto: Jeg købte den her på apoteket på et tidspunkt, og den målte vand rigtigt, men er ikke til noget i forbindelse med at måle på kosmetik. Jeg spurgte i sin tid Katja-pudderdåse, for de må jo vide sligt med egen serie – og i øvrigt en af de få, der oplyser pH. Katja sagde, at man skal have fat i sådan noget HER
pH-skalaen går fra 0 til 14 med 7 som neutral, og det er her omkring vand befinder sig med forskelle alt efter, hvor i landet, man befinder sig. pH under 7 benævnes surt og pH over 7 benævnes basisk. Hudens pH-værdi ligger omkring 4,5 og 5,9 alt efter, hvor på kroppen, man måler. I ansigtet er den omkring 5 plus minus lidt til hver side.
Hvis din hud ellers er sund, og der er jo andet og mere end pH, der tæller, så kan den godt klare en kortvarig ændring f.eks. når den bliver renset og får en lejlighedsvis peeling med rette pH. Alt er jo et spørgsmål om balance, og kommer der et ‘u’ foran balance, så skrider det for enzymer og god bakterieflora, og den står på uønskede bakterier (kan føre til akne), svampeinfektion, udtørring og måske eksem og allergi.
Så hvis du er en ‘peeler’ skal du sørge for, at du får effekt i stedet for hyshud.
Foto: Eksempler på eksfolierende produkter fra tidligere skriv
Overordnet gælder det for ’syrerne’, at % skal være høj og pH lav for at de har effekt. Desværre er især pH svær – som regel umulig – at læse sig til på deklaration og brugsanvisning. Så må man spørge. Og lad dig ikke nøje med en besked om, at der er så og så mange procent AHA (alfahydroxyacids) i, for hvis pH’en er forkert, så virker det ikke tilfredsstillende.
Man får maksimal stimulering af nydannelsen af celler ved en AHA-pH på mellem 3 og 4. Er pH lavere end 3 opstår der irritationer og er den højere end 4 aftager effekten og ved 5 er den nærmest ikke-eksisterende. Omvendt fås bedst effekt ved AHA på 10-20 % og ikke lavere end 5%. En glykolsyre-peeling i lægehænder har en koncentration mellem 40% og 70%.
AHA (alfahydroxyacid) AHA er vandopløseligt og det er syrer som glykolsyre, der har stor gennemtrængelighed, fordi det er et lille molekyle. Samt æblesyre, vinsyre og mælkesyre. Sidstnævnte foretrækkes af mit kosmetikkemiker-idol Joe Lewis, fordi mælkesyre findes naturligt i kroppen.
BHA (betahydroxyacid) = salicylsyre. BHA er fedtopløseligt og velegnet ved tilstoppede porer og dermed især god til uren hud, akne, hudorme. Da salicylsyre er mildere og mere overfladisk end AHAs og altså ikke går så dybt er den også bedst, hvis man skal behandle sart hud.
LHA (lipohydroxyacid), en hudvenlig peeling, som er udviklet af L’Oréal, minder meget om salicylsyre, men virker ved højere (hudneutral) pH, hvorimod BHA helst skal være under 3.
Vil du have den keminørdede forklaring på pH, så er den HER og det er faktisk ikke så lineært, som man kunne håbe, vi er ude i logaritmer. Koncentration betyder noget.
Er det kropshuden, der skal poleres eller har f.eks. generende keratosis pilaris, så er de her et godt bud. Læs mere HER…..
Pst! Hvis du eksfolierer for at få glød i kuløren, så husk, at med de øverste celler fjerner du pigment. Huden bliver måske nok klarere men ikke mere brun. Husk også, at du nedsætter din huds naturlige UV-beskyttelse både ved at fjerne pigment og hudceller, der fungerer som fysisk reflekterende UV-filter.
HUSK! De hudceller, som ikke længere skønnes at være nødvendige, og som er blevet erstattet nedefra af nye, de skal nok drysse af. Og ellers bliver de jo allerede tvunget af ved rens, bad, gniden og gnubben og tøj. Det er huden indstillet på og den kan følge med og erstatte. Det er straks en anden sag, hvis man flere gange om ugen går dybere end der biologisk er taget højde for. For så er det celler, der ikke er modnet til formålet, der kommer øverst. Og der bliver kortere vej for ting udefra til alle de processer, der for eksempel kan forsage en sartheds-reaktion. Vores tilsyneladende døde overhudsceller udskiller således defensiner, som er en del af immunforsvarets straks-reaktion. Og så er der jo mikrobiomet. Så brug eksfoliering med omtanke til at få lidt glød og glathed frem i huden og ikke for at ‘vække dovne celler’. For tro mig, de gør deres bedste. De har et stresset job, hvor de får signaler fra alle steder – såmænd også hjernen – om at passe på. Hudens styrke og balance er altafgørende for hele os. Bare man er klar over, at huden er vores first line of defense!
Når man lærer at minimere hudrutiner, bliver meget dejligt nemt. Min hud har det bedre efter jeg har lært kun at rense om aftenen. Hvis jeg indimellem ønsker lidt exfoliering, så sørger jeg for, at det er i en god serum. Fugt fugt og fugt er alligevel det huden elsker mig mest for. Og Ansigtscremen 😊
Jeg har også meget kalk i vandet her i Lejre, så jeg er også en “ mist-moster “. Jeg synes det er meget kompliceret, med de pH værdier, for de bliver sjældent oplyst. Så jeg glemmer det faktisk. Godt at blive mindet om det.
🙏🏼
Karin Winther: Det bliver nemt, billigere og bedre for huden ikke at skulle tage stilling til lag-på-lag-på-lag….med deraf følgende kemiske stoffer. Så gode de end hver især kan være. Enhvers huds behov er, som du skriver, fugt. Kommer den i en cremeudgave, så er der også lidt fedtstof til barrieren og fugtbevarelse.
Det med pH’en er jo især vigtigt, hvis man kaster sig over afsyring, for det skal jo være afstemt for at virke positivt og ikke bare hudhysse.
God dag kære
Fløj straks ud på badeværelset for at se pH værdien på Avenés Eau Thermale Spring Water. Ingen varedeklaration på sprayflasken, men med hjælp fra frk. Google kunne jeg læse, at pH værdien ligger på 7. Af gode ingredienser finder man blandt andet silika, kalcium og magnesium. Efter afrensning af min hud, som indbefatter vand, føler jeg at huden ligesom blødgøres og åbner sig op, når jeg bagefter mister med Avene. Mit kommunevand indholder forholdsmæssigt meget kalk. Jeg føler huden snerper sammen, som hvis jeg havde bidt i en citron, hvis ikke jeg mister efter rens. Flere gange dagligt får huden en udvendig forfriskning med sprayflasken. Rart, især når radiatorvarmen stjæler fugt fra huden. (Bruger også lidt olie på huden ) Om sommeren er den dejlig afkølende. Har altid plads i min taske. Ved, at du Lise, er glad for denne mist. Er lidt nysgerrig på om du også anvender toner i samme proces, eller om det er enten eller? I givet fald hvad gør toneren for huden som ikke Avenes mist og en efterfølgende serum bidrager med? Håber du forstår mit spørgsmål😉
Husker min teenage kusine altid opsamlede regnvand, da hun mente det var godt for hendes akne plagede hud. Om regnvandet for 50 år siden var mindre forurenet end i dag aner jeg ikke. PH værdien svinger idag på mellem 5,6 til 7 – alt efter hvor forurenet regnvandet er. Kusinens hud fremstod altid plettet husker jeg. Men det skyldtes nu at alle hudens urenheder blev dækket af et tykt lag Clerasil. Meget populært i min ungdom! Gad vist om det overhovedet kan købes længere…
Irriterende knopper på armene (keratosis pilaris) er jeg, med succes, så godt som kommet til livs ved at benytte “Ansigtsgløden” fra Beautyspace.dk
Tak som altid for et vedkommende skriv. Kh Pernille 🥰
Pernille S: Smiler og ser det for mig <3 Jeg tror nok, at jeg også på et tidspunkt fandt frem til, at thermalen, der jo er tappet direkte fra kilde, har neutral pH. Dejlig er den i hvert fald, og som du sikkert også læste, så har man belæg for at sige, at den virker beroligende på huden. Jeg synes, at jeg bliver rolig helt indeni, når jeg mister ((;
Det er jo vældig trendy lige nu at kuldeshock'ke og gerne isbade sin hud, og det har vi set før. Ole Henriksen fortalte jo for snart mange år siden, at han splashede løs med koldt vand. Og på trods af kalk - men helst jo ikke forurenende stoffer - så er vand jo nok ikke noget voldsom trussel mod huden. Men alt med måde. Og jeg foretrækker altså selv den kølige brise, der kommer med avenevandet. Det er en utrolig fin sprayforstøver.
Jeg gør om morgenen og lader vandet sidde mens jeg børster tænder, og så tørrer jeg huden ganske let og følger op med min hudpleje. Jeg ser mest thermalen som opfriskning og morgen'rens' med fugtbonus. Så om aftenen følger jeg rens op med toner og mister altså ikke. Selv om thermalvandet har hudtalenter, så er en god toner jo mere a la serum.
Jeg kan godt huske det med regnvandet, men jeg kan ikke huske, om man nævnte den lavere pH, men det var helt sikkert renere for 50 år siden, og i dag ville jeg nok ikke bade hud i det. Bortset fra, når jeg går ude i det. Blid regn føles fantastisk <3
Stakkels kusine, men hun kan godt finde en masse Clerasil også i dag, viste frk. Google (;
Godt at gløden gav glat hud <3 og den burde selvfølgelig have været med på foto i går, men jeg var lidt i tidnød, så det blev tidligere foto.
TAK for søde ord til mig og <3 hilsen