Og taler de alleryngstes sag, for det her må der gøres noget ved. Det bliver lidt langt i dag ♥
“Det er en fælles opgave at have børn”, lyder det i artiklen HER i Berlingske. Så langt er jeg totalt enig. Det har det vel egentlig altid været også ud over selve undfangelsen. Men indtil for ikke så forfærdelig længe siden delte kvinder og mænd/mødre og fædre, opgaverne på en anden måde end vi kender i dag.
Men 2. verdenskrig, kom til at ændre meget. Mændene var i krig og kvinderne måtte i bogstaveligste forstand passe maskinerne samtidig med, at de passede børnene. Selv om mønsteret ikke gjaldt i samme grad herhjemme som ude i Europa og andre steder, hvor krigen rasede.
Faktum er, at det satte gang i en udvikling, hvor stadig flere kvinder ønskede at være på arbejdsmarkedet. Og resten af historien kender de fleste, det kom til at betyde et enormt økonomisk boom.
Mine forældre oplevede at gå fra økonomisk hårdt trængt de første år af mit liv til hen over 60’erne og 70’erne at nå det, man drømte om dengang: Villa, vovse og Volvo. Min mor havde korte jobs ind imellem, men fra min far fik etableret sin lille smedevirksomhed blev hun medhjælpende hustru. Og både hun, farmor og jeg blev sat i arbejde på værkstedet.
Lidt livshistorie, som kunne have handlet om hjælp i marken, hvis jeg havde været født på landet. Og nu nærmer vi os dagens emne. For selv om mange kvinder jo bestilte noget og ikke bare sad derhjemme med curlere i håret og filede negle, så var det almindeligt, at de blev, når de fik børn. For hun skulle jo amme dem, skifte ble og alt det. Far skaffede penge, mor passede hjemmebiksen og ungerne. Familiekonstruktion som en sidste rest af jæger/samler samfundet.
Jeg ved det, det er groft skitseret og der kan i øvrigt sættes kæmpe-minus ved mange ting, men….
en ting var sundere dengang, og det var tarmens mikrobiom. Langt flere børn blev født vaginalt, fordi et kejsersnit var en kirurgisk udfordring på det tidspunkt. Og de blev ammet. Der var ikke så meget hygiejnehys og antibiotika og heller ikke så meget cola og færdigmad og sukret slik.
Et noget uskarpt billede af lille Hugo med et lykkeligt smil om munden. Han har faktisk lige fået mormad ved jeg, for jeg var der og tog billedet.
Og lad os så vende tilbage til artiklen, hvis overskrift I måske har set, er “Barsel blokerer for ligestilling i erhvervslivet….”. Udtalelsen kommer fra en kvinde i toppen af dansk erhvervsliv. Hun ved helt sikkert en masse om økonomi, men hun ved tilsyneladende ikke noget om biologi.
Kunne vi for hulan i stedet for at risikere børns fremtidige helbred få erhverslivet til at begribe, at børn skal fødes og ammes, og at det foreløbig kun er kvinder, der kan det. Erhvervslivet har brug for ny arbejdskraft. Derfor skal der være plads til barsel uden at det går ud over en kvindes karriere. At få børn er et ansvarsfuldt valg.
SELVFØLGELIG kan fædre passe deres børn og give dem al den omsorg og kærlighed i verden, de har brug for. Og selvfølgelig skal de have barselsorlov. Men nu er de jo trods alt sammen med den nyfødte noget af døgnet og ugen, og så går det jo nok, hvis de skal vente med at blive fuldtids til det kun mor kan har fået tid til at skabe det sunde immunforsvar, som det fælles barn skal bygge hele resten af sit liv på.
Jeg citerer lidt fra en af verdens mest banebrydende og indflydelsesrige videnskabsmænd på mikrober, professor Oluf Borbye Pedersen. Citaterne er fra hans bog ‘Magtfulde mikrober’, og det er en stor anbefaling herfra at anskaffe den. Det er ikke bare vigtig læsning, det er også fantastisk spændende og fortalt i et forståeligt og levende sprog ♥
“….Rigtig meget forskning peger på, at amning er afgørende for barnets trivsel og helbred både på kort og langt sigt. Denne erfaring og visdom udspringer ikke fra store randomiserede interventionsstudier med kontrolgrupper, placebo, statistiske modeller og så videre, men direkte fra kilden selv. Alle kvinder på Jorden har i århundreder vidst, at modermælk er en gudedrik for spædbørn..….”
“Sundhedsmyndighederne anbefaler i dag mødre at amme deres nyfødte børn i mindst seks måneder, hvis det er muligt. Det giver børn den suverænt bedste start på livet, og de gunstige eftervirkninger af den strækker sig helt hen til livets afslutning”
“Mødres mælk bliver leveret gratis i den rette temperatur direkte i munden og er helt uden smag af gummi eller plastik. Der er ikke behov for at sterilisere sutteflasker og blande pulvermodermælkserstatning op med forhåndskogt vand.”
“Den ammende kvindes mælk indeholder også langt mere sund energi i form af mælkesukker, fedtstoffer, proteiner og vitaminer end pulvermodermælk. Bedst kendt er det måske, at modermælk og ikke mindst råmælk fra de første dage efter fødslen også indeholder flere antistoffer og mange andre proteiner og komplekse kulhydrater, der inaktiverer sygdomsfremkaldende mikrober og holder barnet raskt.”
“Oveni hatten er modermælken en diamantgrube af immunceller, der virker som et beskyttende skjold mod infektioner og allergier, mens barnets eget immunforsvar er under udvikling. Immuncellerne beskytter mod alt fra mellemørebetændelse, forkølelse og diarré til allergisk eksem.”
“I takt med at barnets immunforsvar bliver stærkere og stærkere, sker der det fantastiske, at moderen helt automatisk og naturligt tilpasser indholdet af immunregulerende stoffer i modermælken, så barnets eget immunforsvar lidt efter lidt kan overtage den livsvigtige funktion at beskytte barnet mod en verden fyldt med angrebslystne mikrober.”
Og når det er sikret, kommer far ind og kan overtage med sin barselsorlov. Hvis ikke der har været mulighed for at tage den samtidig.
Lige til slut: NEJ ikke alle er så heldige at kunne føde vaginalt og kunne amme deres børn og selvfølgelig skal ingen føle samvittighed over det. Men er man så heldig at kunne amme sit barn, så skal ingen arbejdsgiver puste nogen mor i nakken, så hun ikke kan give sit barn den bedst tænkelige start på livet. Nærhed og et sundt immunforsvar.
PS: Nej, jeg har ikke fået børn. Og jo, det kan godt tænkes, at hvis jeg havde, så var jeg ilet hurtigst muligt tilbage til redaktionen for at ikke nogen skulle stjæle stolen. Men jeg ville ikke dengang have kendt prisen for mit barn i form af mangelfuldt etableret immunforsvar. Det gør vi i dag. Og jeg er sikker på, at jeg ville have ammet, for synet at et lille barn ved mors bryst kan den dag i dag give et lille stik af savn. Det er essensen af liv til liv.
PPS: Jeg er ikke gået ind i, at to mænd i dag kan vælge at blive forældre, ikke på grund af fordomme, men kernefamilier er trods alt stadig det almindelige.
Og så er der fredagsfri. God weekend med en kærlig hilsen fra mig ♥
Karin Winther skriver
Sikke et dejligt familiebillede ❤️ Og lidt familiehistorie. Sjovt du nævner marken 😁
Jeg husker jeg fik lov at hjælpe med roerne hos naboen, både når der skulle luges med hakke, og når roerne skulle have hakket toppene af. Det var sjovt og vi tjente lidt penge. Derovre på Fyns Land. Dengang i halvtredserne👵🏻
Og min mor ville også ud og hente flere penge hjem til de moderne teaktræs møbler og andet, men da var jeg forlængst kommet i skole.
Jeg synes, der har været gang i mange spændende ting med kvinder, fødsler, barsler og amning i de senere år. Og jeg håber da, at erhvervslivet får kamp til stregen, hvis de kommer for godt i gang med at få dårlige ideer. Jeg synes det er et meget passioneret skriv og jeg stemmer helt sikkert på dig fremfor fru Smidt 💪🏼👊🏽
God week end 😁 jeg får travlt og skal være busy bee honningpresser 🐝🐝
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Taaaak <3 Ja, børnearbejde er det jo, om det er mark eller værksted. Det har jo nok været sundere at indnånde landluften end smedeværkstedets støv og svejsepartikler. Men det var jo ikke konstant hver dag, jeg stod ved boremaskinen, malede eller - og det var jeg vældig stolt af - var ved punktsvejsemaskinen. Og jeg fik skam penge og skulle skrive arbejdssedler lige som de to svende, far havde.
Og ja, vi tilhører en tid, hvor der skete helt utrolig mange ting med kvinder og for kvinder på alle områder fra arbejdsliv til sexliv.
Om kvinder vælger kejsersnit og mælkeerstatning skal ske på et oplyst grundlag og ikke styres af, at arbejdsgivere vil have dem ud i jobbene hurtigst muligt. Det er biologi og ikke kønsroller og karriere, der skal styre. En dag kan mænd måske blive gravide og føde og amme, og så kan man jo diskutere, hvordan det skal fordeles (;
Jeg håber, du har fået dejlig honning, god weekend <3
Karin winther skriver
Nejjj tænk hvis der eksisterer et billede af dig med svejsermaske på 😮 hold da op, det er altså mega sejt, Lise. Tænk at lære sådan noget, netop på den tid. Sej sej farmand!!!
Jeg ville jo helst ha sløjd i skolen men næhhh nej. Jeg måtte kæmpe hadefuldt med strikkepinde og hæklenåle 😡 “ pil op” var den evige kommentar fra lærerinden 😳🤓 så blev man da først motiveret 🤪
Honningen blev uovertruffet lækker 🐝🐝🙌😋 og jeg har nu et par gyldne glas, der skal råspises inden den krystalliseres !! Bare den var fuld af collagen 😂 sådan en honning. Men klistre sammen det kan den !
Ærgerligt forøvrigt, at Jerk ikke anbefaler de bedste collagenpulvere,( igen jeg collagenbesatte kvindemenneske🤪🙄) men det må han selvfølgelig nok ikke. Kan se han også er med i en podcastserie. Måske siger han noget mere der !!
Og mænd der kan føde ….👀 Det må verden stadig vente på at se.
Knus og god søndag❤️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Nej, for pokker, en punktsvejser var en maskine og ikke sådan en med flamme. Det er lige før, jeg kan fotograferes i dagens udgave af Lise med svejsebriller, for min far gav mig et par. Ret spøjse. De ligger nu ved det billede, jeg satte på.
Godt nok var han sej og flittig og dygtig men lige på det her skal han ikke have ros, for han forhindrede mig i at få en uddannelse. Jeg ville på kunsthåndværkerskole, som min bror senere fik lov til. Men jeg skulle på husholdningsskole, for jeg kulle jo giftes og kunne lave mad. Og det med kosmetolog blev nok kun godkendt, fordi jeg så kunne lære at holde mig pæn. Eller også opgav han at kæmpe imod.
Det med nål og tråd og pinde og garn, det blev jeg heller nogen ørn til, selv om jeg – uforståeligt i dag – har strikket sådan en norsk sweater med mønster engang.
TILYK med honningen. Jeg ville så gerne kunne lide det, men det kan jeg ikke. For der er jo mange gode stoffer selv om det ikke er kollagen. Jeg må finde en vekselkurs på sukker/honning, så vi kan bruge honning i de kager, manden bager, og som jeg GODT kan lide (;
Nej, Jerk kan ikke rigtig anbefale og der kunne jo også være kommet noget nyt, når bogen udkom. Jeg har ikke set, at han også har podcast, men han er en flittig mand med mange aktiviteter.
Ja, eller bare amme modermælk (; så kan vi begynde at tale om at de kan få tidlig barselsorlov. Jaja, vi pjattesnakker.
Knus og god mandag <3
Karin winther skriver
Pjattesnakke kan være ganske underholdende og informative 🙌😁
Jeg må lige nærstudere de svejserbriller. ❤️
Lise Grosmann skriver
Karin winther: SMIL. De svejsebriller er antikvariske (; Jeg googlede lige ‘svejsebriller’/billeder og der lå pokkermig et stykke nede et par mage til under noget, der kalder sig vwnettet.dk Men der er da også nogle, der kunne gå for avancerede solbriller <3
Kis skriver
Kære Lise – Hvor er det sjovt – vores solide baggrund minder utroligt meget om hinanden. Næsten samme årgang, far er smed, mor bidrager til indtægten med småjobs og vi har ikke selv fået børn. Hvor du ligner din smukke mor.
Du må have skilt dig lidt ud med dine interesser for cremer den gang – det oplevede jeg i hvert fald jeg gjorde, men ikke negativt. Måske kan alt det fælles være en del af forklaringen på, at jeg altid har været glad for dine skriv – lige fra den gang i Alt for damerne til din skønne blog i dag. En god tilgang til beauty og sundhed med dokumentation og holdning bag.
Og så fint også at tale de mindstes sag på den måde – os der ikke fik børn, kan da sagtens glæde os over de små og vil da gerne bidrage til de må få et godt liv.
Rigtig dejlig sommerweekend – vi skal vist især huske at nyde lørdagen.
Kis
Lise Grosmann skriver
Kis: Kære Kis, hold da op, hvor jeg høster roseord for langt tilbage <3
Og ja, det er sjovt, at vore liv matcher på så mange områder - endog en smedefar. Og jeg tror nu nok, jeg faldt mest ud til min fars side, han ser bare så stram ud der. Jeg fik i hvert fald hans høje øjenlåg men ikke mors smukke mund. Men ingen af dem så jo 'værst ud' (;
Det var en tilfældighed, at jeg blev kosmetolog. Lige meget hvad jeg gerne ville, så var min far imod, men så var der noget erhvervshalløj på rådhuset, og her syntes jeg, at det lød SÅ spændende det der kosmetolog. Og så måtte han gi' sig og betale Inge Dreyer for uddannelsen på hendes skole. Det kom mig så til gode, da jeg kom på ALT for damerne faktisk som sekretær, men så syntes de, at jeg måtte kunne bruges til noget skønhed. Lutter tilfældigheder (:
Rigtig dejlig sommerweekend også til dig, og jeg kan forstå p dig, at der er udsigt til regn. Kh lise
Hanne I skriver
Fint skriv om det evige dilemma. Da jeg fik børn var der 6 måneders barsel, så det var amning morgen og aften + udmalkning i frokostpausen til næste dags frokost i vuggestuen. Det fungerede fint i et par måneder, så gik de over til fast føde i vuggestuen og amningen sluttede som en godnattår i 1 års alderen. Så det ene behøver ikke udelukke det andet 🙂
Lise Grosmann skriver
Hanne I: Ja, det er, men det skal ikke være erhvervslivet, der styrer, hvor længe en mor skal være ved sit barn. Og heller ikke erhvervslivet, der bestemmer om en far skal have barselsorlov. De skal ikke lægge en skræk for at misse karriere i forældre og ikke jonglere med et lille nyt menneskes liv og helbred i årene frem.
Jeg husker godt fra familie og veninder de 6-måneders vilkår, du beskriver, og selv efter Borbye-opskriften var det jo OK <3
LIbbie Fjelstrup skriver
Kloge ord, Lise, var godt klar over, at du interesserede dig for andet end pudder og mascara, men jeg er dybt imponeret af dine veloplagte tekster, også mængden, du må da bruge det meste af tiden ved tastaturet. Kommer du snart til Staden? Sig til, hvis du gør, vi kunne tage en kop kaffe på en god café.
PS – din energi tyder på, at din mor (Tulle?) må have ammet dig dengang i tidernes morgen
De kærligste hilsner
Libbie
Lise Grosmann skriver
Libbie Fjelstrup: TUSIND tak, jeg var slet ikke klar over, at du læste med her. Det her har irriteret mig så mange gange, for man kan jo ikke bare træffe valg på et andet menneskes vegne. En forholdsvis banal følge af svækket immunforsvar som eksem kan jo være et helvede at leve med.
Og ja Tulle ammede i tidernes morgen. Utroligt, at du kan huske, at hun blev kaldt Tulle. Jeg har et foto på min opslagstavle fra dengang, hun blev brugt som model, det er måske derfra, du husker det.
Og stort ja til at vi skal snuppe en kop kaffe og en snak snarest. Jeg skal ind til byen om ikke så længe, så jeg skriver dig lige og hører, hvornår du har tid.
De kærligste hilsner også herfra
lise
Mia skriver
Sikke en smuk mor du har ❤️
Lise Grosmann skriver
Mia: Ja, hun var smuk, og det holdt faktisk længe selv om hun aldrig brugte en creme (; hun kunne ikke lide fornemmelsen uanset, hvad jeg gav hende.
Eva B skriver
Ej, virkelig? Det er jo en lidt skæg ironi, at din mor ikke brød sig om cremer. Når nu det – blandt andet – er et af dine store interessepunkter.
Spændende artikel; nød især de personlige vinkler 😊 Jeg arbejder på en akuttelefon, hvor jeg i min egenskab af sygeplejerske dagligt taler med mange mødre. Desværre er det vores erfaring, at rigtigt mange unge kvinder ikke ammer, eller kun ammer i de allerførste måneder. Det kan der være mange gode grunde til, og det er absolut ikke noget, som vi går ind i. Jeg kan blot konstatere, at mange fortæller om modermælkserstatning, når jeg i forbindelse med min sundhedsfaglige afdækning spørger ind til, hvor ofte det syge barn melder sig til måltiderne. Som sagt kan der være mange årsager, men det er et hyppigt fravalg. Uden at forsøge at sætte det fravalg i kontekst til nogle af de punkter, du nævner, så er det et fravalg, som undrer og bekymrer mig.
Lise Grosmann skriver
Eva B: Nej, det lykkedes aldrig at overtale hende. De cremer, hun fik, de stod urørt. Hun sagde, at hun følte, at hun ikke kunne trække vejret. Men smuk hud havde hun til det sidste.
Hvor er jeg glad for, at du med din faglighed, synes om mit indspark i noget, der ofte har irriteret mig, fordi man får blandet både kønsroller og karriere ind i noget, der jo i og for sig følger med at vælge børn.
I hvert fald skal det være personens valg på barnets vegne – og helst jo på et oplyst grundlag. Og her tror jeg, det halter bagud med at fortælle, hvor vigtigt det stadig er for barnets immunforsvar hele livet. Der er altså ikke noget på hylder eller webshop, der kan gøre det ud for god gammeldags modermælk. Men selvfølgelig er der tilfælde, hvor det ikke lader sig gøre.
Det er interessant – og chokerende – hvad du fortæller om, at mange unge kvinder ikke ammer eller stopper (for) hurtigt. Man spekulerer jo på, om det er fordi de tror, at mælkeerstatningen er lige så næringsrig, om det føles hyggeligere eller? med flaske eller om det er angst for at brysterne bliver slappe. Det er jo svært for mig, der ikke har fået børn, at ’tillade’ mig at mene noget, men jeg er helt enig i, at det er bekymrende.