Hvad er bedst syntetiske eller fysiske filtre? Hvilke filtre skal du undgå? Hvad med nano? Beskytter dem med farve lige så godt? Det og meget mere får du svar på. Og ellers spørg!
I går var jeg på fotoshoot, som det hedder i dag, og jeg vakte nogen opmærksomhed ude på Rørvig strand, da jeg kravlede rundt i klitter og vandkant for at få lige den rette vinkel og det gode lys på tuber og flakoner. Helt lykkedes det ikke men antallet af mennesker på stranden fortæller mig, at jeg som mine kolleger nok også må komme med et solindspark nu. Med en lidt anden synsvinkel, hvilket nok skyldes min længere erfaring (=højere alder), men måske er der noget at reflektere over.
Sol udløser en velværecocktail af hormoner med den bagtanke at få os ud af hulerne for at hente livskraft og i bogstaveligste forstand vitaminer. Det er meningen at gøre os afhængige, men som bekendt skal man nyde mådeligt, det gælder også sol. Og ikke mindst tage udgangspunkt i sin sol-hudtype og om man har sart/solsart/syg hud. Noget tyder på, at noget er skredet for os. I stastitikken HER har danske kvinder en kedelig rekord.
Ekstrem-soldyrkeren her er dog ikke dansk, jeg fotograferede hende i Nice for nogle år siden
Jeg undrer mig, for solen er den samme, så hvorfor fik min svigermor, der blev 91, ikke hudcancer? End ikke en pigmentplet trods et yderst aktivt have-og udeliv og absolut ukendskab til solcreme. Min egen mor blev blev 78, hun døde heller ikke af hudcancer, pigmentpletter var ikke rigtig noget at tale om og eftersom hun aldrig brugte creme overhovedet, så brugte hun heller ikke solcreme.
Fælles for de to og mange i deres generation er, at de var mere udendørs året rundt som led i et helt almindeligt liv, hvor man ikke sad klæbet til skærme en stor del af tiden. I øvrigt solbagte de heller ikke, de fulgte et naturligt instinkt for, at når solen var hed, så holdt man sig i skyggen. De nød heller ikke deres smækre unge år i bikini og det, der er mindre (melanoma kommer sædvanligvis på kroppen!). Og så er der jo lige det med rejser til steder, hvor UV-indekset er mere end dobbelt af herhjemme en sommerdag.
Hallo #liselongskriver det er jo ikke videnskab! Nej, men går du i gang med at google, så er der i den grad ikke enighed mellem ligeværdige eksperter om sol er noget, vi kan og bør udsætte os ufiltreret for eller om man skal smøre sig med solcreme alle sine vågne timer. Men jeg tror godt de kan blive enige om, at det er idiotisk at sidde indendøre det meste af dagen (også om sommeren) for så at face the sun for fuld skrue i weekenden eller på ferie i varme lande. Også selv om man smør sig.
SÅ vigtigst af alt er adfærd – og har jeg lyst til at tilføje: Antioxidanter udenpå som indefra.
Antioxidanter, præbiotika (til hudens mikrobiom) og fugt (fordi alle aktiviteter i huden er afhængige af optimalt fugtindhold). Brug dem på huden før noget andet.
Huden er vores udvendige jeg, den registrerer og den aktiverer – også beskyttelse. Alt ville være godt, hvis ikke vi havde tillagt os en uhensigtsmæssig livsstil. Lov mig at tænke over det og inddrage ophold i skygge og let tøj, herunder kasket/solhat, i din beskyttelsesstrategi og så solcreme derefter. Faktisk undrer det mig sådan, at alle er frygtelig optaget af, at de ikke vil have kemi i deres hudpleje, men alt er kemi og solfiltre ikke undtaget. Enten man kalder dem (fejlagtigt) kemiske eller fysiske.
Og hvad er så bedst – syntetiske eller fysiske UV-filtre?
De tre solprodukter herover samt Karmameju er rent fysiske filtre (ingen af dem nano)
De syntetiske/organiske (det sidste i kemiforstand=indeholder kulstof) er dem, der absorberer UV-stråler og omdanner dem til varme i huden. De fysiske/uorganiske (=består af metal og ilt) er dem, der reflekterer UV-stråler, det er Titanium Dioxide og Zink Oxide. Mange solcremer indeholder både og for at få det bedste fra begge verdener.
Bliv klogere på solfiltre HER, hvor jeg også lavede en stor solcremeoversigt med inddeling i vandfaste, lette solcremer, dem til fedtet hud osv. Og hvornår i forhold til brug af andre produkter man bruger den ene og den anden type solcremer – altså om solcremen skal under eller yderst, skrev jeg om HER.
Dem du ikke vil se på din solcreme, fordi de ødelægger koralrev, er oxybenzone og octinoxate. Vælger du fysiske filtre er korallerne beskyttet.
Hvordan med nano og allergi? Vælger du nano for at undgå, at de hvidter, så undgå spray eller hold vejret godt, så du ikke inhalerer dem. Læs HER, hvad EWG (nonprofitorganisationen Environmental Working Group) mener om nano. Ifølge AllergyCertified er octocrylene særlig problematisk i forhold til allergi, læs mere HER om, hvad toksikolog Ewa Danièl mener i den forbindelse og især i forhold til børn og solcreme. Og HER, hvad Kræftens Bekæmpelse siger om børn og sol.
Dem med farve
Der er dem med farve, som man kender det fra en farvet dagcreme. Det er en god måde at omgå fysiske filtres tendens til at hvidte i stedet at hudtone produktet. Netop fordi de kun giver let farve kan de anvendes i den mængde, der kræves for at opnå SPF-beskyttelsen. Men husk…..
Mængde er alt! SPF-tallet fastsættes ved brug af 2 mg per cm2 hud, hvilket svarer til omkring en teskefuld til ansigtet og omkring 40 ml = en god håndfuld for at din krop er beskyttet med det angivne faktortal. Børn cirka det halve, men HUSK små børn skal ikke ud i direkte sol, de skal være i skyggen – hvor man i øvrigt også danner D-vitamin. Læs mere HER også om solcremens holdbarhed.
Og så er de mere makeuplignende, som det er rigtig svært at vurdere på anvendt mængde og dermed, hvilken beskyttelse, man opnår. Se dem som supplement og hudforskønnelse.
Læs eventuelt mere HER om UV-stråler og i hvilken grad, de når frem til jordens overflade og os under forskellige betingelser. HER fortæller Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse mere om UV, D-vitamin og hudkræft.
Og NEJ jeg er IKKE modstander af brugen af solcreme. De seneste uger har jeg selv brugt solcreme i ansigtet hver dag, fordi jeg kom den postgang senere end min mors generation, og i mellemtiden var det bare blevet et must at være brun. Ingen talte om solcreme, der faktisk også først begyndte at blive almindelige fremme i 80’erne. Så JA, jeg har fyldt soltaxameter og har solkeratoser og ligeså fået fjernet de første (der følger som regel flere efter) basalcellekræft i ansigtet.
Ha’ den dejligste WEEKEND allesammen ♥
Kirsten J skriver
Åh Lise – tak for dette indlæg – jeg er dog stadig lidt forvirret over det. Skal Caudalies nye solserie på før eller efter en let ansigtscreme ? Og man kan vel godt bruge deres spray SPF 50 til både ansigt og krop, ikke? Jeg har nemlig lige købt den, men blev ved med at putte den på efter …
Jeg har elles været vant til at bruge Mádara Plant Stem Cell Antioxidant Sunscreen SPF 30 og den skal vel på som det afsluttende step? Åh jeg synes det er forvirrende.. Kærlige tanker fra Kirsten
Lise Grosmann skriver
Kirsten J: I princippet er det jo ifølge omtalte ekspert, som AllergyCertified spurgte, sådan, at de kemiske filtre skal ind på huden for at optages og omdannes til varme. Det er den måde, de beskytter på. Mens de fysiske virker ved at reflektere UV-stråler og derfor skal yderst. Og de fysiske/reflekterende er altså zink oxide og titanium dioxide.
Og så begynder besværet, når firmaerne blander de to typer filtre. Men i hvert fald synes jeg, at man skal starte med en antioxidantmist eller et serum med mange antioxidanter og fugt. Og så følge efter med solcreme.
Den, jeg bruger lige nu fra Avène, indeholder kemiske filtre, men jeg lægger den altså yderst, fordi den har en teknologi, der får den til at give lidt farve. Men helt ærligt, så ville jeg altid slutte med solcreme.
Mádara’s solcreme er en rigtig fin en af slagsen med Aloe vera i stedet for vand og dermed god fugt og samtidig beskyttelse mod rødmen og irritation. Den indeholder Zink Oxide og skal dermed ganske rigtigt yderst.
Caudalie skriver selv om deres spray SPF 50, at den er til ‘face og body’, så her er det i det mindste nemt (;
Kærlig hilsen også fra mig
Pernille S skriver
Kære Lise
Ja, det er underligt det med hvem som kan tåle solen, og de som ikke kan… Jeg er mørk, men har aldrig tålt solen særlig godt… Synes tit jeg ser blonde kvinder som bliver solbrune uden problemer!
Vores forældre vidste ikke bedre. Nivea creme var et hit?
Jeg vil have Weleda in mente – tak!
Raunsborg solcreme faktor 30 er ny i mit repetoire. Er vild med duften iøvrigt!
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Kære Pernille, du får mig til at tænke på smukke parisiske kvinder med mørkt hår og lys hud. Om det så er/var, fordi det ser bragende godt ud til røde læber eller de rent faktisk ikke har let ved at blive brune. Det har jeg altid haft med mit blonde hår og har kun erindring om én seriøs solskoldning, og det var på stranden i Cannes ((;
Tak for Raunsborg tip – også fra andre her er jeg sikker på.
Kh
Lise
Pernille S skriver
Tak for en grundig indføring i solcremens brogede verden!
Når jeg læser linket til EWG’s beretning om Nano baseret solbeskyttelsesprodukter, bliver jeg helt dårlig. Det er i mine øjne noget bras, som er altfor belastende på et i forvejen svækket miljø.
Kunne jeg skrue tiden tilbage, ville jeg ønske jeg havde været mere påpasselig med min soldyrkning… Nu betaler jeg prisen og må gang på gang lægge mig under kniven. Til gengæld er jeg nu blevet extrem god til at søge skygge, have tøj på, undgå middagssommersolen samt bruge rigelige mængder solcreme.
En dråbe malurt i bægeret er dog, at det er en bekostelig affære med de mængder solcreme der skal til. Alt har dog sin pris…
Skønt og lidt skræmmende billede fra public stranden i Nice. Jeg har ligget på den strand tusind gange. Jo, der soles igennem! ?
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Der er et gevaldigt problem i forhold til det her, og det er de mange holdninger, hvor nogle jo naturligt er præget af et ønske om salg og måske ikke altid helt objektive i forhold til det mest hensigtsmæssige i forhold til alt det, det indebærer at bruge meget solcreme og også at udelukke det, som den jo udelukker.
Jeg kan jo skrive under på det med påpasseligheden, men vores forældre – i hvert fald mine – har jo ikke vidst bedre end af lade børn følge lyst og trang. Men der må være en hel del gener i det her. Min mand, som dels er ældre end mig og er blond med tendens til det rødlige, han har ikke pigmentpletter og han har ikke antydning af keratoser endsige basalcellekræft, som jeg har fået fjernet og så vidt jeg kan se har et par stykker mere af. Ydermere er han gammel sejler og virkelig udendørsmenneske. Så jeg tror, at man må sige, at juryen stadig er ude i forhold til solen og os.
Jeg kom til at tænke på, fordi du skriver det med, at det er en bekostelig affære, at Weleda’s solprodukter med fysiske ikke-nano filtre jo holder sig på den rimelig side i forhold til mange andre og har hele øko- og miljøpakken med. Der er en anti-age solcreme SPF 30 (169 kr./50 ml). Den hvidter faktisk ikke men den er lidt fedtet på huden.
Selv er jeg meget glad for Avène B-Protect SPF 50+ (80 kr./30 ml). Den har ikke fysiske filtre, men den der ‘nude skin’ teknologi, der giver fin farve.
Ja, der blev solet igennem dernede i Nice. Jeg lagde foto på Facebook sidste eller forrige år, og DET måtte jeg sørme ikke ((;
Kh Lise