Ved I, hvorfor jeg er så vild med dr. Weil? Fordi han er indbegrebet af sund fornuft og no af den nonsens, man ikke kan hitte rede i. For i dag står kurene i kø med enøjede råd, som gør det besværligt at gennemskue, hvad der er godt og skidt – også i morgen. Og så er det lokkende let at lade stå til. Weil er viis på både Vestens og Østens vis. Han har såmænd studeret shamaner og i øvrigt grundlagt Arizona Center for Integrative Medicine. Vist har Weil særlige anbefalinger men hans varmeste anbefaling er alsidighed. Hos ham er hindbær lige så gode som blåbær, og som han fortæller HER, så spiser han masser af dem.
Jeg har også skrevet ”superfood” mange gange, men det begrænser, indsnævrer, udelukker…..og det er ikke godt for noget. I øvrigt har ORAC for længe siden lukket sin tabel. Man ved så lidt om de antioxidanter, som den gav score, så det er klogere at hente disse fytostoffer fra hele regnbuen. Spise rødt og grønt, gult og orange, hvidt og violet. Og selv om cremen ikke har kulør, så er det også trenden nu at tilsætte mange antioxidanter….skyde med spredehagl. Det, den ene antioxidant ikke kan, det kan den anden. For i virkeligheden har vi kun løftet en flig af naturens mange hemmeligheder. Bare spørg Weil!
Det var bare det. Og så udnytter jeg da lige lejligheden til at prale lidt (; Det er nu ved at være et år siden, jeg interviewede dr. Weil på Nimb i København. Med tyk og hævet finger, men den slags inflammation er jo lige hans speciale, så min yndlingsdoktor ordinerede gurkemeje, som jeg stadig tager. En af Weil’s særlige anbefalinger er således, at vi skal være flinkere allesammen til at spise krydderurter, krydderier og knolde som ingefær. De er naturens healere. I en af sine bøger afslører han, at han spiser ingefærslik….har man hørt så galt! Og vin og chokolade troner som du kan se øverst i den Weilske anti-inflammatoriske kostpyramide. Og dermed er der sat skub i velværehormonerne. Hos Weil omfatter sundhed body, soul og spirit.
Eva Bacher skriver
NB. Han ser bare så SØD ud ! Og afbalanceret…det må være alle de urter og så rødvinen hehe
Eva Bacher skriver
Kære Lise
Ham der Dr.Andrew Weil og en hævet finger og gurkemeje – hjalp det virkelig ? Nu er jeg sygeplejerske og en rigtig klinisk een af slagsen. Meeen, meget natur ligger jo til grund for moderne medicin, og Dr. Weil ved jo, hvad han taler om.
Siger man ellers ikke ingefær til inflammation – jeg spørger, fordi min datter har leddegigt, og det er jo også en inflammation. Netop ingefær har vi prøvet uden effekt, men måske er vi gået galt i byen, og skulle have gurkemeje istedet. Hvordan fik du det – som pulver, te eller ?
Ej, ved godt, du ikke er læge, Lise. Det er bare så spændende. Måske kan du anbefale den af hans bøger ( helst på dansk ), der handler mest om emnet her ?
Lise Grosmann skriver
Kære Eva, Flovt at du må vente på min kommentar/svar, jeg har ledt efter den seddel, jeg fik af Weil med navn på gurkemeje, men jeg har gemt den for godt og fandt den ikke. Jeg køber selv Solary Turmeric…..
Fjerne gigten – i mine fingre og hos din datter – kan hverken ingefær eller gurkemeje. Men jeg vil sige, at det hjalp så meget, at den værste betændelseslignende hævelse fortog sig og ligeså smerterne. Ingefær anbefaler Weil også, både den og dens gule fætter kan noget med inflammation og er der noget Weil ved noget om, så er det “ilden indeni”, som han kalder det. Jeg har indsat et link nederst, hvor Weil fortæller og laver mad fra sin bog True Food, som er en af de fire bøger, jeg har (han nævner og bruger både ingefær og gurkemeje). Han har mig bekendt skrevet noget med ti bøger men kun en er oversat (8 uger til optimalt helbred). Her skriver han også om inflammation.
http://www.doctoroz.com/episode/dr-andrew-weils-anti-inflammatory-diet
PS: Som du også kan se på det lille klip her, så er Weil bamserar og lige til at kramme….og så har han humor! Sig endelig til, hvis der er andet/mere, jeg kan hjælpe dig med (: Lise