Meget af det, jeg har skrevet om i de seneste dage munder i virkeligheden ud i, at vi ikke lever og handler formålstjenligt. Vi er ikke gode ved os selv. Vi har glemt, at hurtig teknologi ikke ændrer ved, at vi stadig har brug for otte timers søvn, brug for at gøre ingenting, brug for at røre os fysisk, brug for essentielle næringsstoffer fra rigtig mad og brug for at give os tid til at nyde den, brug for frisk luft, brug for at omgås sol fornuftigt, brug for at modtage og give kærlighed og omsorg, brug for nærvær. Og når vi ikke husker, hvad vi har brug for, så antænder vi en ild, der gør os syge.
‘Ilden indeni’ kalder dr. Andrew Weil den inflammation, der er roden til det meste af det, der plager os. Herunder huden, der hyperreagerer, fordi vi glemte, at den også har brug for ro. Inflammation er ikke et ord, vi bare skal vænne os til, fordi det bliver brugt og misbrugt, vi skal tage det alvorligt, fordi vores krop fortæller, at den er i krise, at vores immunforsvar er i gang med at bekæmpe os. Det er blevet autoimmunt.
Ordet inflammation kommer af latin og betyder således noget i retning af “antænde en flamme”. Inflammation medfører sædvanligvis betændelse med rødme og hævelse, som er en vigtig del af kroppens helende system, når vi kommer til skade eller udsættes for bakterier eller virus. Men kampzonen er kun der, hvor problemet er. Når skaden er helet eller bakterier/virus bekæmpet, så stopper inflammationen. Men uhensigtsmæssig livsstil og andre påvirkninger kan fremkalde en ukontrolleret inflammation, en slags uægte betændelse, som ikke bare slutter, men tværtimod spreder sig til dele af kroppen, som faktisk ikke er skadet i traditionel forstand.
Denne inflammationsproces udløser nogle at immunforsvarets mest sofistikerede våben, herunder enzymer, der angriber cellevægge og ‘æder’ vitale komponenter i dem og i vævet. Og de angriber uden skelen til ‘ven’ eller ‘fjende’. Således også ellers normalt væv og eftersom inflammation kan løbe løbsk, så kan den proces, der var tænkt fra kroppens siden som helende, i stedet fremkalde sygdom. I hjerne, hjerte, hud og alt det, der ikke staves med ‘h’. Og i øvrigt fremkaldes inflammation lige vel af en fysisk som en psykisk påvirkning.
Mad er information, og når det gælder frugt og grønt, som er både præbiotisk, anti-inflammatorisk og fuld at vitale næringsstoffer herunder anti-oxidanter, så er det vigtigt, at det ikke er høstet for tidligt. Umoden frugt og grønt har ikke udviklet det sprog fuldt ud, som skal sætte vores celler i sving. Og når det gælder fedtstoffer, så er det vigtigt at huske deres betydning i forbindelse med nogle hormonstoffer, der hedder prostaglandiner.
Og som det så ofte er, så er der også her de gode og de onde. Vi havde det nylig oppe i kommentarfeltet, at omega-6 fedtsyrer, som vi får alt for mange af med tidens kost, de øger mængden af de ‘onde’ inflammationsdannende prostaglandiner. Mens andre som omega-3 og GLA fremmer produktionen af inflammationshæmmende prostaglandiner.
Som man kan og bør spise anti-inflammatorisk, så kan hudpleje også være som en anti-inflammatorisk diæt. Og dr. Weil kan begge discipliner, idet han ingrediens-sparrer med Origins i forbindelse med hudplejeserien, der bærer hans navn. Dr. Andrew Weil for Origins indeholder flere planter, som også indtager en vigtig plads i dr. Weil’s “healthy aging” kostplan, bl.a. ingefær, gurkemeje, matcha te, hellig basilikum, rosmarin, salvie, Okinawa-tang samt ikke mindst svampe som Reishi, Cordyceps, Chaga og Hypsizygus ulmarius.
Lakrids bør også nævnes, idet lakridsrod, Glyzyrrhiza glabra, er et kraftigt betændelseshæmmende middel også når det gælder den betændelseslignende inflammation. Og husk probiotika også til din hud. Toneren er et rigtig fint sted at starte, fordi det er det produkt, der kommer tættest på huden lige efter den rensning, der altid vil fratage huden mere en snavs.
Foto: Esse
Kig ind i morgen, nogen har igen lavet en fantastisk grundig test af et ritual, som måske ligefrem i den afslapning, der følger med, kunne kaldes anti-inflammatorisk. I hvert fald er mange af ingredienserne hudhealere.
Anna skriver
Tak for et meget brugbart svar Lise . Jeg har også fluks bestilt Bioderma Hydrabio Moisturising Anti-UV-mist SPF 30 fra online-apoteket. Ha´ en dejlig weekend! Kh Anna
Lise Grosmann skriver
Anna: Den er et godt supplement, og så er der jo altid det vigtigste råd…..at holde sig i skyggen (;
Anna skriver
Kære Lise, jeg er ved at læse ´Sandheden om sukker´ af Anette Sams (PhD, forsker og farmaceut), der handler om betydningen af et stabilt blodsukker – også i forhold til inflammation. Den er rigtigt god!! Jeg har lige et spørgsmål om solfaktor: efter diverse fugtprodukter bruger jeg bareMinerals Prep Step SPF50 (primer) og så putter jeg en blanding af Sisleys Le Teint foundation og Kjær Weis cream foundation ovenpå (det er den flotteste og mest naturlig makeupblanding jeg har prøvet). Er det nok at bruge primeren fra bareMinerals her til sommer? Jeg har super sart hud og jeg reagerer ikke på den nævnte primer i modsætning til de fleste andre solcremer til ansigtet, så jeg håber at det er nok med den. Kh Anna
Lise Grosmann skriver
Anna: Spændende, tak kære Anna, du må endelig fortælle her, hvad du bliver klogere på. Også neurologen David Perlmutter beskæftiger sig meget med sukker/blodsukker og ikke mindst effekten på hjernen, f.eks. øget demensrisiko.
Hvis du bruger en teskefuld af Prep Step, så giver den dig UVB-beskyttelse svarende til de SPF50, som de skriver på emballagen (bør i hvert fald). Men hvis ikke der er UVA-cirkel, så kan du ikke være sikker på, at du får beskyttelse i den ende af UV-spektret. Du skal også huske antioxidanter, men det kan klares med serum/creme i forudgående hudpleje. Du kunne måske også optimere beskyttelsen og fiksere den fine makeup med Bioderma Hydrabio Moisturising Anti-UV-mist SPF 30.
Og tak for tip om et flot makeupmix, og med de to brands sammen må det være godt. Kh Lise
Anneka skriver
Det fiiiine foto kan jeg huske Lise, – synes det var ‘på’ en gang der var hedebølge.
Det er lidt uhyggeligt med inflammation! Skræmmende det også kan angribe hjernen!
Man kan måle det i blodet (AC1) Ved ikke om der er andre inflammationsmarkører? Ved heller ikke om lægerne tager det seriøst nok?
Dejligt lakrids er anti-inflammatorisk. Jeg spiste en pose Katjes “Salte fisk” i går :/ (Har håndværkere pt og det stresser!!)
Den artikel jeg linkede til for nogle dage siden… finder den lige igen bagefter. Lægen lagde selv gratis link til bogen i kommentardeltet! Jeg kopierede artiklen og hængte den op på opslagstavlen hende på sygehuset 😉
Der står så meget godt! Er begyndt på bogen også.
Knus ❤…er garanteret også antiindlammatorisk!
Anneka skriver
https://information.us1.list-manage.com/track/click?u=e2846efeeeca97e174c9780f0&id=9107bad99d&e=dcc871e2e9
Lise Grosmann skriver
Anneka: Knus er helt sikkert antiinflammatorisk – også på skriv <3
Jeg har vist grovbrugt det foto også til noget solskriv, tror jeg. Man skal måske ikke rose egne fotos, men jeg synes, det har noget stemning, og så elsker jeg den plet under det gamle krogede æbletræ.
Tak for link, jeg må læse. Og du har helt sikkert ret, inflammations-begrebet er nok ikke sømmet helt fast hos alle læger eller måske allermest ikke, hvad man kan og bør råde folk til. Og her en anti-inflammatorisk knus retur (;
HanneTS skriver
Endnu et spændende skriv fra din side! Tak fordi du deler ud af din viden 🙂
På min evindelige søgen efter den rigtige hudpleje var jeg ganske kort forbi Dr. Andrew Weil for Origins. Matas-damen talte så varmt om den nærende Mega-Mushroom-creme, og jeg kunne huske også kun at have læst rosende ord her på bloggen. Men nøj! Ligegyldigt hvor god en creme det er, så bliver jeg aldrig venner med den. Jeg kan ganske enkelt ikke snuppe den duft, den har. Det er nok bare mig, der er blevet duftforskrækket efter, at min mand og jeg stort set har udfaset alle produkter med tilsat parfume, bortset fra den “rigtige” parfume/eau de toilette, vi hver især vælger at bruge.
Men jeg synes under alle omstændigheder, at der er tilsat meget duft i Mega-Mushroom-cremen. Er jeg den eneste, der har det sådan?
Anneka skriver
Jeg synes generelt origins (og mange andre mærker) er en tand for duftende, især deres White Tea serie.
Men pudsigt nok kan jeg godt lide Mega Mushroom, selv om det er en speciel duft. Men min hud blev ikke mindre hys
????
Lise Grosmann skriver
Hanne TS: Taaaak <3 Lidt hænger der jo ved, hvis man bliver ved længe nok (;
Origins er flittige brugere af æteriske olier. Jeg har kun emballagen fra Skin Relief her, og den er ikke nogen undtagelse men ellers en ingrediensliste, der må imponere på det anti-inflammatoriske - mange, mange planteekstrakter også. Men jeg forstår godt, hvad du mener....et hudplejeprodukt må gerne dufte lækkert men ikke som en parfume.