Men biologien har fælles træk
Både min pubertet og min overgangsalder forløb uden voldsomme udfordringer. Jeg var 48 år, da min menstruation besluttede at nok var nok, når jeg nu ikke havde udnyttet tiden i rette tid til at få børn.
Hedeturene var generende og havde en tendens til altid at sætte blus i kinderne og indtage mit tynde pandehår med sved, når jeg sad i pressemøde med yngre kolleger. Men så var det heller ikke værre. Slet ikke som min mor. Og mange andre. Nogen har sat tal på, og 75% af os døjer i en eller anden grad med hedeture og for nogle kvinder kan det trække ud i årevis. Læs HER studie om effekt af fermenteret rødkløver på hedeture og knoglemasse.
Men hvor hedeturene er mærkbare og synlige, så kommer mange andre tegn på den ændrede hormonstatus snigende. Faktisk sniger det sig ind på os længe før dagen, hvor vi bliver klar over, at nu er vi der. Eksperterne deler det op i et før-menopause, selve menopausen hvor menstruationerne bliver uregelmæssige for at stoppe helt og når menstruationen er udeblevet i et år, så er vi post-menopause.
Og der er stadig meget liv tilbage, hvor vi ud over meget andet, livet kan give os, også gerne vil ligne den livsenergi, vi stadig føler. For passion ruster ikke, fordi huden rynker. Dr. Weil har for længst foreslået healthy aging, faktisk skrevet en bog om det, og som med så meget andet her i livet, så er det jo smart at begynde i god tid. Det er altid nemmere at forebygge end helbrede.
Foto: Vichy
Sådan omkring de 40 år vil de fleste begynde at mærke symptomer på det, de ikke kan sætte forklaring på og nok ikke forbinder med overgangsalder. Ud over de snigende ydre tegn ofte også forandring i den før så sikre søvn, energien, humøret og måske sexlysten. Og selve overgangsalderen rammer de fleste af os mellem 45 og 52 år.
Østrogen er et hormon, der har stor betydning i vores krop, og når der bliver mindre af det, så bliver der mindre af meget. Knoglemasse, hår på hovedet mens man kan være (u)heldig at få overskæg, huden skrumper og tørrer ud og det samme gør slimhinder mens livvidden måske bulner. Der er faktisk ikke rigtig noget, der er som før, intet sted, den ændrede hormonstatus ikke sætter sit præg. Inklusive øget risiko for flere sygdomme.
Nu er jeg ikke læge og har ikke selv følt behov for eller ønsket at tage hormontilskud, men på et Vichy-møde om emnet tidligere i år, nævnte den skærminviterede New York gynækolog, Dr. Steven R. Goldstein, at et år på østrogen (oralt) øgede hudens tykkelse med 30% hos post-menopause-kvinder og at huden leverede 6,5% mere kollagen.
Huden har således østrogen-receptorer både i over- og læderhud, og østrogen stimulerer produktion af hyaluron og de olier, der skal danne tæt barriere. Derfor er tør, tynd hud et af de første tegn. Østrogen beskytter også hudcellerne mod oxidative skader, altså de elektronhungrende frie radikaler, der laver ravage i huden.
Og når Vichy holdt møde med inviterede eksperter, så var det fordi, de lancerede Neovadiol Peri & Post-Menopause Meno 5 Bi-Serum samt Redensifying Revitalizing Night Cream. Begge med L’Oréal patentet Pro-Xylane, skabt ved grøn bioteknologi og bakket op at studier, der viser stimulering af de såkaldte glykoaminoglykaner (GAGs) herunder hyaluron. Jeg skrev om det HER.
Og hvis du klikker vil du se, at jeg skriver om Pro-Xylane, der står på ingredienslisten som hydroxypropyl tetrahydropyrantriol, at det ‘genskaber fordums elastiske talenter i huden’. Og det er fordi, at de fibre, der er ansvarlige for hudens elasticitet og styrke, og de celler, der producerer elastinet og kollagenet, kun arbejder optimalt, når der er vand i hudmadrassen. Cellekommunikation kræver et signalførende medie (=vand).
Her en dårlig affotografering af skærm fra det digitale møde, hvor de vigtigste aktive ingredienser ses, og HER får du hele ingredienslisten. Og HER er serum med i en omtale i Helse af andre ingredienser, der er værd at kigge efter også når man har hud i overgang.
PS: Vichy har en hel serie til menopause-hud, se den HER
Jeg fortsætter i morgen (fredag) med indvortes hjælp til slimhinder og så skal vi jo ikke glemme kropshuden og de der ‘mormoroverarmene’.
Og så lige en tilføjelse, for efter jeg så @beautyspace story, hvor Anette besøger Bonnie Erichsen, som viser hende sin Facercise® af Carole Maggio, så kom jeg i tanke om at minde om ansigtsøvelser. At træne de mange muskler, vi har i ansigtet, er jo lige så vigtigt som at træne dem i kroppen, hvis man vil holde sig fit og stram.
Jeg har bogen, og min er fra 1995, og det er Bonnie Erichsens’s sikkert også. Af de bøger, jeg har set med ansigtsøvelser, så er den bedst, fordi Maggio har øvelser, der styrketræner musklerne i ansigtet, hvor de fleste i dag bare laver strækøvelser. Og for at styrke en muskel skal der ydes modstand, den skal arbejde. Øvelsen herover viser f.eks. den øvelse, der kaldes ‘mundløfteren’. Facercise® fås stadig på nettet i opdateret udgave.
PS: Hvis du støder på videoer derude på nettet af Carole Maggio i ‘opdateret’ udgave, så ja….jeg tror, der har været nogle nåle ind over. Men øvelserne er fine alligevel.
Pernille S skriver
Generelt frarådes kvinder hormontilskud efter menopause i forhold til risikoen for at udvikle brystkræft. Derimod er lokal behandling med østrogen vaginalt blåstemplet. Dette er en stor lettelse for mange kvinder, som er udfordret af tørre slimhinder.
Motion, sund kost, god hudpleje og ansigtsøvelser som du omtaler her i indlægget, må erstatte hormontilskuddet. Velvidende, at der naturligvis er kvinder hvis livskvalitet i overgangsalderen er stærkt udfordret, og som ikke ser anden udvej end at få hormontilskud. Forståeligt, blot man er bevidst om evt. risici.
Vigtigt i denne sammenhæng at tilføje, at Kalk med D-vitamin er vigtig for kvinder som bliver menopausale kombineret med vægtbelastende styrketræning.
Solen får vi næppe at se meget til den kommende tid, hvorfor D-vitamin i pilleform må give os lidt indvendig solskin 😉
God weekend kære Lise
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Der er nok kvinder, der ikke går så meget op i alt det, du nævner, og læger, der støtter dem og udskriver. Hormontilskud ses som et ungdomselixir, selv om der bruges andre ‘undskyldninger’. Min mor, der fik fjernet hele sit underliv som 40-årig, fik selvfølgelig hormoner, og hun fortsatte med dem hele livet. Ikke fast men ind imellem, fordi hver gang hun stoppede, så vendte hedeturene tilbage for fuld kraft selv oppe i alderen. Og det blev så heller ikke det, hun døde af.
Og ja til alt det nyttige, du nævner, som man heldigvis selv har indflydelse på. Inklusive solskinsvitaminet, som altså ikke er et vitamin og i øvrigt er ved at blive officiel anbefaling.
God weekend også til dig kære. Kh lise