Jeg tror, det har noget med ordene at gøre og gamle vaner
Aviser har det jo med at køre temaer, og det har Berlingske gjort den seneste tid på tarme og mikrobiom. Du får lige nogle links HER, HER og HER. Og HER artiklen på webmd.com, som jeg læste i morges og tænkte, at det efterhånden ligner en tydelighed om man så kan sige.
Vi skal lade være med at fodre de bakterier, svampe og virus i tarmen med det forkerte, for ikke bare går fordøjelse og immunforsvar fløjten, det gør vores mentale velvære og sundhed også. Ikke mindst Oluf Borbye Pedersen er det værd at lytte rigtig godt til, for det gør man ude i verden. Professoren er en af de førende forskere på det felt og han siger det umisforståeligt: “Vores tarmmikrobiom påvirker alt i vores krop.”
Der er nærmest ikke noget eller nogen sygdom, man ikke kan risikere ved sløset omgang med sine 50.000 milliarder bakterier. Forskelligt sammensat i hver enkelt af os – endog hos enæggede tvillinger. Sikke et regnestykke biologien står for. Det er svært at forstå det her, og det er nok derfor, at man så let skubber det til side og måske fortsætter med små- eller heldårlige kostvaner.
Foto: skærmprints fra de artikler, jeg linker til herover
Noget af det mest overraskende, det er nok forbindelsen til hjernen. At tarmen, som Morten Sommer, professor i mikrobiologi på DTU, forklarer, har sit eget nervesystem, som sender signaler direkte op til hjernen og at det igen har betydning for dannelse af ‘belønnings/glædeshormoner’ som dopamin og serotonin.
Og dermed en hel del at gøre med, om vi er glade eller kede af det. Og her kommer webmd.com meget passende ind med bud på sammenhæng mellem ‘fritter’ og inflammation i hjernen, der fører til depression og angst. Mens Morten Sommer nævner en videnskabeligt bevist diæt til personer med depression, der består af fiberrig grøn mad.
Morten Sommers råd er således det samme som Borbye’s: flere fibre fra grøntsager og masser af bær. Og så går professor Borbye ind for kram og kindkys, som jeg skrev HER, men måske tør han ikke gentage det lige i disse dage. Men så står der også noget om skovbadning, og det bliver jo ikke meget bedre end lige nu.
PS: Jeg har også indsat skærmprint af artikel/podcast, som jeg stødte på i dag, om tang. Også her en professor, der snakker klog snak, nemlig Ole G. Mouritsen, som mildt sagt er tangekspert og forbillede for en lokal ekspert her i Odsherred, Claus Marcussen, manden bag Dansk Tang. Og hvis du vil læse om det og linkes til professor Mouritsen, så klik HER. Og hvis du gerne vil i gang, så er der opskrifter HER og ligeså i Ole G. Mouritsen’s fascinerende bog ‘Tang – grøntsager fra havet’.
Selv om forskningen i mikrobiom ind- og udvortes er forholdsvis ny, så tror jeg godt, at man kan konstatere, at sunde tarme = stærkt immunforsvar * sunde tarme = glade hjerner * sunde tarme = fin hud. Og lige om lidt kan vi smovse i de her i dansk udgave, og det foretrækker jeg.
Anneka skriver
Jeg bliver så glad over at der er en slags fællesnævner, kan man vel godt sige, at mikrobiomet er, for sundheden både fysisk og psykisk. Det gør det da noget mere overskueligt, at styrke sit helbred 🙂
Mht tang, så jeg et program om permakultur, hvor de dyrkede kartofler i det, direkte på græsplænen uden at grave op først. Og de smagte helt fantastisk! Mon ikke de også bliver mere mineralholdige.
God dag 💗
Det er i dag et vejr, sooolskinsvejr.. Oh søde vår.. 🌞
Lise Grosmann skriver
Anneka: Det er i dag et vejr, et sooolskinsvejr og nu vil jeg gå over og hilse en måske sidste gang på vårens anemoner (; Tak for at sætte mig i ekstra stemning <3
Og ja, jeg synes også, at det er så fantastisk, at man opdager denne sammenhæng eller et samarbejde mellem alt i os. Det må jo næsten nødvendigvis være sådan, at alt bliver koordineret, så vi kan fungere optimalt. Og nemt er det jo at fodre de tarme rigtigt - smager godt gør grønt og bær jo også.
Det lyder fantastisk det med at dyrke kartofler direkte i tang, det må jeg lige nævne for husgartneren - og spørge dem om hos Dansk Tang på et tidspunkt.
God dag også til dig kære <3
Annette skriver
Kære Lise
Jeg mener, at det er mange år siden, at Carsten Vagn – Hansen skrev om, at vi havde en “mavehjerne”, jeg tror faktisk, at han har været længere fremme end mange af sine kolleger. Nu er det mere anerkendt, og jeg er også fan af Oluf Borbye Pedersen.
Tak for dit svar til mig fra i går, jeg tror, at du har ret.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Annette, jeg er helt enig i, at Carsten Vagn Hansen var åben over for nytænkning og for eksempel ikke afviste det, man især dengang kaldte alternativ behandling. Lidt som Andrew Weil, der har skabt det integrative forum, hvor man ikke afviser etableret medicin og går med sølvpapirhat men er åben over for, at andre behandlinger kan rumme fordele.
Alle læger burde omkring den ekstra uddannelse. Tænk, hvor mange år siden det er, at Weil talte om inflammation og lavede sin anti-inflammatoriske kostpyramide og det er først de seneste par år, at danske læger har set, at inflammation er roden til meget skidt.
Mange hilsener, Lise
Karin Winther skriver
❤️