Der er nemlig noget, der bliver overset
Jeg er jo, som jeg har brokket mig her, ikke helt enig i, at menstruation og nu senest det meget skriveri om overgangsalder er omgærdet med tabu og fordomme. At menstruation opfattes som ulækkert og at man sniger sig til dametoilettet med tamponen gemt i ærmet, som en mediedirektør siger HER
Men det er nok rigtigt, at den del af os, der nødvendigvis er involveret i denne fertilitetsperiode af kvindelivet, mest har fået opmærksomhed i forbindelse med sex og fødsel. Nemlig vores skede eller vagina. Og den kan da ellers være årsag til meget andet end fryd.
Det går langsomt – alt for langsomt – med at vi tager den viden til os, at vi er befolket af småskidt, som professor Oluf Borbye Pedersen kalder floraen af bakterier, svampe og hvad-de-nu-hedder, som befolker os indvortes og på alle overflader. Slimhinde er et sted midt imellem, og netop derfor er balance i småskidtet ekstra nødvendig. Og især da skedens slimhinde, som møder ‘fremmed indtrængen’ om man så kan sige.
Jeg vover den påstand, at især yngre kvinder har rigtig svært ved at være andet end det, de opfatter som veltrimmede og velduftende. Væk med ethvert hårstrå eller i hvert fald trimning selv om hår faktisk beskytter mod indtrængen af uønskede bakterier. Og så er mange af den opfattelse, at man ikke må lugte af sig selv – selv når man ikke lugter. Intimhygiejne er blevet big business. Og desværre er ikke alle kompetente produktkokke til den ende.
Plejen begynder her, som for alt i og på os, indefra. Og færdig/fastfood bygger ikke særlig nyttigt. Vi kan gentage det, som alle vejledninger ender i, fordi det er det, studier viser – real food, not too much and mostly green. Grøntsager, som er guf for ‘småskidtet’=mikrobiomet, der som tak leverer stoffer, som er guf for forsvaret, som bebor tarmen, og gode fedtstoffer, som er vigtige for at bygge cellemembraner.
Foto: pixabay.com
Og så det med hygiejnen. Hold den udvendig og tænk over, om ikke vand måske er nok. Og ellers er det vigtigt at huske pH-værdi i den nænsomme rens, du måske finder nødvendig. Det er utrolig vigtigt for dit eget problemfri velvære, at du ikke spolerer det sure miljø i din skede. Tænk også over det i forbindelse med materialevalg og skift og vask af trusser. Det er i forvejen et fugtigt miljø, og den balance kan tippe ved visse tekstiler. Jeg skrev mere HER om intimhygiejne og kosttilskud til at styrke slimhinder.
Et godt sted at kigge, hvis du oplever ubalance eller gerne vil bevare den, det er Bak Skincare, som har et probiotisk serum til intimpleje. Læs om det HER, hvor du kan se ingredienser og få forklaring netop på betydningen af ‘gode bakterier’ og bemærk, at serum ikke er til indvortes brug.
Har du brug for behandling af symptomer i skeden, så henvend dig til læge/gynækolog. Lad være med at shoppe på en reklametekst. Jeg så netop efter dagens tekst her en annonce for et produkt til brug i skeden, hvor der bl.a. var Aloe vera, som står på allergi-risiko-listen, hvis ikke indholdet af anthraquinoner er fjernet.
HER er yderligere læsning med råd fra læge og gynækolog.
PS: Sex kan være en risky affair ikke mindst, hvis det dyrkes med skiftende partnere. Men også med den faste partner udveksles der ‘småskidt’ og også fra sted til sted, hvis man skifter stilling. Det øger risikoen for skæv balance i mikrobiomet i skede og underliv, og det gøre risikoen for infektion. ‘Kodonger’, som min far kaldte det, kan overvejes.
FAQ Slimhinde har et overfladelag, epitellag, lige som huden, men det er ikke forhornet, og det er specialiseret alt efter, hvor det befinder sig på og i os. At det uden sammenkittede forhornede celler men tværtimod levende celler overhovedet kan modstå noget, skyldes blandt andet, at der udskilles en tyktflydende væske på overfladen. Det er dette slim, der gør overfladen glat og dets fugt beskytter cellerne mod udtørring og så er det fuldt af immunceller. Stærkt forenklet.
I sagens natur er det vigtigt at holde alle slimhinder intakt, så mikroorganismer ikke får adgang. Men sårbarheden taget i betragtning har naturen selvfølgelig optimeret immunforsvaret i forhold til hudens. Men som det nu engang er med os generelt, så svækkes vi med alder og ligeså sygdom og eventuelle behandlinger som ved kræft tager hårdt på slimhinder lige som mangler i kosten spiller ind.
Pernille S skriver
Interessant skriv kære Lise…
Faldt over et opslag på FB omhandlende hygiejne ift vask af trusser. Bølgerne gik højt. Hvilke grader skulle der vaskes på? Lingerie, kan det tåle 60grader? Bliver trusser overhovedet rene, hvis ikke de vaskes på 90grader? Er vaskesæbe udviklet til at dræbe bakterier ved temperaturer under 60grader? Rædslen for at lugte af prut og tis fulgte i kølvandet. Jo, som du skriver her på bloggen – der er stor fokus på intimimråderne!
Slimhinderne i skeden kan hos mange kvinder efter klimakteriet være et stort problem. Og når vi taler visse former for kræft – her tænker jeg specifikt på brystkræft, så er det anbefalingen ikke at anvende Vagifem,( østrogenstikpiller) hvis det er en hormonfølsom brystkræft, da østrogenet optages i blodbanen. Om slimhinderne er tynde og sarte fordi det skyldes overgangsalder eller kræft, så kan jeg varmt anbefale Vulva Lip fra Props & Pearls. Anbefalinger fra kvinder jeg kva mit arbejde har kontakt med, men også af egen erfaring. Butikken som ligger på Nikolaj Plads i Kbh, har også en fin hjemmeside. Det var blot en servicemeddelelse☺️
I et af dine andre blogindlæg om æteriske olier, og bevidstheden om at fordi det “natur”, så er det ikke uden risici for overfølsomhed. Hvad tænker du om de dufte som er baseret på molekyler? Essentric Molecule 1 er en favorit hos mig, men undrer om jeg kan udvikle overfølsomhed? Blot en tanke midt i duftsnakken! Kh Pernille 🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Tak kære <3 Var det det her skriv, der blev snuppet? Indehaveren undskylder på sin blogs vegne (;
Smiler over dit referat af vaskepanikken. På sundhed.dk, som jeg i dag indsatte som link, der står, at bomuld klart er at foretrække, og så kan de jo gi' den med kog!
Det er mit gæt, at vi først lige er begyndt på øget fokus på intimområdet. Dels på grund af menopause/overgangsalder, som virkelig har overtaget medierne og dels fordi især de unge tager stærkt afstand fra alt naturligt lige her. Selvfølgelig har ingen lyst til at lugte surt, men faktisk har biologien nok ikke ændret sig, så det er stadig lugten af os selv, der påvirker bl.a. det andet køn. Det er bare blevet sværere for næsen at sortere fremmede lugte fra.
Tusind tak for information og hjælp til alle her om hormoner og fornuftig pleje af gener i de nedre regioner.
Æteriske olier og syntetiske molekyler er jo på mange måder langt fra hinanden, men så vidt jeg er informeret, så kan sidstnævnte også give allergi selv om naturen er den hyppigste årsag.
God aften <3
Pernille S skriver
Tak! Og tak i lige måde🥰