På et tidspunkt savede jeg en gren af et af vores store birketræer, den var i vejen, når der skulle slås græs. Det var på denne årstid og saften løb og løb, og jeg blev ked af det, for det var som om træet græd. Det var selvfølgelig en dum årstid at beskære på, men det var endnu dummere, at jeg ikke opsamlede saften. Som mennesker har gjort i tusinder af år her i Skandinavien og andre steder, hvor birk er på hjemmebane. Det er lige som med urterne, så megen viden er gået tabt på bare et par generationer.
Som du kan læse hos Danmarks Naturfredsningsforening (link til pdf nederst på siden), så drak svenske skovarbejdere før i tiden masser af birkesaft for at slukke tørst og få ny energi fra det sukker, birketræet har gemt på i sine rødder hele vinteren. I saften er også aminosyrer, vitamin C og en hel del mineraler, som træet har suget op fra jorden. Alt filtreret, så saften er er fuldstændig klar – og klar til at drikke direkte.
Jeg kan svagt huske noget med noget birken-haarwasser fra min barndom. Birkesaft og ekstrakt fra birkeblade siges at styrke håret, hvilket jo kommer sig af, at det gør godt på huden i hårbunden – lige som brændenælde, burrerod, følfod og saft af hvidløg i øvrigt. Hvis du kan tysk, så besøg dr. Potempa HER og lær mere om den sag.
Hvis du ikke har birketræer eller mod på/tid til at starte et tapperi, så er der driftige folk, der henter saften i Finland – de tapper faktisk lige nu – og fylder på flaske. Ren eller tilsat blåbær, hyldeblomst, hindbær eller ginger/lime. I alle tifælde økologisk certificeret. Læs mere HER.
Og hvis du heller ikke er til køkkenkosmetik, så har Urtekram på sædvanlig økologisk vis en hel serie til hud og hår, vask og pleje med ekstrakt af birkeblade og sukker udvundet af birk – og andre hudgode sager forstås. Jeg synes, at Urtekram er en rigtig fin serie – også at se på! Og priserne kan man heller ikke gøre meget vrøvl over – fra 45 kr. til 70 kr.
Foto: sealandbirk.com og Urtekram
Carina C skriver
Jeg har prøvet skintonic, rensemælk og håndcreme fra Urtekrams’ Birkeserie. Det var bestemt gode produkter til prisen, og foruden birkesukker indeholder de bl.a. glycerin og aloe vera, som jo giver huden en pæn omgang fugt. Desværre havde skintonicen alkohol på andenpladsen på ingredienslisten. Der stod godt nok “naturlig alkohol”, men da jeg ikke ved, hvad det er, var det nok til at afskrække mig fra at købe den igen. Deres rensemælk er god, og deres skønne håndcreme med bl.a sheasmør, jojoba og kæmpenatlysolie fantastisk til prisen (ca. 50 kr.), – den fik da også 1’ste pladsen som “årets grønne produkt” ved Danish Beauty Adwards i 1913.
Måske Lise kan hjælpe mig med spørgsmålet om min frygt for “naturlig, økologisk alkohol” er begrundet? ☺
Anneka skriver
Jeg bliver så ked af det hvis folk feks bare fælder store gamle træer, for at anlægge højbede feks! Det er desværre lidt moderne her i nabolaget.
I går havde jeg gravet en enkelt hvid anemone op i skoven (fy!) og plantet ved min hæk og jeg tænkte baaare den nu ikke er forskrækket over bilerne og går ud! (Bliver vist mere og mere “sart” med alderen)
Wella har også god Birch produkter. Bla deres cellulite oil.
Jeg er også vild med Urtekram. De har godtnok rykket de senere år, med flotte nye emballager og spændende nye produkter. Deres tørrede Mango feks, er jeg blevet forfalden til 😉 Smager som syrlig sød vingummi.
Men savner deres UniRen sæbe de tog af markedet for et par år siden. Den kunne bruges til ALT. Endda til at vaske ægte tæpper med.
Kh Anneka
Lise skriver
Hold da op, hvor du Urtekram-kan Anneka. Jeg er ked af, at de store mørke rosiner ikke er der mere.
Og jeg forstår så fuldstændig dine følelser med anemonen…..man kan smile lidt af det, men jeg kan godt lide, at man har den slags tanker – respekt er det vel egentlig (;
Og ja, der fældes alt for mange træer for at få sol, højbede og alt muligt andet.
Kh Lise
HeLene skriver
Elsker at jeg lærer så meget herinde, tak!
Lise skriver
Du gør mig SÅ glad HeLene, tak!
Helle Rick skriver
Drikkene kender jeg overhovedet ikke. Var slet ikke klar over det blev produceret. Der kan skrives tykke bøger om alt det jeg ikke ved 😉 Urtekram er en serie jeg er rigtig glad for. Specielt min hovedbund får det rigtig godt. Hovedbunden kommer i balance og håret bliver dejligt blødt med conditioneren. Håndsæbe og creme er også rigtig gode. Specielt nu i denne have tid bruger jeg en masse af begge dele. Det er fantastiske produkter til fantastiske priser, og det er godt for min hud.
Lise Grosmann skriver
Helle: Jeg er sikker på, at du ved en hel del mere om golf, end jeg gør – og gymnastik, og en masse andet. Jeg vidste det jo heller ikke som sådan, jeg så det bare i en opdatering på facebook for nogen tid siden. Og Urtekram er vi helt enige om….(;
Marlene Høj skriver
Jeg tør ikke at begive mig ind på produkterne – Min birkepollenallergi er rigtig slem! Men jeg er faktisk ikke klar over om jeg vil reagere på produkterne… Ved det det?
Lise Grosmann skriver
Marlene: Der står sjovt nok på dn.dk, som der er link til, at hvis man drikker et glas birkesaft om dagen i 2-3 dage, så forsvinder symptomerne…. Men de kommer igen, når man stopper med kuren. Man mener, det virker som en slags vaccination. Man bruger jo noget lignende i lægeligt regi, hvor man over tid lærer immunforsvaret at ‘forstå’, at birkepollen – eller noget andet, en person ikke kan tåle – er helt ‘i orden’ (;
Marlene Høj skriver
Ja, jeg har fået tilbudt vaccination, men det kræver en del tid og fremmøde i lang tid fremover. Jeg mener at det foregår på specialafdeling (lunge-medicinske afdelinger, der også har speciale i allergi) pga. risikoen for anafylaktisk chok de første 7 uger ca. Så jeg ved ikke om jeg selv tør, netop fordi jeg reagerer ret kraftigt på birkepollen… Men på den anden side er der vel ikke pollen i saften?!
Lise skriver
Marlene: Det hjælper nok ikke at spørge lægerne, dels ved de nok ikke noget og dels er de fleste imod naturløsninger. Og eftersom allergien tilsyneladende vender tilbage, når man ikke længere drikker birkevand, så lyder det jo heller ikke som en langtidsløsning.
Men jeg tror stadig på vaccinations-løsningen – og det kan jeg jo sagtens sige, det er ikke mig, der skal rende og heller ikke mig, der risikerer anafylaktisk chok.
Sjovt nok led jeg, da jeg var i 20’erne rigtig meget af allergi (birk og bynke) og havde jævnligt voldsomme udbrud af nældefeber. Jeg er vokset fra det, men jeg husker godt, hvor træls det var.