Jeg ved ikke, om nogen af jer så noget så kedeligt for en lørdag aften, som DR2’s udsendelse om smerter. Jeg gjorde. Og jeg undrede mig flere gange. F.eks. over, at læger – de er jo næppe alle afholdsmænd og -kvinder – aldrig selv har oplevet, at alkohol gør én nærmest ufølsom for smerte. Man kan slå sig gevaldig, når man er pænt påvirket, uden at opdage det….før dagen efter, hvor der sidder et massivt blåt mærke. Men så kom vi så langt, nu har elektroder vist, at alkohol gør noget ved smerteopfattelsen.
Heldigvis havde man åndedrættets betydning med. For uanset om man er fødende, sidder i tandlægestolen eller bare har rigtig træls ondt et sted, så kan man med dyb vejrtrækning fokusere væk fra smerten. Ingen talte om, hvorvidt en vis grad af hyperventilering måske påvirker udskillelsen af egentlige smertelindrende stoffer fra hjernen. Endorfin f.eks. Det kan smerte som veer i sig selv udløse.
Men så var det, at jeg savnede lige den detalje, at hvis man tilføjede visse lugte/dufte – altså aromaterapi – så kunne man nå et stykke længere. Det er jo ellers for længst bevist, at der er en effekt både via åndedrættet og gennem huden. Men det skal jo ikke hindre os andre i at praktisere denne urgamle terapi. Og noget nær det tætteste, du kan komme på professionel aromaterapi, er olierne fra Aromatherapy Associates, som indeholder 30 procent æteriske olier, og det er først her, der er en egentlig terapeutisk effekt. Jeg er en stor fortaler for, at vi udnytter den mulighed vores sanser og naturen i samspil giver for at skabe velvære. Og altså sandsynligvis smertelindring. Læs HER om kvinden bag Aromatherapy Associates og hendes tanker og HER om veje til at blive i sin komfortzone.
Lise skriver
Nemlig, vi er to, der er overbevist, Anette, og jeg tror også, at vi begge ville ønske, at man lærte at skille tingene og høste fordelene! KH Lise
Anette Kristine Poulsen skriver
It works – og du ved, hvad jeg mener, Lise. KH Anette