Og ved hudlæger noget om kosmetik. Jeg vover et par påstande….
Ved din praktiserende læge noget om hud/hudpleje/hudsygdomme? Ikke meget med mindre vedkommende har taget undervisning ud over det, som hud fylder i lægeuddannelsen. Og det er 3-4 uger. Og hvor har jeg så det fra? Dels fra en hudlæge, som nævnte det i forbindelse med et møde (vedkommende var norsk). Og så har jeg fået det bekræftet af læge i nær familie, som jeg i øvrigt, da han skulle vælge speciale, prøvede at overtale til at blive hudlæge [læs nederst].
Det var så ikke det, han brændte for og han nævnte en af fravalgsårsagerne i et svimlende antal hudsygdomme, som selvsagt fylder en del af uddannelsen. HER nævnes således tallet 3.000. Ingen tvivl om, at hudlæger ved en hulens masse om hud, og forskningen i dag gør, som du kan læse i linket, en masse for at komme tættere på en forståelse af mekanismer og udløsere.
Nemmere er det i dag ikke blevet med en viden om sammenhængen mellem hud, hjerne og tarm. Der er uendelig meget, der skal tages ind og med i betragtning. Der er jo nærmest ikke noget, der ikke registreres af vores største og eneste udvendige organ.
Langt de fleste af landets hudlæger arbejder med en meget stor patientgruppe med en enorm ‘diversitet’ i de udtryk, som ubalance kan give i huden. Og så er der nogle, der er blevet kosmetikvakt og nok især vakt af mediernes interesse for at tilføre seriøsitet til et område, der har manglet faglig respekt i det meste af den tid, jeg har været skrivende på området.
Og vi skal jo lytte, når hudlæge Johan Milling Holk Poulsen sammen med andre siger, at alt for mange ‘overgreb’ i form af heftig rens og eksfoliering, meget vel kan føre til mere end sart hud men faktisk udløse et mix af hudsygdomme. Ligesom mange produkter = mange ingredienser sætter huden skak. Den skal jo læse og sortere det hele. Resultatet af inflammationen, der er en følge, ender ofte hos hudlægen
Når man som skønskriver har netop den holdning, så hjælper det jo at få den igennem ved at skrivereferere til hudlæge og ikke mindst forskning, når den findes på området. Som for eksempel Andrea Heinz, der er farmaceutisk forsker med doktorgrad, som gik hen og blev fanget af fibre i næsten bogstaveligste forstand. I hvert fald forsker hun nu i bindevæv og således i kollagen og elastin.
Og Andrea Heinz deler helt Millings holdning til, at vi gør for meget ved hud. Mange har en alt for avanceret hudplejerutine, som hun siger HER, og huden kan kun håndtere kemikalier i små doser ellers får det konsekvenser i en svækket hudbarriere. Andrea Heinz er for fugt, ceramider til at holde den i huden og A-vitamin for at stimulere kollagen, men hun tror ikke på effekten af kollagenpulver.
Men hvad bruger så landets velsagtens førende hudlæge, Peter Bjerring, som altid har været en fornøjelse at lytte til og tale med. Der er noget med erfaring, ikke! Det svarer han på HER , og han er lidt mere avanceret end Andrea Heinz, hvis man kan sige det sådan. For Bjerring smør nemlig hver lørdag sin hud med A-vitaminsyre, fortæller han. Den ægte vare om man så kan sige, som de andre A-former gennem få eller flere trin omdannes til i huden. Med retinol, som den udgave, der er tættest på – men også hudprovokerende for mange. Uden at være i nærheden af A-vitaminsyre, som vi har mindst en erfaren bruger af her i ‘spalterne’ (;
Og så nævner han niacinamid, som jeg ved, de også har haft inde i forskning i forhold til UV, samt hyaluronfugt selvfølgelig og ceramider og deres forløbere, sphingolipider, samt kolesterol til at holde fugten i huden. Og så C- og E-vitamin som det perfekte antioxidant-med-mere- makkerpar. En Bjerring-opskrift for alle men måske med en mildere A-udgave for nogle.
Et forbillede indenfor det, der nu boomer med hudlæger på kosmetikplan, det er Hovard Murad. Ud over at være hudlæge er han nemlig også farmaceut og har således haft en viden om de ingredienser, som han valgte til sine produkter. Og en læge som Zein Obagi er ud over at være plastikkirurg også patolog og har dermed indsigt med vidvinkel.
For sådan er det jo, man kan vide nok så meget om hud og hudsygdomme, men hvis man vil lave creme, så skal man kunne sine ingredienser og hvordan de kemisk spiller sammen. Hende HER har jeg lært meget hos, og hun går ofte hårdt på påstande – såmænd også fra hudlæger.
Ved I i øvrigt, at adaptogenerne sammen med svampe står for renæssance, for de har jo været cremestjerner før. Og så indleder Vichy lige om nogle dage det, der står til at blive et boom, nemlig melatonin på ingredienslisten. Det, der går for ‘bare’ at være et søvnhormon, er jo ikke et traditionelt hormon, hvilket vises af, at vi har receptorer mange steder – bl.a. i vores hud. Det har ry for at være antiinflammatorisk og beskyttende i mange sammenhænge. Når nu Vichy natcremen er her, så vender jeg tilbage.
[! ] Måske kan nogle af jer huske, at jeg fortalte, at hvis jeg ikke havde stampet i gulvet, så havde jeg ikke fået henvisning til hudlæge fra min praktiserende læge. Han mente nemlig ikke, at det var basalcelle carcinom, jeg havde spottet på min næse. Det mente hudlægen til gengæld og jeg blev opereret to gange. Det er ikke rart at tænke på, hvis jeg havde accepteret den praktiserende læges manglende viden og stadig gik med hudkræft, der voksede yderligere!
…det er utroligt, hvordan vi stadig stoler på praktiserende læger med hudproblemer, når deres uddannelse i dermatologi er minimal. Tre ugers undervisning kan ikke konkurrere med en hudlæges mangeårige erfaring! Endnu værre er det, at mange hudlæger heller ikke ved særlig meget om kosmetik. Er det ikke absurd, at hudplejeindustrien er mere afhængig af farmaceuter og forskere end af læger? Hvem skal vi egentlig stole på?
BeautyGreta: Jeg er delvist enig, men det er jo ikke et problem, at hudplejeindustrien arbejder med forskning og farmaceuter/kosmetikkemikere, for den del har hudlæger jo sædvanligvis ikke greb om. Med Murad, som jeg nævner, som en undtagelse og selvfølgelig er der også andre. Men også doctorbrands må arbejde med laboratorier og kemikere.
Det er helt klart en hudlæge, man skal bede om at komme til, hvis ikke ens praktiserende læge har erhvervet sig ekspertise på hudsygdomme, og det har nok de færreste. Min læge er omkring de 40 år og altså en af de yngre, men han var ude af stand til at genkende noget af det vigtigste, nemlig hudkræft.
Gad vide om de 3 mg Melatonin jeg tager hver aften til sovetid også har en hormonel indvirkning på huden ?
Anette W: Nej, du skal nok ikke regne med, at der er bonus (; Det melatonin, du indtager, der splittes jo op, og det er ikke sandsynligt så vidt jeg kan læse mig til, at der går synderlig meget til huden. Det er lidt som med kollagen. Og man kan jo ikke bare tage store mængder melatonin. Men det bliver spændende, hvordan det kommer til at rykke som ingrediens – gerne sammen med A-vitamin siger mange.
Kan læse hos top-endokrinolog Thierry Hertoghe at melatonin er en potent anti-oxidant, så det lyder som – endnu – en god ingrediens i hudpleje 🙂
Maj: Ja, melatonin har regnes for en stærk antioxidant men det er også beskyttende på andre måder bl.a. i forhold til UV.