Hvordan smører du den for eksempel på?
I går blev jeg opmærksom på et opslag, som var sat på af en af landets dygtigste kosmetologer, som kan meget mere end give en dejlig massage. For eksempel har hun også skabt sin egen hudplejeserie. Hun skriver – og det er jo modigt i dagens ensporede solsamtale – at hun ville vælge solcreme med SPF 15 som tilstrækkeligt til sin cykeltur til job om morgenen og fra job om aftenen. Jeg skriver til hende i en PB, at jeg ikke ville finde det nødvendigt overhovedet.
Vi er altså i Danmark i maj måned med pinsesol UV-indeks på 4.6. Om sommeren er det omkring 7 herhjemme, og hvis du tiltrækkes af sydlige strande, så kan det være 14. Fordi solen står lige op over, det gør den ikke på vores nordlige halvkugle.
Men som I måske har bemærket, så ligner det en udfasning af SPF 15 på solcrememarkedet, og La Roche-Posay er et af de firmaer, der nu kun laver SPF 50. At de har nogle af de mest effektive filtre skal der ikke herske tvivl om, men uanset filtrenes ‘beskaffenhed’ så fylder de.
Foto: Kig lige i bunden på de her emballager, og du ser en stribe certificeringer, der fortæller dig, at der er gjort alt for at sikre din hud – dobbeltop på allergicertificering, Svanemærke m.fl. Din hud er i sikker varetægt bag disse solprodukter fra en af de dygtigste danske produktudviklere*. Og Derma Sun er kåret bedst i test af TÆNK otte år i træk. Læs om seriens produkter HER, hvor du får god information og fuld ingrediensliste. Og priserne får dig til at huske at bruge nok * DermaKnowlogy+ er udviklet af hudlæge Uffe Koppelhus specielt til sart hud og lancerer nu to produkter med opdaterede formler – herunder ekstra meget niacinamid – og nye emballager. Læs om produkterne HER. * Overvej selvbruner af to årsagern! Dels beskytter farven ifølge selveste professor Wulf, hudafdelingen Bispebjerg Hospital, og dels er risikoen for at forivre sig for at få farve mindre.
*Dermapharm udvikler også private label for andre brands.
Så nyttige og nødvendige de end er, UV-filtrene, så fylder de faktisk rigtig godt i din solcreme, og dermed tager de jo plads for andre nyttige ingredienser. Og så kommer vi jo ikke fra, at det er dem, der giver den mere eller mindre hudkvælende følelse. Nano er en del af løsningen og i det hele taget arbejdes der beundringsværdigt på at lave UV-filtre, der føles behagelige.
I hvert fald kan man selv gøre meget ved under solcremen at nøjes med et serum, som har masser af den nødvendige fugt plus beskyttende antioxidanter og vitaminer af den opbyggende slags.
Men bortset fra filterudgaver, så kan vi slå en ting fast, og det er, at SPF-tallet altid står for det samme, nemlig den beskyttelse, du får mod rødme/forbrænding fra UVB-strålerne, HVIS du bruger korrekt mængde. Og har smurt ensartet ud uden helligdage, for ellers er det jo falsk tryghed med ‘brandfælder’. Og lad mig også lige minde om, at høj SPF ikke kompenserer for nogen sløsen og sparen på mængde – og jo slet ikke der, hvor man ikke ramte huden med solcreme.
Der er kun en god måde at gøre det sikkert på, og det er at smøre på ad to omgange. Men hvordan smør man så bedst en solcreme ud? Vi er jo vant til at se de proffe vise, hvor man man masserer, klapper og af og til hiver og trækker, for at få cremen ind og ned. Skal man også det med solcremen?
Her tager vi en lille genudsendelse af noget, som jeg faktisk selv havde glemt, og det er ikke fra en hudlæge men fra en kosmetikkemiker, i min optik en af de fremmeste, nemlig Michelle Wong med PhD i sit speciale. Og når det er den bedste kompetence her, så er det jo fordi det handler om, hvordan kemien arbejder bedst på huden for at udføre den opgave, den er beregnet til. Her at filtrere UV-stråler.
Og den skal IKKE gnides ind i huden, siger Michelle Wong. Som det fortælles i studiet herover, så mindsker det produktets beskyttelse med op til 25 procent. Solcremen skal lægges PÅ huden og så må man bare vente til den har sat sig. Deraf rådet om at smøre på en halv time før man går ud. Cremen skal fordele sig bl.a. via hudvarme.
Men i stedet for risiko for usikker beskyttelse er der jo den mulighed i videst muligt omfang at holde sig fra direkte sol og så det der med solhat og let tøj. Den løsning har jeg det personligt bedst med, for jeg kan slet ikke klare at stege. Og tænk, hvad det sparer af penge kun at skulle bruge solcreme på det, ‘der stikker ud’ af hud.
Og så er der i øvrigt meget, vi ikke ved om hudens egne evner. Meget mere end pigment og tykkere hornlag er involveret, for mennesket blev jo ikke skabt med adgang til solcreme (men måske med mere fornuftsinstinkt). Vi taler immunforsvarets dræberceller og gener, og de skriver om spændende forskning HER og HER i forbindelse med melanoma.
INGEN kender langtidseffekten af totalt at forskanse sig for solens mange stråler. Hverken for hud eller den systemiske effekt i kroppen. Og med al respekt for filterudvikleres gode intentioner heller ikke effekten af at være smurt ind i dem året rundt.
Foto: Beiersdorf er temmelig erfarne, når det kommer til hudpleje, og er jo dem, der udvikler og fremstiller Nivea. Læg mærke til, at de har en solcreme med deres patenterede Luminous630, en af de mest effektive pigmentregulerende ingredienser på markedet. Invisible Daily Fluid indeholder antioxidanter, niacinamid og lakridsrodsekstrakt, der både er antioxidant og inflammationshæmmer. Deres Aftersun indeholder Aloe vera ekstrakt, som ikke overgås af meget til varm og rød hud. Læs mere om produkterne HER
Vi mangler stadig anbefalingen af at sove med solcreme, men den skal nok komme. Foreløbig er denne anbefaling, sakset fra et kosmetikfirmaes anbefaling, RET meget, for den lyder i telegramstil, så er ikke er noget at misforstå (; “Påfør. SPF. Hver. Dag. Om vinteren, når det regner og endda også når de er indenfor” (citat slut).
Solen kom tilbage, og den vidunderlige følelse det giver, har naturen helt sikkert en mening med. At udnytte den fornuftigt er op til os selv. I det hele taget trænger vi til at genfinde naturlig omgang med livet, før AI sætter os totalt ud af det.
Lad os nu genfinde sund fornuft og finde de dekorative lette rober frem og sætte os lige så dekorativt i skyggen med solhatten på hovedet og så solcreme på den udækkede hud. Så skal det nok gå, som det er gået for så mange før os*. Jeg tror ikke på, at hele min familie, som ikke døde af hudkræft på trods af manglende solcreme, havde særlige gener. De havde bare sund fornuft, tøj på kroppen og en parasol.
* Vores topplacering i statistikken over modermærkekræft er netop yngre kvinder og dermed en på mange måder unaturlig livsstil med flest indetimer året rundt.
PS: Efter dagens skriv var jeg på indkøb i Netto og her så jeg både Derma- og Nivea solprodukter til under 100 kr. og de står sikkert også i andre supermarkeder.
Daniela skriver
Mange citerer sol-råd fra hele verden, men vi bor i Norden. En cykeltur om morgenen og aftenen foregår nok ikke udelukkende med sol direkte i ansigtet. Hvis i byen, er der masser af skygge imellem lysstrålerne.
Jeg bruger helst SpF 50, når jeg ved at jeg skal være udendørs i solen (altid ansigt, hals og bryst mm), men det er lidt alt eller intet med mig, afhængig af hvad jeg skal, og hvornår og hvorlænge samt hvilket halvår vi befinder os i.
Faktisk er der hudlæger, som siger:
‘Tag 10-20 min ubeskyttet sol imellem 12-15, og hold dig i skyggen resten af tiden’.
Det er for at få D-vitamin dosen. Men ikke mere end Max 20 min. -og ja, på tidspunktet hvor D-vitaminfremmende UV-B er stærkest.
Jeg har personligt set de første solskadetegn, så nu sværger jeg til selvbruner alene for en ‘sund kulør’, men en smule sol suger jeg gerne til mig i små doser ☀️😎
Lise Grosmann skriver
Daniela: Lige nøjagtig, og jeg er fuldstændig enig. Ud over at der næppe er fuld sol hele tiden, så er vinklen, strålerne skal igennem atmosfæren jo skrå og lang morgen og aften – også for UVA’erne selv om der er flere af dem end UVB.
Og jeg har også læst hudlæger anbefale, at man tager sin D-dosis mens solen kan klare jobbet hurtigt og effektivt og så holder skygge, let tøj og solcreme for resten.
Og du kan sikkert også huske, hvordan Trevor Steyen – der til information for medlæsere er biokemiker og manden bag verdens første og stadig næsten eneste probiotiske hudplejeserie, Esse – har gjort opmærksom på den usunde holdning til sol, som vi har og at D-vitaminmangel udbredt.
Ugeskrift for Læger skriver om engelsk syge og knoglerelaterede problemer hos etnisk danske børn og voksne https://ugeskriftet.dk/nyhed/engelsk-syge-en-syg-dom-der-burde-hore-fortiden-til
Men du har som kosmetolog jo fuldstændig styr på soladfærd, og det glæder mig, at du med din faglighed støtter min i manges øjne kontroversielle holdning.
God pinse <3
Tina skriver
Hej Lise.
Jeg kunne godt tænke mig at høre din mening om spf ikke i forhold til solens stråler men i forhold til rynkesnakken. Det er som om de fleste skønhedsguruer mener at spf 50 er et must om vinteren for at holde rynkerne for døren. Min fornuft siger at om vinteren er det fugt og fedt huden har brug for, for at holde huden smidig og rynkerne for døren længst muligt. Men hvad siger du?
Bedste hilsner
Tina
Lise Grosmann skriver
Hej Tina: For mig er fugt og fedt, det hudbarrieren hovedsagelig bygger på og med, det vigtigste og har altid været det. Hertil kan så føjes ABC-vitaminerne og peptider herunder vækstfaktorer mm. som styrker ‘renovering’ og nybygning i huden.
En stor del af mit liv har SPF ikke været en mulighed og som du sikkert for længst har spottet i mine skriv, så er jeg ikke fanatisk med solcreme men til gengæld heller ikke en solbager.
Og så frem til det, du egentlig spørger om (; trods denne SPF-mangel, så er jeg ikke voldsomt rynket. Så nej, i min optik er det ikke solcreme om vinteren, der holder rynker fra døren.
Mange hilsener
lise
Liv Davids skriver
Kære Lise, du ved jo at jeg er meget glad for din holdning til sol og solcreme 😊
Jeg savner solcreme med faktor 15, jeg har sjældent brug for mere på kroppen., og de sarte områder får den høje faktor de har brug for.
Cremer med høj faktor kan godt irritere der hvor jeg har eksem.
Jeg bruger ikke solcreme hele året, hvis jeg skal være indendørs det meste af dagen, og slet ikke om natten 😉
God pinse
💜
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Tak kære Liv, det er jeg unægtelig glad for. Jeg synes jo, at der er en eller anden logik i, at hvis vi har travet rundt på denne klode så længe og klarer så mange andre udfordringer, så må nutidens problemer med sol i min optik hovedsagelig basere sig på uhensigtsmæssig livsstil.
Og selv om taxameteret har talt for nogle af os, så er almindelig hudkræft, der er meget langsomtvoksende, sjældent det de mange dør af. I øvrigt slides vi jo på og i alle væv og organer, og jeg vil nok fortsætte med selv at solsatse på en kombination af gammeldags skyggeadfærd og solcreme.
Mht. SPF 15, så har Derma en med 200 ml, og det lyder som en god strategi, du har også af hensyn til din eksem. Jeg ‘dør’ af grin, hvis jeg pludselig læser anbefaling af solcreme om natten – månen er måske en slem en (håber, du forstår ironien).
God pinse også til dig<3
Karin Winther skriver
🇬🇷🙏🏼
Godt skriv ! Jeg har selv erfaret at al den gniden på solcremen bare gør at man fnuldrer ! Og tror cremen er gammel eller noget.
Så rundt med den, vente, en gang til , og alt er godt.
Det er grimme tal for kvinder i den statistik. Mænd gider ikke ligge og stege (🫣) og det kan vi lære af. Men de bliver til gengæld skoldede fordi de heller ikke gider solcreme….. har jeg set.
Hm. Ja sund fornuft , og her er havvandet i dag blevet til store bølger. Det er sjovt 🐬
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Taaaak, det er jeg glad for. Også, at du ofrer ferietid på at læse med her <3
Ja, hvis man tænker over det, så bliver det hele lettere og der er logik bag. På med den og så en gang til, du har helt ret. Også i det med statistikken. Og selv om yngre mænd steger mere, så er de ikke på niveau med 'de damer'.
Og du nyder sjove monsterbølger, kan jeg læse - jeg ville nok fravælge (;
Karin winther skriver
🐬
Lise Grosmann skriver
Karin winther: <3 og god pinse