Det handler om kollagen. Men kom lige med fra start….
Det var, som jeg havde forudset, et spændende møde med Biologique Recherche i går med nogle af de dygtigste inden for professionel hudpleje. Og der er et meget anderledes produkt på vej, som jeg ikke må fortælle om før efter den 10. oktober. Så glæd jer til årets longskriv ♥
Men så meget kan jeg afsløre, at det handler om en helt ny tilgang til at stimulere kollagen i huden, og derfor handlede det også meget om et helt bestemt lag i huden, nemlig basalmembranen eller extracellulære matrix, den bølgede overgang mellem overhud og læderhud. Det er der huden tager handling i mangt og meget, udveksler næring og stresssignaler og har sin sammenhængskraft.
Men dagens kloge kollagenmand, Mikkel Schødt, Master of Science i biokemi og CEO i SkinMed Solutions samt udvikler af Kleresca®*, begyndte til min store glæde udefra med at tale om hudens barriere og dens mikrobiom.
*en medicinsk afprøvet behandling med flourescerende lys til rosacea, akne og alderstegn.
Foto: Jeg beklager et virkelig dårligt foto, men jeg sad ikke i lige linje og min Iphone’s kamera er ikke super. Men jeg håber, det fremgår, at Mikkel Schødt inddrog mikrobiom, stress og immunforsvar i snakken om hud i balance.
I min optik er Human Microbiome Project i 2008 noget af det vigtigste, der er sket i nyere tid. Måske den vigtigst opdagelse. Fordi vi er mere mikroorganismer på og i os end vi er celler, og det ville jo være helt hen i vejret, hvis ikke naturen havde sat dem til at samarbejde. Det plus en stadig større indsigt i sammenhængen mellem hjerne og hud sammen med fuld fart på teknologi er i færd med at skabe hudplejeprodukter i grænsezonen af kosmetiklovgivningen.
Hudbarriere nyder i øjeblikket fokus men ikke altid med så fornuftige ord som dem, der kom fra Mikkel Schødt…”Har vi kronisk rødme i huden, så er der stress, og huden bruger enorme mængder på et aktiveret immunforsvar.” Målet er et hvilende immunforsvar, der reagerer, når der er fare på færde, men ikke udmattes af konstante udfordringer.
Berøringen og afslapningen ved en massage virker afstressende på huden, og neuroscience er et af tidens vigtige forskningsområder. For hvad der sker i hjernen, det sker i huden.
Vi taler altså ikke om, at du får røde kinder efter en rask tur eller en god massage, men vedvarende rødme. Og den kan vi meget ofte skrive på ‘min egen skyld’-liste. Og derfor er inflammaging tidens modeord inden for kosmetikken. Problemet er bare, at den vejledning, du som forbruger eller klient får på at løse problemet, ofte omfatter alt for mange produkter og desværre også direkte overgreb på huden.
Lad mig lige komme med et citat fra Alt for damernes Facebook-side, hvor de har talt med en anerkendt norsk hudlæge, Dr. Michael Zangani, der sidder i Dr. Zein Obagis faculty i Los Angeles, nævnes det. Og han forklarer, hvordan man skal tage hånd om sin hud efter sommeren.
Efter at have forklaret alt det onde huden har lidt i løbet af sommeren, så lyder opskriften på grundig eksfoliering for at få skik på den. Så bliver det også nemmere for huden at modtage produkter, når de døde hudceller er fjernet, siger Dr. Zangani. Sandt nok, men så melder spørgsmålet sig jo, om det er til hudens bedste at fratage den en barriere, som naturen har installeret netop for bl.a. at styre indtrængen.
Og så skal vi lige have Dr. Zangani’s bemærkning med om, at huden bliver mere doven, jo ældre den bliver, så den skal have produkter, som pisker den tilbage i form! Åh, hvor jeg elsker at hade det. Der er meget, jeg ikke er så god til mere, nu ved jeg, at jeg bare skal have pisk!
Sæsonskift og hud er det klassiske ugebladstema, men nu er der jo ikke noget, der tilsiger, at sommeren har gjort huden fortræd, hvis man ellers har opført sig fornuftigt. Og hvis man ikke har, og huden er i stress, så skal den nok ikke plages men plejes i rette balance.
Det, der er vigtigt ved det sæsonskift, der sker nu, det er, at være opmærksom på luftfugtighed og på at lufte ud. Også – og især – for at få partikler fra brændeovne og stearinlys ud. Not good for hverken åndedræt eller hud. Og en nedbrudt barriere kan ikke udnytte de ingredienser, der rent faktisk kunne hjælpe den i balance, optimalt. Den reagerer formentlig på dem.
Du kan se og mærke, når din hud har det godt. Og viser den dig, at noget ikke er godt, så lad være med at lytte til vissevassevås om skrubberi og grundig eksfoliering. Og lad være med at dermarulle derhjemme. Skal det gøres, så gå til en dygtig behandler. DET var Mikkel Schødt og jeg også fuldstændig enige om.
Og jeg gik glad og opløftet fra mødet med dygtige kolleger og klog snak fra mødestedet A Dresscode på Amerika Plads langs havnen til Nyhavn og Kgs. Nytorv, hvor jeg spiste en kæmpeis for at fejre, at himlen var blå og luften lun og livet dejligt.
Lotte Munk Andersen skriver
Hvad tænker du om en dybderensende lermaske i ny og næ?
Jeg er behandler i Japansk Lifting, fordi jeg også er coach og mindfulnessinstruktør. Jeg har japansk Lifting, fordi krop og sind hænger sammen. Og fordi berøring er vigtig for indre tryghed. Hvis du ikke kender Japansk Lifting udøves der akupressur og ansigtszoneterapi, hvor kroppen meridianbaner stimuleres, så kroppens energi kan flyde frit.
Derudover som lidt ekstra velvære er der først en dybderensende lermaske og senere fugtmaske. Jeg har en del viden om hud, og spørger altid om min kunde har specielt sart eller tør hud, for så springer jeg lermasken over. Spørgsmålet er, om jeg helt skal droppe den? Og har du en ide til erstatning “en ro på” maske måske??
Mvh, Lotte
LykkeRo Coaching & Mindfulness
Lise Grosmann skriver
Lotte Munk Andersen: Jeg synes, at en lermaske er helt OK, MEN den er jo udpræget bedst til hud, der er til den fedtede side. Det er lerets talent at suge talg og rense hudens porer. Men man kan jo eventuelt bruge den i T-zonen, hvor de fleste af os er lidt til den fedtede side og måske har tendens til åbne porer, fordi de fyldes med talg. Det er i hvert fald en god idé at kigge nøje på din kundes hud og også spørge om vedkommen har en tendens til irritation og tørhed.
Men en ro-på maske vil da være perfekt til din lifting-behandling. Og/eller noget aromaterapi roll-on eller mist. Miqura, der har virkelig mange masker, har lige lanceret en Zen Beauty Collection med både roller og masker. Prøv at kigge på dem her https://www.miqura.com/products
Mange hilsener, Lise
Karin Winther skriver
Som jeg skrev i går elsker jeg alt Kollagen nyt, så glæder mig til efter 10 oktober. SÅ spændende. Jeg må ind og forberede mig og læse op på Balsammembranen! Er vi ude i noget balsameringsvidenskab og mumificering kære Lise! 😂🫣 Jeg ser lange baner af gazebind ….. hi hi
Og selvfølgelig vil vi ikke piskes !! Ohhh hvor jeg har skrubbet og hevet i den hud, med min elskede ovenikøbet ofte VÅDE hamphandske. Det må være pisk nok For a lifetime !! 🫣😂
Just saying !
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Næ du, basalmembranen er det hudlag, der holder sammen på ‘det hele’ og får det til at snakke sammen, så den er vi glad for.
Jeg kan læse, at du har taget ved lære (smil) og ved, at især VÅDE hamphandsker er grov kost – faktisk i kategori pisk til huden. Fy med det.
God aften kære <3
Karin Winther skriver
❤️
Liv Davids skriver
Kære Lise, jeg løber også langt væk, når der er tales om grundig exfoliering og andre typer hudtæsk. Lad os i stedet få mere ro på 😊
Selv den lækreste, bløde pudderbørste føles ubehagelig på min hud, så jeg holder mig til det helt blide.
Jeg glæder mig til det kommende Liselangskriv.
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Kære Liv, hudtæsk (; det er lige, hvad det er, når det bliver for voldsomt og for hyppigt. Men en peeling kan jo laves fornuftigt. Og ellers klarer huden sig uden, for der drysser celler af os i massevis uden at vi behøver foretage os noget.
Hvor heldig er jeg lige, at nogen glæder sig til mine langskriverier. Tak kære <3