Så læs med her….
Noget er mere sejlivet end andet, og jeg har selv førhen skrevet det i god tro, men det er altså en myte – eller måske bevidst fejlinformation. Ikke at det betyder noget i praksis, at de organiske/”kemiske” UV-filtre og uorganiske/”mineralske” reelt set virker mere eller mindre på samme måde, bare de virker efter formålet: At skåne huden for UV-skader.
Som du kan læse på denne affotografering fra min nyerhvervelse til bogreolen, The Science of Beauty-Debunk the Myths af Dr. Michelle Wong, så absorberer begge typer filtre UV-strålerne. Altså også de såkaldt mineralske zink oxid og titanium dioxid, som man så ofte omtaler som ‘reflekterende’.
Foto er skærmprint fra indsatte video, og de 10%, der nævnes her (og som jo forklares i videoen), er den mængde UV, der reflekteres, og der er også organiske filtre, der reflekterer, som det ses på skærmprint herunder….
Men ved Michelle Wong så det bedre end dem, der siger at de uorganiske/”mineralske” reflekterer, for det er jo ofte dem, der sælger solcremerne? Lige som lovprisningen om at være ‘reef safe’. Jaee, hun har jo den baggrund, der gør, at hun ved det. For hun er kosmetikkemiker med PhD i kemi. Du følger hende måske lige som mig og en halv million andre på hendes Instagram @labmuffinbeautyscience, og ellers er det en anbefaling.
Hold på hat og briller, for Michelle Wong er en hurtigsnakker, men i videoen nederst får du styr på en hel del om sol, hud og UV-filtre. Ud over det med at absorbere eller reflektere for eksempel også myten om, at det er solcremer, der skader koralrev OG om alkohol og de mange ulykker, det påstås at være skyld i. Og vi er altså i selskab med en med en til snakken passende videnskabelig baggrund. For med al respekt for hudlæger – og i den grad i forbindelse med UV og hudkræftrisiko – så er de jo sjældent eksperter på kosmetikkemi.
Foto: Eksempler på solcremer med bonus. Hvis vi starter fra venstre med Ansigtsbeskyttelsen, så leverer den ud over SPF 25 en opsummering af A-vitamin i huden og dermed antioxidant-beskyttelse og ekstra reparationskapacitet * ZO Skin Health by Zein Obagi MD Sheer Fluid Broad-Spectrum Sunscreen SPF 50 indeholder foruden filtre m.m. et patenteret kompleks bestående af A, C og E-vitamin og dermed stærk antioxidantbeskyttelse samt, hvad vitaminerne ellers understøtter i huden * La Roche-Posay Mela B3 SPF 30 Melasyl er lige som Ducray Melascreen Protective anti-spots fluid SPF 50+ der, du får beskyttelse mod hyperpigmentering med nogle af de mest effektive ingredienser, man kender * Karmameju Sun BB Cream SPF 30 giver foruden beskyttelse med titanium dioxid samt fugt og kollagenboost også let farve til huden * [Comfort Zone] Luminant Defense Fluid SPF 50 er UV-beskyttelse med anti-spot bonus og let glow-effekt. Den indeholder som de to andre produkter i serien en særlig ‘bright technology’ med bl.a. humleekstrakt, der spænder ben for hyperpigmentering.
Stadig er det vigtigste at huske, at solcreme er det værste produkt at spare, hvis man har i sinde at solnyde de dage, der er forude. Og det afgørende i den forbindelse er at bruge nok og allervigtigst at fordele ensartet uden helligdage. Som Michelle Wong siger, skal man se solcremen som en foundation, der skal skjule huden for solen. Foundation lægger man jo altid jævnt for at få ensartet hud.
I morgen ser vi på noget, der kan styrke hudens celler ekstra over for UV-stråler.
Tina skriver
Hej Lise.
Jeg bruger Ansigtsbeskyttelsen til almindelig brug og er det dage med meget sol og jeg skal være meget ude så er det Dermaknowlogy SPF 50. Til kroppen bruger jeg Woods SPF 30.
Fra november til marts ingen solcreme. Lige meget hvor kærligt de er lavet er det trods alt kemi.
Bedste hilsner
Tina
Lise Grosmann skriver
Tine: Jeg tror nu, at ansigtscremen kan klare også de dage, vi har nu med fuld sol, men skal man sydpå, så skal der skrues op over SPF 25. Men jeg synes, du har rigtig godt styr på det. Og især synes jeg jo godt om, at vi nu er to ((; der ikke bruger solcreme om vinteren – for ja, det er ekstra kemi, hvor andet kan hjælpe huden bedre om vinteren.
Tak for at dele og god dag kære <3
Charlotte skriver
Jeg bruger med stor fornøjelse min sol stift spf 50 fra shishedo
til Touch up i løbet af dagen både når jeg har makeup på og uden
Hvis jeg har været ude at svømme kommer jeg selvfølgelig Igen solcreme på Krop og ansigt
Mine børnebørn elsker også og få touch up med sol stiften På de udsatte steder
Den er intet mindre end formidabel
Hvert forår køber jeg en Solstift til mig selv min mand og min datter for jeg ved når det er sommer som nu så er de ofte udsolgt.
Er lige som mange andre glad for trylle cremen fra Avene
Har købt den nye solcreme fra Raz Til manden og mig selv så vores hvide bluser ikke bliver gule, så den kommer vi på hals og bryst
Endelig et produkt der ikke smitter af på tøjet
God sommer🌞
Lise Grosmann skriver
Charlotte: Der er helt styr på det hos dig, kan jeg læse. Og du er selvfølgelig bevidst om, at stift er svær i forhold til dosering, men bruger den jo også kun til touch up. Stiftform til produkter bliver i øvrigt mere og mere populært, fordi det er så ‘handy’.
Tak for at melde ind og god sommer også til dig <3
Karin Winther skriver
Avene 50 til ansigt når jeg skal i saltvand sydpå. Den er ikke ond ved mine øjne.
Og så skal jeg ha fundet en der ikke behøver være waterproof, måske Ducray malascreen ….
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Avène er en af dem, der kan filtre (som er ‘kemiske’ filtre), der ikke generer øjnene. Det er jo også noget med konsistens. Ducray er også Pierre Fabre, og hvad pigment angår, så er den top top.
Karin Winther skriver
😉 det er jo det !! Med pigmenter ❤️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Jep, sagen er klar, valget er truffet (; <3
Anja skriver
Først spf 50 og at den ikke svier i øjnene. Jeg cykler til arbejde hele året ca. 80 min. dagligt, så høj beskyttelse og ingen øjenproblemer er vigtigt.
Dernæst har jeg flere forskellige afhængig af behov:
Arbejdsdage
Morgen/hjemme: billig og bare solcreme, uden parfume.
På arbejde, renser ansigt ellers giver sved og Cykelhjelm/briller udslæt, derefter dagcreme m. solfaktor i sommerhalvåret.
Inden turen hjem opfrisker jeg med Karmameju solcreme. Den er “kun” spf30, men svier ikke i øjnen, selvom den kun får kort tørretid og duften får mig til at huske den.
Ikke arbejdsdage: god solcreme/dagcreme med spf 50 og evt toppes med farvet/makeup solcreme.
Lise Grosmann skriver
Anja: Du skriver det ikke, men mange vælger jo ‘mineralske’ filtre netop pga. det med øjnene. Selv om mange serier/produkter med ‘kemiske’ filtre også klarer det. F.eks. Avène og La Roche-Posay. Og Karmameju er jo med ‘mineralske’ filtre.
Jeg kan læse, at du har styr på det og ikke overlader din hud til solens potentielle ulykker. I øvrigt er SPF 30 rigeligt herhjemme også på en sommerdag, når man bruger den nødvendige mængde og følger retningslinjer for påsmøring.
Tak for at dele erfaringer <3
Jette B skriver
Jeg vælger solcreme efter hvad, der fungerer. Det gør Biotherm water lover faktor 30, jeg bruger kropscremen også til ansigtet. Den fungerer ovenpå serum og under CC creme.
Prisen er også vigtig, så jeg bruger nok. For mig er den et godt valg.
Lise Grosmann skriver
Jette B: Afgjort et fint valg. Biotherm har styr på både filtre og tager initiativer på miljøsiden ved bl.a. at udfase plastik. Tak for at dele erfaringer <3