For det er tæt på at være van(d)vittigt
Vand er livsvigtigt, lad os starte med at slå det fast (læs mere nederst). Og der er mennesker, der af forskellige årsager har særlige behov. Men det her handler mere om en trend, en påstand, der ikke vil dø. For det er jo sådan, som Anette/beautyspace citerede hudlæge Peter Bjerring på et tidspunkt, at vores krop er udmærket i stand til at finde ud af, når vi har behov for vand og så gøre os tørstige.
Vi er indrettet til at mærke kroppens behov for vand og føde og for, når vi skal af med det.
Men nu stødte jeg på det igen. Den der anbefaling om at huske at drikke meget for at holde huden fugtig og rense kroppen. Vås! Menneskeslægten har jo hidtil overlevet uden at gå rundt med en flaske vand, men søgt den våde vare, når tørsten meldte sig. Og herhjemme er vi jo så heldige, at vand sjældent er langt væk. Og endelig er der jo det med affaldet.
Men hvor meget er meget nok? (G*)
Ja, tørst var engang en god indikator. Og at kigge på sin urin. Men otte glas lyder et af de hyppigste og mere moderate råd. Hvis det er et ganske almindeligt glas, så rummer det omkring 100 ml og dermed nærmer vi os, at man altså skal drikke en liter vand. Hvis vi nu drikker mere, laver vi så en vandreserve, der i optimalt fald lægger sig i kindernes hud, så den bliver babybounceblød? Nej, vi tisser mere. Og hvis man alligevel tror på meget vand, så sip i stedet for at slurpe, så bliver det måske lidt længere.
Nettet er en gave og fra The Organic Company. Læs om materiale og certificeringer HER.
Nu sidder jeg her med et stort glas te med masser af ingefær i, men tæller det på vandkontoen? Ja, selvfølgelig! Og så er den dejlig varm og ingefær er en god urt, som blandt andet er antiinflammatorisk. Om morgenen spiser jeg frugt, og når nu det bliver frokosttid, så spiser jeg en stor gulerod og får en ordentlig håndfuld valnødder og mandler. Og det gør faktisk mere for at opbygge en fugtreserve indefra end utallige glas vand.
Jeg vover at gentage…. hvis Dr. Andrew Weil og Dr. Howard Murad – og jeg ved det, det er ikke to hippe fyre, men derimod to fyrtårne inden for både den etablerede og holistiske tilgang til helse og hud – anbefaler, at man i stedet for at bælle vand, som bare sender en på toilettet hyppigere, sørger for at spise mad med højt væskeindhold, så er det det, jeg tror på. Det jeg gør. De har haft næsen i, hvad der er videnskabelige facts og fup.
I frisk frugt og grønt er væskeindholdet ofte over 80 procent vand. En vandmelon er jo nærmest kun vand. Næringsrigt vand. Og vand, der binder sig i cellerne og mellem cellerne i stedet for at løbe igennem. Det intercellulære vand er vanvittig (!) vigtigt for cellekommunikationen og dermed ALT. Fedtet i nødder, mandler, kerner, fed fisk og gode olier gør også godt helt ud i huden.
Fugt og fedt, vejen til en stærk barriere, og her med ekstra celleboost. Så enkel kan hudpleje være. Og så kan man jo tilføje en af de HER for ekstra fugt og beskyttelse.
Føj dertil at sørge for en intakt og velsmurt barriere. Husk, hvad hudlæge Milling sagde om proteiner, fedtstoffer og hyaluron. Ikke et ord om at drikke flere liter vand om dagen. I ØVRIGT – at drikke for meget vand belaster nyrerne og fortynder blodet saltbalance og hyponatriæmi er en livstruende om end sjælden tilstand. At drikke store mængder vand hurtigt er en risikofaktor.
PS: Lad mig endnu en gang for at undgå enhver misforståelse slå fast, at vand er livsvigtigt. For nyrer, hjerte, blodvolumen/blodtryk, temperaturregulering, hver eneste celle – ALT. Hvis kroppens væske- og dermed saltbalance* forskubbes over tolerancetærskelen medfører det bevidstløshed og i værste fald død. Men selv om vi farer travlt omkring hinanden derude i livet men ellers er sunde og raske og ikke på nogen måde væskeudfordret, så er det ikke der, vi er. Ikke i den risikozone. I almindeligt dagligt aktivitetsniveau og denne kulde, så sveder vi heller ikke meget og taber dermed ikke meget væske.
(G*) betyder, at det er delvist genbrug/genudsendelse, og hvis du også vil have de fine kommentarer med, så kig ind HER
Pernille S skriver
Van(d)vittig godt vandindlæg fra dig Lise og dine læsere. 😁 Dejligt at sidde og få rørt lattermusklerne!
Jeg har kun een ting at tilføje og det er, at ældre typisk ikke føler tørst som i deres unge dage. Kroppen giver simpelthen ikke signaler fra sig som fortæller, at man skal drikke. Derfor anbefales det ældre at afmåle det daglige vandindtag. Just saying ☺️ MEN som du så rigtigt skriver, kan for store mængder vand belaste nyrerne! Nok er nok, men for meget kan være fatalt. Mange vinterbadere som alternerer badet med sauna, kan – hvis ikke de er påpasselige, være i risiko for at skylle kroppens vigtige salte ud når de sidder der og sveder tran!
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Van(d)vittig sødt af dig og ud over at smile stort, så takker jeg også for et vigtigt fagligt indspark. For ja, ældre kan være i stor risiko for ikke at få vand nok. Jeg tror, at en årsag somme tider også kan være, at det er bøvlet at heller ikke blæren altid fungerer, og så for ikke at skulle rende meget eller risikere at lække, så spares der på vandet. Og tak og ja også til påmindelse for dem, der sveder tran i sauanen.
Er det ikke bare fantastisk, at vi her er sådan en klub af kloge kvinder…..Kh lise
Karin winther skriver
Sjov historie hos Karin VS. Ja den vand myte om vandindtag er jo endt helt skørt. Jeg får godt vand i min morgengrød ☺️ med frisk æble og en håndfuld frosne brombær . Så lækker start på dagen for mig. ! Og en kop kaffe må jeg ha .
God valgaften !!
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Ja, det var skisme morsomt. Jeg er ret sikker på, at du, som er så meget naturmenneske, har styr på det. God valgaften også til dig, jeg har nu ikke i sinde at sidde oppe og vente (;
Karin VS skriver
Kære Lise 🌹
Tak for den interessante udmelding på vand 😃
For flere år siden var det gode råd: se på farven på dit urin! Er det mørkt drikker du for lidt vand, det skal helst være meget lyst.
Nå, men jeg lyttede til det og tænkte ikke videre over det da jeg begyndte at tage en stærk B-vitamin hver aften! For ak&ve: nu var tisset nærmest mørkebrunt! Også selvom jeg drak endnu mere vand pr dag 😂😂
Jeg fandt ud af miseren (hvis man da kan kalde øget indtag af B-vitamin og efterfølgende forvirring det 😅) og blev helt rolig igen!
Vil du fortælle offenligt hvor meget frugt du spiser om morgenen?
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Åh, kære, sikke en skøn historie. Jeg sidder her og griner højt.
Og ja, man må godt spørge og Lise vil gerne svare. Det afhænger lidt af årstid, for om sommeren går jeg jo ud og ‘spiser haven’, som jeg siger. Guffer jordbær, hindbær, blommer eller hvad der nu er hvornår. Men nu er det vinter, og jeg køber ikke bær og slet ikke udenlandske – med mindre, jeg skal bruge dem i noget dessert. Til gengæld spiser jeg danske æbler og pærer og lige nu er jeg hoppet på julens clementiner plus banan. I morges var det f.eks. et æble, en pære, en banan og så to clementiner. Førhen lavede jeg frugttallerken og skar ud, og så var der ofte kiwi med også og der kunne være noget tørret sveske også.