Om det nu er Noma’s nye nordiske køkken eller den tilbage-til-naturen downsizing-trang, der bemægtigede sig os efter krisen, der gør sig gældende, er på sin vis uvæsentligt, men det er det ikke, HVAD man plukker, når stenalderkvinden kommer over én og man går ud med kurven for at samle forråd.
F.eks. kan ramsløg ligne bladene på liljekonval, som også gror i skovens skygge og ligeså en plante, der hedder høsttidløs. Begge er fælt giftige og i værste fald dødelige. Til ’metroexpress’ udtaler overlæge fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, Niels Ebbehøj, at man sidste år fik 2.511 henvendelser fra mennesker, der var blevet syg og dårlige eller forgiftede af at spise planter (og svampe), som de havde samlet i naturen.
Der er mange gode grunde til at spise vilde planter, men lær noget om dem først og pluk dem kun, hvor der ikke er forurenet af bilos og sprøjtning. Jeg er selv meget glad for Anette Ekmann’s ” Naturens Spisekammer” men Claus Meyer’s seneste udgivelse ”Naturalmanak” er jo også fin. Googler du, så vær sikker på, at du læser på et site skrevet af en plantekyndig person. Og ellers har vi jo stadig biblioteker. Læs HER navne på giftige planter i naturen.
PS: Jeg tænker så ofte, når læger gør opmærksom på, at planter kan være giftige, hvorfor de så har så svært ved at acceptere, at de også kan være nyttige. I hvert fald gælder det mange læger.
OBS OBS OBS! Jer, der får nyhedsbrev eller går ind via facebook-link har set denne tekst, men af uforklarlige årsager, lå den der ikke, hvis man gik ind via beautyblog.dk, så derfor har jeg forsøgt igen – og denne gang med bedre held!
Skriv et svar