Jeg snupper ofte ’metroexpress’, der såmænd også fås her i ’udkants-sommerlandet’, og i mandags stod der noget vigtigt, som jeg vil være sikker på, at I alle er opmærksom på nu, hvor foråret er over os og det grønne – og vi – myldrer i naturen.
Om det nu er Noma’s nye nordiske køkken eller den downsizing-trang, der bemægtigede sig os efter krisen, der gør sig gældende, er på sin vis uvæsentligt, men det er det ikke, HVAD man plukker, når stenalderkvinden kommer over én og man går ud med kurven for at samle forråd.
F.eks. kan ramsløg ligne bladene på liljekonval, som også gror i skovens skygge og ligeså en plante, der hedder høsttidløs. Begge er fælt giftige og i værste fald dødelige. Til førnævnte udgave af ’metroexpress’ udtaler overlæge fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, Niels Ebbehøj, at man sidste år fik 2.511 henvendelser fra mennesker, der var blevet syg og dårlige eller forgiftede af at spise planter (og svampe), som de havde samlet i naturen.
Der er mange gode grunde til at spise vilde planter, men lær noget om dem først og pluk dem kun, hvor der ikke er forurent af bilos og sprøjtning. Jeg er selv meget glad for Anette Ekmann’s ” Naturens Spisekammer” men Claus Meyer’ seneste udgivelse ” Naturalmanak” er jo også fin. Googler du, så vær sikker på, at du læser på et site skrevet af en plantekyndig person. Og ellers har vi jo stadig biblioteker. Læs HER navne på giftige planter i naturen.
PS: Jeg tænker så ofte, når læger gør opmærksom på, at planter kan være giftige, hvorfor de så har så svært ved at acceptere, at de også kan være nyttige. I hvert fald gælder det mange læger.
Mette Wessel skriver
Kære Lise. Vi har et par efterår i træk været ude og finde svampe, men på trods af diverse svampebøger har vi aldrig turdet spise det vi fandt, så vi ender med at smide det ud. Det burde være et fag i skolen, at lære om naturens spisekammer. Knus
Lise Grosmann skriver
Mette: Det er også bedre at være overforsigtig end uforsigtig. Og du har helt ret, det er trist, at vi har mistet denne – tidligere livsvigtige – forståen af naturen.
Helle Rick skriver
Vi er så heldige t have en giftfri golfbane, og på den gror de lækreste svampe der smager himmelsk. Kan umiddelbart ikke huske hvad de hedder, men de er checket af kyndige personer. Det er lige før vi slås om, at få fingrene i dem. Har de lækreste skvalderkål i haven. Dem har jeg endnu kun brugt i salat en gang i mellem og det smager fint. Jeg holder mig til de planter jeg VED er gode for mig.
Min kat f.eks elsker rosenblade 😉 Straks der står en buket på mit bord går den i krig…..bandit
Lise Grosmann skriver
Ha, ja Helle…..man skal kende sine svampe. De kan vel snart ikke få lov at slå græs på banen, hvis der skal være til jer alle (; Her har vi champignon. OG skvalderkål…..if you can’t beat them eat them, så det gør jeg i salaten. Mens hunden rigtig gerne vil have snuden i det organiske gødning, der er smidt på køkkenhavenjorden, så hellere rosenblade.
Helle Rick skriver
Hæ hæ, dyr er sjove væsner og de har ofte lidt sære ting de foretager sig.
Pudsigt nok, har svampene fundet de bedste steder at gro, – nemlig der hvor græsslåmaskinen aldrig kommer. De bliver virkelig store og flotte. De er fantastiske på grillen.
Lise Grosmann skriver
Helle: Det er altid noget, at han ikke ruller sig, for det lugter, som om det var fra stalden og ikke en pose (; Sjovt med svampene, vores kommer netop i det korte græs.