For nu risikerer vi trængsel i de falske forsikringer
I dag har jeg været til hyggeligt formiddagsmøde med Aveeno om nye produkter, der kommer til marts. Faktisk er det en af deres serier, den grønne til normal/tør hud, der lanceres i DK og glæd dig bare til Daily Moisturising Creamy Oil, en bodylotion med mandelolie.
I har måske set, at de de seneste dage har kørt noget influencer-halløj, og hvis ikke så kig lige med hos @karina_vondahe, der har et skønt show HER med sin søn for at få ham til at forstå hudens mikrobiom som soldater, der skal have god forplejning. Og det får de så med havren i Aveeno, for den virker præbiotisk og dermed som ‘mad’ for de hudnyttige bakterier og andet småskidt.
Foto: @neurohacker – læs mere HER
For mikrobiomet er jo alle de mikroorganismer, den ‘flora’ af bakterier, virus og svampe m.m., som vi er pakket ind i og fyldt af i hvert eneste hulrum og organ som en forsvarende hær mod blandt andet det småskidt, der ikke vil os det godt. Men dit økosystem ligner ikke mit, og betydningen af det er langt større, end man anede. For eksempel kommunikeres der på tværs af organer fra hjerne til tarm til hud. Næsten hver dag opdager man nyt om det.
For eksempel er man blevet klar over, at hvor vi bor og hvordan vi lever har enorm betydning for mangfoldigheden og ‘soldaternes’ overlevelse. Og det er et stort problem, at vi fjerner os fra den livsstil og de vaner, der er vigtige for balancen. Og eftersom, der er langt flere af dem, end vi har celler, så bliver vi jo tabere. Det ses i en epidemi af hudproblemer lige fra den hyssensitive, der efterhånden regnes for normalen, til stadig flere problemer med egentlige hudsygdomme fra akne til rosacea.
Når der er ubalance og mangel på diversitet i de mange milliarder mikrober, vi burde være befolket af ind-som udvortes, så går det blandt andet ud over vores immunforsvar. I dag er det vores livsstil mere end infektioner, der gør os syge i den forstand, at vi er dårligere til at tackle angreb fra virus og bakterier. Og så forbinder man den store spredning af allergi, der ses, med et svækket mikrobiom.
Flyt ud på landet og få dig en hund og nogle husdyr, så du kan rewilde dig, som Esse Skincare kalder det. Ulemperne ved det moderne samfund og vores kost og livsstil er omkostningsfuldt for vores sundhed, det skriver videnskab.dk en masse spændende om HER.
Og så til overskriften. For nu har big beautymama L’Oréal fået nogle af de stærkeste mikrobiom-beskyttende bakterierkomplekser i hus ved at købe Lactobio. Så de behøver ikke fremover at lege med ordet probiotisk=levende bakterier, men det er der andre, der gør.
Så vær klar over, at hvis der står probiotisk fraktion eller probiotisk ekstrakt, så er det ikke levende bakterier, der er tale om selv om ordet probiotisk anvendes. Derimod er det sikkert fermenter og dermed det, der kaldes postbiotika. Og fermenter er som lysater og præbiotika fint og nyttigt, men de kan ikke udkonkurrere problematiske bakterier, virus og svampe ‘kun’ styrke de nyttige, der er på huden.
Her er en oversigt:
Præbiotika – er for huden, hvad seks af de sunde fiberrige er for tarmen. Det er næring for ’de gode’ og styrker deres vækst og overlevelse. Ofte planteekstrakter og olier men man tilsætter også ingredienser som for eksempel inulin, en slags fiber i visse planter, og fruktosemolekyler/alfa-glykan-oligosakkarider for at gøre livet lettere for den hjælpsomme mikroflora. Huden spiser sig til bedre balance i sit økosystem. Ingredienserne er i mange produkter i dag.
Postbiotika – man kan godt være hjælpsom selv om man ikke er en levende bakterie men hedder noget med ferment eller lysate på ingredienslisten og er en probiotisk fraktion eller et ekstrakt, hvor bakterierne er in-aktiverede. De kan blandt andet hjælpe med at spærre for patogene mikrober, danne antioxidanter og styrke cellesammenhold. Der er rigtig mange produkter, der har de hjælpsomme fermenter eller lysater.
Få forklaring på forskellige metoder i Esse-videoen HER Bemærk, at man kan anvende konservering i disse produkter, da der ikke er levende bakterier, der bliver slået ihjel. Lige som der kan være vand i formlen, fordi der ikke er nogle levende bakterier, der bliver aktiveret. SÅ hvis du står med en produkt, der leger lidt med ordet probiotisk, så kig efter om der er vand i, for så er der ikke levende probiotiske bakterier.
Probiotika – her er tale om levende bakterier, der er i stand til at kolonisere og udbrede mængden af hudens egne gode bakterier så udefrakommende patogene bakterier får sværere ved at etablere sig. Og kun produkter med levende bakterier kan kaldes probiotika. Hudpleje med levende bakterier kan ikke indeholde vand, for produktet vil ikke kunne holde sig uden konservering, som ville dræbe de gode bakterier i produktet. Derfor er probiotiske produkter baseret på olier.
Foto: bakskincare.dk
HER får du den videnskabelige forklaring (på dansk) fra Bak Skincare, der som bekendt er skabt af Lactobio. Bakterierne, din hud møder i de forskellige Bak-produkter er:
LB244R: Isoleret fra fermenteret kål. Bakterien har klinisk dokumenteret hæmmende effekt på den skadelige bakterie Staphyloccocus Aureus, der spiller en rolle i en række problemer, og som blandt andet kan medvirke til eksem.
LB356R: Isoleret fra fermenteret rødbede. Bakterien har klinisk dokumenteret hæmmende effekt på den skadelige bakterie, C. acnes, der ofte er årsagen til akne.
LB606R: Isoleret fra en babys mikrobiom. Bakterien producerer protein, forskellige syrer og hydrogen peroxid, der hæmmer væksten af skadelige mikroorganismer i intimområdet.
LB714R: Isoleret fra en højgravid kvinde, hvor intimområdets eget forsvar er stærkest. Bakterien udkonkurrerer og inhiberer skadelige mikroorganismer i intimområdet.
Karin Winther skriver
Jeg er lidt ærgerlig over at Bak ikke forbliver dansk, to be honest, men forstår da godt at poser penge også er interessante, og at mulighederne for forskning øges markant med så pengestærke folk i ryggen. Så altså, tillykke !
Godt at få styr på præ post og pro i produkterne🙏🏼 Vand, olier og levende bakterie. Nu sidder jeg og fniser lidt over ordveksling om fedt og fugt af hud, for noget tid siden ( 😃😅 )
Hihi jeg er vokset op med hund og kat, halm og kaniner og jeg er mega allergisk, men rewilder på andre måder 😃☺️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Jeg forstår dig fuldstændig, og det er det samme med mange andre typer virksomheder, der er dygtige – de skal forblive danske. Men du har jo ret, en stor pengekasse er altid lokkende, fordi det udvider rammerne for, hvad man kan eksperimentere med uden at det giver indtægt med det samme.
Ja, jeg har også tænkt på den ordveksling, hvor jeg blev irettesat af Charlotte Vedel, men jeg er da i hvert fald er en af mange, der har den opfattelse af tilføre fugt og bevare fugt og hvad der gør hvad.
Jeg tror også, jeg har fået min portion skidt både i de små lejligheder i København og når vi var i sommerhus heroppe. Jeg døjede i en årrække som yngre med især bynke og lidt med birk. Men det gik ski over (tak!). Det er rigtig øv, at du skal drilles <3
Karin Winther skriver
Den kære Vedel er nok i et blidere mood i disse dage 😁
Jeg har været nogen dage på Bak dag og nat, da det var rigtig koldt. Så fik jeg pludselig bumser under næsen 😳 som en anden teenager . Det føltes ellers så lækkert at det var “fedtet” i kulden, men var svært at kombinere med Foundation.
Nu er jeg tilbage med fugtserums og creme !
Det fugtige vejr er hoste hoste hoste for mig ! 🥴
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Der sidder du og skriver søde sjove kloge kommentarer, men reagerer jeg? Undskyld kære, der var lidt benspænd. Glad må man formode, selv om det siges, at man ikke bliver lykkelig af at have penge, så er økonomisk tryghed jo ikke at foragte!!
Er du sikker på, at det var bumser under næsen. Ikke noget forkølelsessår? Jeg har lige haft en serie af dem netop på næse’sprossen’, men er man hurtig med Zovir, så kan de stoppes, men huden skaller bagefter.
Vi vil have forår og ellers skal det være ordentlig frost, så utøj og fugt forsvinder.
God aften <3
Karin Winther skriver
❤️