Ja, undskyld overskriften, men den er i høj grad en påmindelse til mig selv. For med en mor, der blev yogalærer, da jeg var 12 år, og efter i årevis at have gået til og selv dyrket yoga, så er betydningen af åndedrættet ikke fremmed for mig. Alligevel oplever jeg gang på gang, at jeg bliver så optaget af f.eks. at skrive, at mit åndedræt flytter nærmest op i halsen som små hurtige hiv efter vejret. Ikke godt. Et par kommentarer til teksten i går bekræftede, hvordan enkle ting, vi kan gøre for os selv, kan hjælpe til endog at bære én gennem kriser.
Åndedræt kan mere end det – og det kan jo udøves, mens man nyder blomsterne, naturen, musikken! Et dybt åndedræt kan lægge en dæmper på vrede, akut angst og et hjerte, der hamrer af sted (man kan ikke være angst og trække vejret samtidig). Fokus på åndedræt kan også give et fald i blodtryk, hjælpe dig tilbage til drømmeland, når ”kognitive popcorn”*) forstyrrer søvnen. Og åndedrættet kan ifølge dr. Weil også hjælpe den, der lider af ”crawings”. Og hvem har ikke en sød tand, hang til smøger eller noget andet, der pludselig overtager ens tanker.
Tænk, hvis man bare behøver at gribe til 4-7-8, som er den åndedrætsteknik, dr. Weil taler om her (og husk kun fire gange!). Lyt også til, hvad han fortæller om yoga. Jeg bliver simpelt hen så glad, når en vestligt uddannet læge er klog nok til at lære af tusind år gamle teknikker til at bringe balance i sind og krop.
Min personlige åndedræts-favorit er den, min yogalærerinde brugte efter øvelserne. Den er meget nær på det, man i hatha-yoga kalder ”det fuldkomne åndedræt”. Og her måtte vi ligge ned, det foretrækker jeg, for så føler jeg, at jeg har plads til mest luft. Man ligger på ryggen med armene lidt fra kroppen og håndfladerne opad. Benene skal være let spredt og fødderne falde afslappet udad. Både ind- og udånding foregår gennem næsen. Du gør følgende:
# Ånd ind dybt, roligt og nede fra maven op i mellemgulvet og helt op til kravebenet mens du tæller indeni til 6. Læg gerne hænderne blødt på maven, så du kan mærke, at den løfter sig.
# Hold vejret mens du tæller til 4 indeni.
# Ånd langsomt ud i samme rækkefølge, som du trak vejret ind – altså ved at tømme maven først og så fremdeles – mens du tæller til 6 indeni.
# Hold pause mens du tæller til 4 indeni.
# Gentag indånding på 6, pause på 4, udånding på 6 og pause på 4.
OG DE HER TO kan du vinde lige om lidt. Meld dig hellere her, så du ved, hvornår!
*) Et udtryk, dr. Rubin R. Naimand, en af dr. Weil’s samarbejdspartnere inden for integrativ medicin, anvender i sin bog ”Healing Night” (den har fast plads på mit natbord).
Britta skriver
Jeg har også dyrket meget yoga for en del år siden, og efter at have læst dit indlæg tænker jeg på hvorfor i alverden jeg stoppede med det? Det var bare SÅ afstressende og alligevel fik man rørt hele kroppen. Tak fordi du mindede mig om at trække vejret 🙂
Lise Grosmann skriver
Sådan er det her i livet, tror jeg Britta, vi lader os distrahere og for en tid glemmer vi, hvad der var godt for os. Jeg har også haft huller i yoga-rutinen mange gange.
Astrid skriver
Dejligt at se denne post på bloggen, når jeg allermest har brug for det. Tak!
Lise Grosmann skriver
Hvor det glæder mig Astrid!