Foto fra ‘Sund med dine gode bakterier’ af Jimmie Kert og Lisbeth Rose
De er her og der og allevegne. Det har de været i milliarder af år, men vi har været længe om at få øje på betydningen i vores moderne liv. Og jeg taler om de gode bakterier. Dem, der skal holde os raske, så de andre ikke gør os syge. Mikrobiomet*, som løber med overskrifter i øjeblikket som forskningens nye darling og som den nye stjerne i hudplejen. For vi har dem jo også udenpå os, bakterierne. Jeg skrev om probiotika og mikrobiomet i hudplejesammenhæng HER.
Som jeg nævnte i går er begge forfattere, Jimie Kert og Lisbeth Rose, læger. De er også gift. Og fælles om engagementet i en probiotisk livsstil, som de definerer således:
#Undgå den kost, der styrker dine skadelige bakterier
#Spise den kost, der styrker dine positive bakterier (det, vi kalder præbiotika, red.)
#Spise en kost, der indeholder positive bakterier via fermenterede produkter
#Indtage probiotisk kosttilskud efter behov
#Generelt følge en livsstil, der styrker dit immunsystem og din bakteriebalance
Og de kommer hele vejen rundt i denne bog, som jeg har læst fra ende til anden og på det varmeste vil anbefale. Lån den på biblioteket, ønsk den, køb den. Den handler om de problemer, der opstår, hvis der er en ubalance i vores bakteriesammensætning. Lige fra tænder til den anden ende. Og man får svar på alt, vejledning i at gøre det bedre, hvis man har det skidt, masser af indsigt endog kom-i-gang-råd og de dejligste opskrifter på fermentering – jamen alt i en opsætning og i et sprog, der er nemt at overskue og forstå.
Foto fra ‘Sund med dine gode bakterier’ af Jimmie Kert og Lisbeth Rose
Og ikke mindst leveret med erfaring – oven i den lægefaglige baggrund. Således er Lisbeth Rose hende med jord under neglene i egen køkkenhaven (den præbiotiske afdeling) og har desuden fingeren på kameraudløseren som mesteren bag de mange smukke fotos, mens Jimmie Kert er ham, der fermenterer (det probiotiske). Og han havde såmænd lavet smagsprøver til os alle. Både til test under mødet og ‘to-go’. SÅ er man dæleme dedikeret.
Jeg er vel ikke totalt uvidende på det her område men alligevel er der meget i bogen, der var nyt for mig. Følgende var godt nok ikke, men jeg føler, at det er vigtigt. Så nu vover jeg pelsen, når jeg skriver, at jeg sådan ville ønske, at man i igangværende debat om fødsel og barsel ville inddrage den kendsgerning, at vaginal fødsel – som forfatterne skriver – er en stor fødselsgave fra mor (såfremt hun ikke er antibiotikabehandlet). Barnet får (i mund og tarm) de mælkesyrebakterier, der findes naturligt i vagina og mælkesyrebakterierne næres derefter af modermælken.
Sammensætningen i modermælken er helt unik og på probiotikasiden er der foruden bifidumbakterier tale om oligosakkarider, der ifølge forfatterne er vigtige for vores helbred hele livet. Det er i 4-6 måneders alderen, at tarmfloraen hos barnet begynder at udvikle sig til, hvordan den vil være resten af livet. Vaginal fødsel er ikke altid mulig og amning heller ikke, jeg ved det, men hvis naturen ikke spænder ben for at give barnets immunforsvar en god start, så er der jo ingen grund til at droppe den barsel, som mor i hvert fald det første halve år er bedst udrustet til fra naturens side. Det sidste er mit personlige bidrag.
Man kan læse mere – også om forfatterne – på bactibalance.dk, hvor bogen også kan købes, men den fås også ‘derude’.
Fotos fra ‘Sund med dine gode bakterier’ af Jimmie Kert og Lisbeth Rose
*Nogle kalder mikrobiomet vores 2. sæt af gener, fordi det omfatter det samlede genetiske materiale i vores krop, som ikke er humant.
Christina Hansen skriver
Interessant indlæg. Og bogen lyder ret spændende. Må indrømme, at jeg ikke har den store forstand på fermentering…
Men jeg har da bællet 6 flasker Kombucha, som jeg endelig fik bestilt fra Årstiderne i forrige uge. 😉
Det kunne jeg godt blive afhængig af.
Lise Grosmann skriver
Christina Hansen: Årstiderne har jo også lavet en bog om fermentering. JEg har ikke set den, men der er næppe al den baggrundsviden, som de to læger leverer i Sund med dine gode bakterier. Jeg fermenterer heller ikke, men jeg spiser ret præbiotisk og så tager jeg tilskud. Og endelig, så kan man jo – som du har gjort – købe sig til andres fermentering. Her er Årstiderne da så fine, og når du endda kan lide kombuchaen, så er det jo bare at bælle videre (:
Carina C skriver
Sikke nogle flotte fotografier, – især er det første af bakterierne fantastisk.. Hvor er naturen dog utrolig!
Anne-Marie skriver
Det er et rigtig spændende emne. Jeg har købt min første sauerkraut i en god økologisk kvalitet. Tanken er at bruge lagen til hjemmefermentering, så den kommer godt fra start. Krauten er brugt i en simpel hjemmelavet remoulade og overraskende nok blev den godkendt af de kritiske smagsdommere.
Eva skriver
?
Bare en prøve..havde skrevet et længere indlæg som var her et par gange og nu er væk???
Lise Grosmann skriver
Eva: Når I laver links, skal jeg approve, det er sket nu (;
Anneka skriver
Vildt spændende!
Det lyder også som en jeg må eje. Jeg forestiller mig at det kommer i vaske- og rengøringsmidler i fremtiden. Det må da være godt til at forebygge skimmelsvamp skulle man tro.
Skrækscenariet hvid de dårlige bakterier helt får overtaget hvis vi slår alle de gode ned med antibiotika o.a.
Jeg bestilte ProLacSan i går på apo. De smager fint fint! ☺
Rigtig god aften ♡
Eva skriver
Megaspændende! Den bog vil jeg eje!
Sisi skriver
Det er altså et spændende emne! Jeg “bookmarker” til rolig læsning i sofaen senere på aftenen 🙂
Eva skriver
Voldsomt spændende ny forskning og læsning, de har gang i. Jeg er ved at blive tændt på en fordybelse i emnet, tror jeg vil anskaffe mig den bog! Og så er de læger…dermed en vis forsikring for validitet i nyeste viden og forskning. Altså ikke at andre også kan det..
Et lavpraktisk tip: jeg er ovenud – OVENUD, sagde damen – og svært betaget af Mizons sheetmaske deep cleansing, som skummer op til det lækreste skum og renser huden i bund med en flere dages glød bagefter! Jeg har mange masker, men har aldrig oplevet en så effektiv som Mizons mesterværk her. Dertil en utrolig rar fornemmelse i huden bagefter, ikke på nogen måde udtørrede.
Tjek ud her:
http://www.beaumonde.dk/ansigt/sheet-maske/mizon-dust-clean-up-deep-cleansing-mask-kit.html
HeLene skriver
Når ikke at skrive mere idag, men *love this*! TAK!!!
Lise Grosmann skriver
HeLene: Tak <3