For talenterne står i kø, også når det gælder hud
På mange måder minder sensommeren om den tidlige sommer med den helt store forskel, at det, der spirede og groede, nu er klar til høst, før der afvikles for i år og efterår og vinter melder sig. Naturens spisekammer bugner af frugt, bær, urter og svampe, og det er så meget sanketid i haven og derude nu.
Jeg er ikke selv en svampesamler, men jeg møder dem i skoven. I øvrigt hørte jeg forleden i ‘nyhederne’, at man har problemer med at børn samler svampe i vuggestue/børnehaver og spiser dem. Måske burde forældre overveje ikke at tage dem med på sanketur, før de er gamle nok til at kunne forstå noget information. Der er heldigvis ikke mange svampe, der er direkte giftige, men de er der og i en treårigs krop er de altså rigtig giftige. HER er dem, der kan være livsfarlige.
Selv går jeg på mine ture og spiser masser af brombær, der lige som mine egne hindbær stadig blomstrer og har endnu ikke modne bær, så jeg håber, at solen, som vi nyder nu, den bliver nogle uger. Be’ om! Så kan de sidste grønne tomater også nå at modne. Æbler har vi derimod stort set ingen af i år. Modsat sidste år, hvor især et af træerne var tynget til jorden af vildt mange skønne æbler. Nu kan jeg ikke engang lave en æblekage. Meeen jeg har fundet et sted i et skovhegn med store flotte æbler, så der skal jeg på sanketur igen.
Mirabellerne er der stadig. Havtorn* er klar. Der er hyldebær (husk at koge dem). Og så er der de invasive. Rosa rugosa hyben = rynket rose. De utrolig smukke og helt vildt velduftende blomster er nu erstattet af røde hyben. Jeg gnaver kødet af dem, når jeg går tur, men jeg er ikke hende, der går hjem og laver marmelade.
Det gør derimod den madmama, vi havde på programmet i går, og HER deler Camilla Plum masser af opskrifter herunder på hybenmarmelade. Læg mærke til tip om at lægge dem i fryser, fordi det så er nemmere at fjerne kløpulver. Hvad den kvinde ikke ved!
I øvrigt læste jeg på et tidspunkt, at hyben er fine til vinbrygning. Hus-alt-mulig-manden her lavede engang, hvad vi kaldte hyldeport, altså vinbryg på hyldebær med hedvinsprocenter. Slutproduktet blev tilsat et skvæt cognac, og vinen vakte store begejstring, så familien kom med flasker til genfyldning.
* Læg mærke til, hvad Camilla skriver om at opstamme havtorn, så de ligner oliventræer!
Tager vi hybenfrugten i sin helhed, så præsterer den ikke mindst vitamin- og antioxidantbomber. Det gælder både højt indhold af C-vitamin og A-vitamin både i retinoid-udgaven og i form af planteforstadiet karoten. Og den powerdue suppleres af B-1,2,3 samt de umættede fedtsyrer linol og linolensyre. Man kan med rette døbe denne frugt ‘healeren hyben’.
Og i hudpleje er healeren oftest Rosa canina = hunderose og oftest hybenkerneolien, som er en af de olier, der optages let i huden og altså ikke en af de mere okkluderende. Kig efter koldpresset. Der er et par links til ekspertord HER og HER.
Som det fremgår er hybenkerneolie helende og opbyggende. Den har således effekt på opbygning af kollagen, mindsker ar, dæmper inflammation og virker dermed positivt ved rosacea, psoriasis, eksem dermatitis. I selskab med C-vitamin er den særlig effektiv overfor hyperpigmentering. Summa summarum, om du er en anti- eller well-ager, så er den et rigtig godt valg og findes i mange produkter – f.eks. The Ordinarty 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed oil – pai Skincare Rosehip bioRegenerate Oil – Evolve Miracle Facial Oil – BalmBalm Little Miracle Rosehip Serum – Trilogy Rosehip Oil Antioxidant+ – Weleda Wild Rose serien.
Og meget passende, så har det nye Helse salat med brombær og æbler – du finder opskriften i bladet HER.
Karin Winther skriver
En absolut dejlig høstmåned.
Min høst i går var cactusfigen, vindruer og granatæbler☺️ Fordi jeg kan 🤩
💙🇬🇷
Cactusfigen kræver stor forsigtighed. Den mindste forkerte bevægelse, så har du glaslignende splintrede torne allevegne. Fordi jeg har prøvet det på albuen😂……
Håber hunderosens hyben venter på mig, lidt endnu …
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Jubiii yeah og så med sol og sommervarme. Men jeg kan godt se at min morgenhøst af hindbær og mirabeller ikke rigtig måler sig med glasskarpe cactusfigen. Naturen er da genial. God dag kære <3
Karin Winther skriver
😊