Jeg kom til at tænke på, at der er noget, der ligner hinanden i de to seneste skriv – det om olie på huden og så hormonerne i går. Måske lidt fortænkt, men prøv at følge min tankegang…..
Professor Genazzani talte om hormoner og kvindeliv, som det var engang. Kvinder blev normalt gravide med første barn tre år efter menstruationen var startet og så fulgte barn på barn minus de graviditeter, der ikke blev gennemført. Mange børn var mange hænder til at tage sig af de yngste.
Men så griber naturen ind og de sidste æg befrugtes ikke, menstruationerne stopper og det giver mulighed for at tage sig af de sidst ankomne børn uden nye at føde og amme. Sagde altså professor Genazzani. Men, sagde han, i dag vil kvinder have børn, når de ikke længere er reproduktive. Og han har jo ret, for det er ikke sjældent, at kvinder tæt på eller over 40 år ønsker børn og måske endda det første barn.
Men hvis naturen – vores hormoner – stadig fungerer som de gjorde og vi rent faktisk ikke får alle de børn og så tidligt, hvorfor er det så stadig sådan, det er? Hvorfor får vi menstruation gennemsnitligt ved 13 års alderen og har den hver måned? Og hvorfor stopper vi med at være frugtbare år før vi går i egentlig overgangsalder mellem 45 og 52 år? Hvorfor har naturen ikke tilpasset sig os?
Og nu er det, at det måske bliver lidt fortænkt. For nu kommer vi til dermatologen dr. Rachel Eckel, der siger, at vores hudtalg er et levn fra dengang vi var aber. Hvorfor – når vi nu ikke er aber længere – har naturen ikke tilpasset sig og stoppet denne hudskadende aktivitet i vores talgkirtler? For ifølge dr. Eckel er olie – vores egen og den, vi smører på – næst efter solen hudens største fjende. Se, nu kan solen jo også noget godt, så måske kan vores hudtalg også (;
Men kan I se det, her står vi med to tilsyneladende uhensigtsmæssige fænomener, men vores krop har ikke fattet det.
Dr. Rachel Eckel forklarer formålet med og senere fejlfunktionen af sebum således: Som de fostre, vi alle har været i en vandfyldt livmoder, er det nødvendigt, at være smurt tykt ind i fedt for at huden ikke skal svulme op og hvad som helst trænge ind i den lille krop. Men så snart vi fødes, så stopper talgkirtlerne al produktion, og det gør de indtil omkring 10-års alderen og puberteten. Der er ikke fedt på et barns hud og heller ikke store porer, akne, rosacea eller pigmentering, gør hun opmærksom på.
Men ved puberteten, hvor testosterone vække talgkirtlerne, begynder alle hudproblemerne, for talg og altså olie er pro-inflammatorisk og skaber sygdom og irritation i huden. Dr. Eckel forklarer hudens opbygning som en murstensvæg, hvor overhudens celler er mursten, og det, der kitter dem sammen, består af vand, lipider og protein.
Og hvis man skruer på denne fine balance og fylder fedt på, så bliver murværket (=barrieren) utæt med fugtflugt til følge og indtrængen af alskens skidt. Hvis vi ikke er vandtætte længere – og det behov ophører jo ikke helt efter livmoderlivet – så kunne vand være noget af det, der trængte ind. Vi har stadig brug for at være vandtætte.
Det vigtige ved en tæt barriere kan hun og jeg ikke blive uenige om, men vi er svært uenige i, at man allerede i barnealderen – 10 år nævnte hun – skal begynde at eksfoliere huden. Og vi skal alle sammen rense morgen og aften med et renseprodukt med 2% salicylsyre, som spiser talg, og så skal vi fjerne de døde hudceller, som vi altså ikke måtte fylde fedt på, med daglig eksfoliering. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan min hud ville have det, jeg tror ikke, der findes nok Skin Food i verden til at lindre.
Et sted er vi dog enige, og det er, at ceramider, kolesterol, triglycerider og squalane – som er naturlige bestanddele i og på huden – er perfekte i hudpleje. Og følger man dr. Eckels anvisning jo også temmelig nødvendige. Og når så alt det her er skrevet, så skylder jeg at nævne, at ZO Skin Health og den professionelle udgave ZO Clinical er fremragende og effektive produkter. ZO Clinical er 5 x ‘stærkere’ og til syg hud.
I seriens produkter finder vi alt det, der kan skubbe hud i en bedre retning – vækstfaktorer, antioxidanter, peptider, aminosyrer, vitaminer, retinol og altså ceramider, squalane osv. Squalane er i øvrigt en fraktion af squalen, som er en del af vores hudtalg. ZO Skin Health og ZO Medical forhandles hos Inviocare Klinik, tlf. 51 88 15 34, og Alfa Omega Klinikken, tlf. 32 20 32 03
GOD WEEKEND alle sammen og tak for en forrygende dialog de seneste dage. I ka’ bare det der <3
Eva B skriver
Underligt. Mener hun virkelig det? At vi, for at bevare hudbarrieren, skal exfoliere HVER dag? Nu er der selvfølgelig stor forskel på exfolierering, og hvis hun bare refererer til fx at bruge en våd muslinklud morgen og aften, så kan jeg være med. Det fjerner selvfølgelig på en blid måde de døde hudceller, selvom de falder af af sig selv, som du siger. Alligevel skal der da toppes godt op med creme efterflg. Men hvis hun mener et reelt skrubbeprodukt x 2 dagl. – for filan, det må da netop kunne ødelægge barrieren., hvis man går for effektivt til værks?
Lise Grosmann skriver
Eva B: Hun mener eksfoliering med salicylsyre og frugtsyre HVER dag plus rens morgen og aften. Men ja, naturen har maget det sådan, at nogle enzymer sørger for, at cellebindinger opløses når tiden er inde, og så skvatter hudcellerne af i hobetal og bliver spist af støvmider (; HI hi, naturens cyklus.
Og du har så meget ret, hvis man praktiserer den omgang med rens og eksfoliering, SÅ skal der toppes godt op med fugt og fedt, som hos dr. Eckel altså er ceramier, squalane osv. Og de er fine nok, man behøver ikke bruge olie for min skyld, men at gå i krig med hudens egen barriere på den måde, det kommer jeg nok ikke til at synes er hudnyttigt. Jeg tilslutter mig helt din betragtning, at det ødelægger barrieren. Og alt mens jeg læste hendes rasen mod sebum, så sad jeg og tænkte, hvem jeg mon stammer fra, for hvis jeg aldrig har haft problemer med fedt, så kan det jo ikke være aberne (;
God aften <3
Jua Keincke skriver
Endnu et interessant område du får berørt, ????
Men som udgangspunkt, tror jeg vi piller for meget ved naturen????
Jeg renser min ansigthud med skum og vasker af med vaskeklud og får dermed fjernet død hud og talg dagligt.
Lise Grosmann skriver
Jua Keincke: Tak kære. Og ja, vi er enige, lidt mere logisk tænken er nok hensigtsmæssigt. Og selvfølgelig er det nødvendigt at rense sin hud i vores del af verden. Mere for at fjerne forurening fra inde og ude, for de døde celler, de rasler af af sig selv (;
Anneka skriver
Godmorgen
Tvivler på at naturen laver så ugennemtænkte svipsere ????
Alt efter hvilken profession der udtaler sig om et problem, så vil det ofte kun afspejle deres synsvinkel eller begrænsede synsfelt, og sjældent helheden (hvis jeg må være så fræk! ;))
.. “Hvis du kun har en hammer, så ser du søm alle vegne!” som man siger
HeLene skriver
Word!
Lise Grosmann skriver
Anneka: Hi, den kendte jeg ikke – den med hammer og søm. Men den passer jo meget godt, for hvis man lever af at behandle hud og sælge produkter, så kan strategien sikkert betale sig. Men faktisk er ZO et hastigt voksende brand i USA, og det er jo den der aldersforskrækkelse.
HeLene skriver
Dette område er så utrolig spændende, og jeg er så taknemmelig at du skriver om det og alle skønne læsere, som kommentere og deler erfaring! Har læst om de kosttilskud som virker spændende, om end jeg prøver en periode uden for mange ‘piller’ og i stedet dække mest mulig med kost, så er det noget jeg overvejer at kaste mig over en dag.
Lise Grosmann skriver
HeLene: Det bedste er, som du også skriver, at alle deler erfaringer, så vi alle kan blive klogere og måske få råd til noget, vi har døjet med. Jeg prøver selv at praktisere ‘real food’, fordi det er logisk, at vi skal have vores næringsstoffer fra mad. Men så er der alligevel nogle ting, hvor jeg tænker….du må hellere (;
Eva B skriver
HeLene, har du forresten fulgt med her – spændende læsning
https://videnskab.dk/krop-sundhed/mytedrab-superfoods-goer-dig-ikke-supersund
HeLene skriver
Tak Eva, men jeg er nok ikke enig i udgangspunktet for den artikel. Men måske er der nogle der tror man kan spise nogle blåbær og så mac D og blive supersund, så den slags artikler behøver skrives?
“Men lever man usundt og spiser junkfood det meste af tiden, kan det at spise blåbær altså ikke opveje denne usunde livsstil.”
Det synes jeg er lidt selvsagt faktisk, så jeg synes mere det handler om folks trang efter quick fixes, lidt som alle crash diets efter nytår, drop 7 kilo på 1 uge og lignende. Når sandheden er at alt for mange mennesker spiser alt for beige og ensidigt.
Helle Rick skriver
God fredagslæsning og et meget spændende emne…. som altid.
Hvad gjorde man egentlig i de meget meget meget gamle dage? Er der lavet statiske undersøgelser vedr. hudproblemer set i forhold til meget gamle dage?
Har gud virkelig tænkt så langt, at vi som 10-årige skal eksfoliere huden. Hmmm…..!
Naturen er skruet sammen på en forunderlig måde, og der er så meget jeg ikke forstår.
God weekend Lise og alle andre.
Lise Grosmann skriver
Helle Rick: Tak, dejligt, at du synes det.
Jeg tror, at det vil være rigtigt af alle kloge hoveder at have en vældig respekt for, at det, der har skabt os og livet omkring os, måske har en plan, der stadig fungerer (;
Jeg tror faktisk ikke, at vi skal frygtelig mange generationer tilbage før at hudpleje ikke eksisterede bare i nærheden af det, vi kender i dag. Jo – ironisk nok – som olier og balsam’er og så har man sikkert lavet planteafkog og omslag, når huden var såret eller syg. Lige som krydderurter og andre urter og planter var tidens medicin.
Og nej, jeg tror, at vi alle kan tale for Gud her…..det er næppe meningen, at barnehud skal skrubbes. Og det er værd at overveje, om man mener, at man selv skal igennem den daglige hudrensning, som dr. Eckel anbefaler.
Pernille S skriver
Jo flere år kvinder er gravide og ammer; altså perioder uden menstruation, nedsætter risikoen for brystkræft. Jo yngre kvinder er når de får børn, og jo flere børn OG tidlig overgangsalder, desto bedre er beskyttelsen mod brystkræft. De hormoner betyder altså en masse…
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ja, de hormoner de er os og de betyder en masse – dem alle sammen.
Stine Sommer skriver
Hm, nu tror jeg som udgangspunkt, at kroppen og naturen er klogere end os. Vores levealder er høj fordi vi er blevet så dygtige til at undgå sygdomme og død, og ønsket om børn, når vi næsten ikke er frugtbare længere, er i min optik et kulturelt fænomen – ligesom ønsket om smuk, glat hud iøvrigt. Rigtig mange af os burde vel slet ikke nå overgangsalderen, hvis vi ikke var så dygtige til at overleve. Det kræver mere end blot hormoner at være gravid, at føde og at opfostre unger (især menneskeunger, som er afhængige af forældrene i “unaturligt” lang tid pga vores store hjerner). Jeg tror, det er meget smart, at vi bliver mindre frugtbare.
Og det med sebum og aberne… den køber jeg ikke (med al respekt for dermatologen). Bumser og andre hudproblemer er nok ret “naturlige” reaktioner, selvom de er træls og grimme at se på, og kan forklares med mange andre faktorer end sebumproduktionen i huden. Som du selv skriver så ofte, så er huden vores største organ og den sidder “udenpå” og reagerer på både kost, stress, forurening, sygdom, psyke og vores i det hele taget “unaturlige” levevis på en naturlig måde med. Så nej jeg hepper på naturen her 🙂
Lise Grosmann skriver
Stine Sommer: Vi hepper i kor <3 Jeg er fuldstændig enig. Og ud over alle de behandlinger, vi tilbydes i dag for sygdomme, så er der jo også snart et reservedelslager for alt. Jeg kom til at tænke på - med hensyn til det med aber og sebum - at gorillaer og chimpanser, de har da ikke hår i ansigtet, de har tyk hud og måske fedtet næse. I øvrigt har vi alle brug for at være vandtætte på den ene eller anden måde og tilsyneladende fungerer det meget godt, som det gør - på abevis ((;