Det er faktisk vigtigt for at undgå skader på DNA
Antioxidanter er vigtigt for kroppens forsvar over for de ustabile ‘radikaler’, der leder efter en makker og i en kaskade af følgevirkninger kan skade DNA. Og antioxidanter er både visse vitaminer samt plantestoffer. Og gælder det hudbeskyttelse, så er det en god idé at sætte ind både indvortes og udvortes.
Væskebalance er også vigtigt, fordi det er en forudsætning for utallige funktioner og balancer i vores krop. Og for at celler kan kommunikere. Og her har vi så igen en myte, der siger, at vi skal drikke mange liter vand, for så får også hudceller glæde af det.
Foto: I øjeblikket storspiser jeg egne jordbær. Dels er det slut om lidt og dels er de jo små næringsbomber, som også kommer med masser af ‘cellevand’. PS: Denne kæmpeportion delte manden og jeg i morges.
Hvis vi er sunde og raske og ikke motionerer heftigt, så skal vi drikke 1-1½ liter vand. Men så er der det vigtige cellebundne vand, det, der er i frugt og grønt, som har et vandindhold på over 80 procent. DET får huden glæde af. Og det kommer med vigtige stoffer som nævnt ovenfor, stoffer som også tarmen har brug for til at holde sund bakteriebalance og lave næringsstoffer til os.
Og nu kommer omegaerne (DHA og EPA) ind, som vi nok sjældent forbinder med øget celleforsvar over for UV. Det er essentielle fedtsyrer (kroppen kan ikke selv producere), der har stor betydning for cellesundhed og dermed hele vores krop. Omega 3 binder sig således til cellemembranens fosfolipider.
Membranens opgave er at sortere, hvad der må komme ind og sørge for, at det, der skal ud, kommer ud. Hvis den bliver stiv i underskud af fedtsyrer har den sværere ved at passe sit arbejde som dørvogter. Sværere ved at optage nærings- og signalstoffer og sværere ved at lukke affaldsstoffer ud. HER nævner de en teori om, at DHA er en for form pacemaker i cellerne.
Omega-3 som EPA og DHA er kendt for at være anti-inflammatoriske, men de har også antioxiderende effekt ved at donere elektroner og dermed neutralisere frie radikaler og afbryde en kædereaktion. Og hvem er slem til at skabe oxidativ stress? Solen og dens UV. I øvrigt er det på grund af sin fedtforkærlighed, at E-vitamin er en superstjerne som antioxidant, fordi det beskytter cellemembranen. For bag den ligger DNA, og sol kan ødelægge arvematerialet, så der udvikles en kræftceller.
Endnu et eksempel på, at vi skal gøre huden (vores celler) bedre til det, de er bedst til, for kun derved er vi f.eks. bedst muligt beskyttet mod UV. Metoden er den så ofte nævnte ‘rigtig mad og mest planter’, altså mest frugt og grønt suppleret for omegaernes vedkommende med fed og halvfed fisk. Men omega er også i hør-, hampe- og chiafrø samt i nøddeafdelingen især valnødder.
Selv har jeg i mange år taget tilskud, men ikke i de sidste uger, for i morgen skal jeg til plastikkirurg og have fjernet min basalcellekræft-dut på næsen, og jeg er belært af ‘blodbadet’, da Ida-Marie Stender tog test på min næsetip. Jamen, du milde, man tror ikke, at så lille et hul kan presse så meget blod ud. Husk det, hvis du skal skæres i. PS PS PS…..Læs lige næste indlæg, for måske er der ikke hold i det. Jeg er på sagen (;
Pernille S skriver
Kæreste Lise jeg håber du kommer godt igennem de kirurgiske indgreb, uden mén. Det er ikke et sjovt sted at skulle opereres. Tænker du er i hænderne på en dygtig plastikkirurg, som nok skal gøre dig fin🙏🏻💞😘
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Tusind tak kære <3 Kirsten Alsbjørn er helt sikkert kompetent, venlig var hun og prof virkede hun. Om 'indgrebet' ender med hul i næsen, det får tiden vise. Stingene skal ud på torsdag og så kommer der jo en helingstid. Men men men...skulle livet ikke baske værre til mig, så går det nok også, jeg lever jo ikke af selfier (; Tak igen og god dag <3<3
Karin Winther skriver
Jeg så på stories at du har fået fjernet den onde plet ! Hvor er det godt det er væk! 😍🙏🏼
Du skrev også forleden at du skulle holde op med at spise omega 3 før indgrebet.
Jeg har en veninde som skulle hasteopereres for lyskebrok. Hun måtte vente 3 uger, fordi hun spiste fiskeolie og det skulle ud af kroppen.
Du er så klog, 😇😅🙏🏼, så jeg tænkte, om du kunne skrive noget om det. Min veninde fortalte at lægen ikke var begejstret, og sagde “ og det slutter du så med nu ! “
😳
Jeg spiser selv jævnligt Pouri Omega 3 når jeg ikke synes jeg får nok fisk !
God heling med næsen! 🧚🏿♀️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Jep, den fik kniven i dag – og jeg forblødte ikke. Det gjorde jeg jo nærmest, da der blev taget ‘prøve’, for jeg var jo ikke forberedt på noget skærearbejde, så jeg var ikke stoppet med omega. Det sagde jeg til hudlægen, og så sagde hun jo: Så bløder det! Og det gjorde det ufattelig meget fra så lille et hul. Men ja, det må vi da tage noget skriv om.
Jeg, der endda bor her i Odsherred, hvor man kan købe de fineste fisk både på Odden og i Rørvig, jeg ER altså ikke flink til at spise fisk. Så jeg tager normalt tilskud. De er fast på programmet sammen med Q10, selen og glukosamin – og så magnesium om aftenen.
TAK for gode ønsker <3 Det er godt nok svært ikke at måtte røre ved næsen og selv brillerne skal sprittes for at der ikke kommer bakterier i nærheden - selv om der er plaster på. Men OK et kort blik ud i verden gør det temmelig betydningsløse (;
Karin Winther skriver
Jeg øver mig i at spise mere fisk i Danmark! I Grækenland spiser jeg jo fisk nærmest hele tiden, og har aldrig tilskud med i bagagen.
I DK bliver det oftest en god sildemad, som jeg nærmest skammer mig over, fordi den er så fuld af salt og sukker ! Men…… jeg bliver mere flov af at se på blege fisk i frysemontrerne lokalt, så fisk må jeg købe på Israels plads, når jeg er derinde!
Dejligt du vil skrive om det…..☺️🙏🏼
Din næse bliver så fin, det er jeg sikker på. Om som du siger, kigger man ud i verden, så er ens dagligdags ulemper ikke værd at nævne. Men trods alt bekymrer man sig når visse ord nævnes i ens nærhed !!
❤️❤️
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Engang var fisk jo også meget mere almindelig spise herhjemme, det kan jeg da huske fra jeg var barn. Men det var også billigt. Sild fik vi ofte men også rødspætter var til at betale, mens det er en noget anden historie i dag.
Som jeg skrev, så er jeg flovt dårlig til at købe fisk her i fiskeland, så jeg spiser også sildemad, som dig, og ofte makrelmad med ‘mynæse’, og det smager fælt godt, synes jeg.
Lige nu er den ikke fin, næsen, men det er vel naturligt, når den har fået kniven. Og ja….et blik ud i verden bliver stadig mere skræmmende i ord og billeder. Og i nat skal der diskuteres mellem to mænd, der er afgørende for verdens stabilitet.
<3 <3 <3
Karin Winther skriver
🐟🐠🐡🦐🦞 friske fisk og skaldyr 🙃☺️
Åhhhh ja, over there 😳🫣
To ældgamle mænd, nan skal fattes rigdom fir at gøre sig, hvorfor pokker kan ingen udfordre nok til, at der sker et skift. Og kvinder !! Nå, de roder jo nok med det, og for nuværende er referater fra i nat NOT opløftende
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Skaldyrene får du, så tager jeg en rød- eller søtunge, tror jeg. Tænk, det fangede min mand nede i Skamlebæk i fordums fiskerigere tid.
Det gik værre, end vi kunne frygte i går…. ak verden, hvad sker der nu. Biden er i det mindste rar, siges det, og det siges også, at han har/har haft problemer med stammen, men hvorfor er det så ingen, der fortæller det, så der er en forklaring. Eller delvis forklaring. Jeg læste også, at han har nervebetændelse og at det er årsagen til den noget snublende gang, fødderne kan nemlig blive følelsesløse. Jeg har det jo selv i mindre grad. Men hvorfor siger man det ikke, hvis det er årsagen.
For nylig gik fotos rundt, hvor han måtte hives i armen af Meloni, som om han havde mistet fornemmelsen for tid og sted. På en af news-kanalerne læste jeg, at han simpelt hen havde heppet på nogle faldskærmsudspringere bagved. Men som journalisten skrev, det bliver fortiet, selv om det jo var en venlig gestus og de andre bare stod og pladrede.
Normalt går jeg ikke så voldsomt op i politik, men jeg er skræmt ved tanken om alternativet til en stammende og snublende men rar mand.
Roger and over og god weekend <3
Anneka skriver
🤞❤️
Lise Grosmann skriver
Anneka: <3
Annette skriver
Kære Lise
Held og lykke med i morgen fra Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Tusind tak kære, og jeg letter fra pinden nu og drager til knivholderen i Lyngby (;
Tina skriver
Hej Lise.
Jeg vil blot ønske pøj pøj med i morgen 🌷.
Bedste hilsner
Tina
Lise Grosmann skriver
Tina: Tusind tak Tina <3 Der er afgang nu og jeg er da spændt må jeg indrømme (;
<3 hilsen, lise