Kaffebær/foto prioriskincare
I går sad jeg i stolen hos tandlægen for at få lysnet lidt på den snart kaffefarvede emalje på mine tænder. Eller OK, måske er det overdrevet og hidtil har jeg da også afvist slige tiltag, men tænder bliver jo mere gule med alderen. Og så blev jeg opmærksom på, at min tandlæge faktisk anvendte en nænsom metode, som heller ikke var ruinerende. Og det var kun lige de forreste seks. Læs eventuelt om metoden HER
Det blev fint, bare et par toner, overhovedet ikke kridhvide som de bruger det over there. Så alt var godt indtil jeg blev præsenteret for listen over alt det, jeg de første 48 timer ikke må drikke og spise. Jeg, der elsker at spise regnbuen og lave mad i farvetemaer, jeg måtte i går spise det mest blege måltid længe. Snittet hvidkål med blomkål og fennikel var, hvad jeg havde, der opfyldte kravnene og så en creme fraiche dressing med hvidløg fra Netto. Men værre viste det sig at være med at undvære kaffen.
Altså bortset fra al spøgen om Summerbird flødeboller betragter jeg mig selv om heldigt fri af afhængighedsproblemer, men da klokken blev 10 i formiddag begyndte det at trække i mig og jeg følte et trang og et savn, jeg aldrig havde forestillet mig. Spørgsmålet er jo, om det er ritualet eller hyggen, jeg savner, for med to kopper kaffe om dagen, så er det svært at tro på fysiske abstinenser.
Og to kopper kaffe er faktisk for lidt i forhold til at opnå sundhedseffekt ifølge dr. David Perlmutter. Han refererer i sin bog ‘Hjernens nye liv’ en finsk undersøgelse i samarbejde med Karolinska Instituttet, som viste, at moderate kaffedrikkere, dem der drak mellem tre og fem kopper kaffe om dagen, viste 65 procents reduceret risiko for at udvikle Alzhemier. Det kan godt være, at det ikke er så aktuelt for dig endnu eller bliver det overhovedet, men det fortæller jo noget om kaffe som beskyttende middel for hjernen, som dr. Perlmutter skriver.
Han fortsætter med at fortælle, at kaffens beskyttende virkning sker på mikrobiomets niveau, altså tarmbakterierne. Kaffe reducerer ad den vej risikoen for type 2-diabetes samt overvægt og dermed risikoen for inflammation plus altså Alzheimer, Parkinson samt slagtilfælde og sågar kræft og hjerte-karsygdomme. Fibrene i den bryggede kaffe udnyttes af bakterierne til egen vækst og sundhed og så indeholder kaffe rigtig mange polyfenoler og udnyttelsen af dem bestemmes hovedsagelig af tarmbakterierne, fortæller dr. Perlmutter. De stoffer, der også er mange af i alt det andet, jeg lige nu ikke må spise og drikke.
Koffein er ikke farligt, men…..
Såkaldt ”lethal dose” er ca. 3,5 kop per kilo. Det dur heller ikke som dopingmiddel, man vil formentlig gå glip af kicket på grund af dårlig mave. WHO anser ikke koffein i kaffe for at være vanedannende, men hos regelmæssige kaffedrikkere ses dog en vis psykisk tilvænning, som har noget med vaner og det sociale hygge-aspekt at gøre – lige som vi er tilbøjelige til at gentage andre ting, der gør os godt tilpas.
Men vil man gerne gå ned i koffein uden at blive koffeinfri, så skal man vælge ren arabica, som indeholder halvt så meget koffein som robusta bønner. Koffeintilskud er en ganske anden sag, hvilket tyder på, at der er nogle stoffer i kaffe, der blokerer for koffeinets præstationsfremmende effekt. Dog er det en rigtig dum idé at begynde at eksperimentere med koffein, det vil formentlig bare resultere i galoperende hjerte og svedeture og i øvrigt er koffein receptpligtigt.
Koffein og kosmetik
Koffein anvendes som bekendt i bl.a. øjencremer og cremer mod appelsinhud. Men Joe Lewis fandt på at bruge ekstrakt fra hele hele kaffefrugten i Priori CoffeeBerry® Natureceuticals™. CoffeeBerry® ekstrakt er den foreløbig stærkeste antioxidant fra nogen frugt, grøntsag eller te, man kender – faktisk tre gange så potent som grøn te. Tænk sig engang, at denne sundheds-ressource hidtil blot har været miljøbelastende og besværligt affald i kaffeproduktionen.
Ud over at man nu udnytter kaffebærrets beskyttende stoffer, så indeholder CoffeeBerry® produkterne også vitaminer (A,C,E), planteekstrakter (bl.a. granatæble og druekerne) og flere planteolier og er 98,4% naturlige. Der er konserveret med stoffer fra mælkesyre og kokosnød og altså ikke anvendt parabener. Emballagerne er genbrugsmateriale. Joseph Lewis har verdenspatent på brug af kaffebær i hudpleje og på navnet CoffeeBerry®.
Selvfølgelig er kaffebønner grønne, før de bliver ristet brune, men ved du også, at de grønne har særlige talenter, hvis du vil tabe dig? De indeholder et stof, der kaldes klorogensyre, som holder igen på frigivelsen af glucose og dermed blodsukkerets himmelfart og samtidig øger det forbrændingen. Med andre ord, klorogen gør det sværere for fedt at finde depoterne og det, der er der, det forbrændes bedre. Det er jo win win, hvis man er blevet rundere, end man ønsker at se sig.
De ristede bønner indeholder også klorogensyre men betydelig mindre end de grønne, som til gengæld indeholder mindre koffein, som altså ikke er det, der giver vægttab. Klorogen er en antioxidant og en kraffuld en af slagsen, og det betyder bonus i form af mindre risiko for inflammation og de sygdomme, der kan følge med fedme.
Skal man så til at lave kaffe på grønne bønner, som man kan lave grøn i stedet for sort te? Nej, man kan få sin Coffee Diet i tabletform pakket med glucomannan, som er et fiber, der giver mæthedsfølelse samt vitamin-B12, som bidrager til at øge stofskiftet og modvirke træthed. Læs mere HER hvis du har brug for hjælp til at finde bikiniformen.
Anneka skriver
Lidt forsinket god påske ????????
Jeg havde helt seriøst hældt noget afkølet kaffe i en blomsterforstøver indstillet på stråle – eller i en tragt og så ned i halsen eller…et-eller-andet!
Godt at høre det fra Perlmutter! Og dét med Arabica ????
❤
Lise Grosmann skriver
Anneka: Den varer jo lidt endnu ((: (i mangel på påskesmilyer). Det andet der, med at ‘skyde’ kaffe ned i halsen, det lyder interessant (; Kunne du uddybe hvorfor….altså kan du ikke lide smagen? Men selv om det med Arabica ikke er fra Perlmutter, så skriver han ganske rigtigt det med det hjernebeskyttende <3
Anneka skriver
????hi…jo det var jo pga det med at du ikke måtte drikke kaffe eller spise stærkt farvet mad i 48 timer.
Jeg kan ikke (vil ikke (!) – er jo nok nærmere oftest korrekt sagt) undvære mine par kopper der om morgenen
❤
Anneka skriver
Nej jeg mente godt at Perlmutter siger det er godt med mere kaffe 🙂
Og blev glad for at Arabica indeholder mindre koffein, for det er det jeg drikker.
…????kommer lidt til at grine selvom det er lidt små-tragikomisk for jeg bliver misforstået – eller misforstår alt og alle for tiden på skrift. Underligt som noget kommer “i stimer” nogle gange.
❤????og endnu en gang god påske med enkelte solglimt
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg kan også noget med stimer….på et tidspunkt var det noget med at kigge til den forkerte side, når jeg bakkede med bilen ); Og ja….mere god påske og gerne som i går, jeg sad ude i en lækrog og fik varme på næsen, ahhhh <3
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg overvejede faktisk sugerør (; men jeg blev nærig, for det koster jo trods alt at få dem hvidtet. Du kan også tro, jeg nyder mine to kopper men især formiddagskaffen sammen med noget af det der vi også godt må få….”chocolate is som bekendt the answer” <3
Anneka skriver
Ja vi må (vil ) så ????
HeLene skriver
Åh, kaffe. Eller ikke kaffe. Det er sådan et lidt truende emne for nogle, lidt som at spise kød eller ikke spise kød, alle har en holdning og mange tager det lidt personlig erfarer jeg. Folk kan blive lidt sure, hvis man stoppet med kaffe og siger nej tak (som om det var kritik af deres kaffedrikkelse? Ligesom veganisme eller kødspisning som begge får lignende reaktioner). Som med mange andre ting, så tror jeg nogle gange man udfordrer folk, trods at man ikke vil det. Det er synd at vores privilegerede mulighed at vælge at spise forskelligt leder til neuroser omkring mad… Måske er det møntens bagside. Jeg kan se helsefordele med kaffe og uden. Og alt har fordele og ulemper, og handler om mængde og andre ting også.
Vi skal måske huske at vi er alle individer og der er mange ting der spiller ind, både indefra og udefra!
Men som du skriver, kaffe er meget socialt og også et lækkert lille kick når man har brug for det og kan tåle det. Det dufter godt, og samler mennesker på sådan en fin måde, en slags kulturbærer.
Tak for spændende skriv og god aften! <3
Lise Grosmann skriver
HeLene: Jamen, du har ret og din kommentar fik mig til at kaffe-te-skrive videre i dag. Alting med måde er en gammel talemåde, der passer bedre end nogen sinde på vores tendens til at go all in på en eller anden kosttrend i stedet for at søge variation med alle de fordele det har for ikke at få for meget og heller ikke for lidt af forskellige næringsstoffer. Men der er ganske rigtigt også det kulturbærende aspekt, som du skriver. Godeftermiddag og snart aften og påske <3
Birgitte Jørgensen skriver
Ved du bare ALT om ALT Lise, du er altså den klogeste kvinde jeg “kender” .. Jeg føler selv, at jeg ved lidt om alt, men jeg bøjer mig godt nok dybt i støvet, når dine finger danser hen over tastaturet. Bliv ved Lise, du har magiske evner, at hvad du skriver om, bliver gjort levende ???? Jeg drikker ALDRIG kaffe, men tænk nu har jeg fået lyst til at smage…. Dog tror jeg lige at jeg nøjes med flødebollen idag????
Lise Grosmann skriver
Birgitte Jørgensen: Sikke et kompliment, meeeen jo nok ikke i overensstemmelse med rigtignokheden og hvis du begynder at drikke kaffe, så kommer Forbrugerombudsmanden, som er en kvinde, nok efter mig og giver bøde for at lave reklame uden at skrive det ((; Nej, det er bare fordi jeg bliver lidt genert over så fin ros. Tak kære Birgitte.
Jeg synes, at jeg skriver for nogle kloge kvinder her på BeautyBlog, det er utrolig inspirerende og det føles stadig fantastisk at måtte skrive langt, for på bladene lød det altid: Det gider folk ikke læse. Somme tider følte jeg et livs arbejde spildt, fordi det bare skulle være kort og ‘letfordøjeligt’. MEN SÅ lavede jeg mig en blog og mødte jer <3
Eva skriver
❤️
Anne-Marie skriver
Spændende. Kaffe er dagens højdepunkter og hvis nu man drikker krus istedet for kopper tæller det vel dobbelt????
Kan altså ikke lade være med at blive skeptisk overfor et kosttilskud, der bidrager til vægttab, hvis man spiser energireduceret kost -jo tak, sidstnævnte bidrager jo selv til vægttabet, hvis ikke det står for det hele…????
Kram i et krus – skønt udtryk Hanne, jeg trænger til et eftermiddagskram☕️????
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie: Du så det også….kram i et krus <3 Perlmutter skriver ikke noget med mængde bare kopper, men det er jo formentlig alle steder sådan, at krus indeholder i hvert fald mere end kop. Så du er godt rustet mod det meste.
Real food mostly plants er jo som du skriver energireduceret kost og selvfølgelig det, man skal satse på. Men der er flere kosttilskud, der kan skubbe til forbrændingen, selv om det jo ikke er en løsning, hvis man kaster sig over fastfood.
God aften om snart
HanneTS skriver
Virkelig interessant læsning! Tak 🙂
Jeg har det ligesom dig. Jeg drikker to kopper kaffe om dagen, og da jeg i en længere periode skulle prøve at undvære kaffe pga. kostomlægning, blev jeg simpelthen så trist over at skulle undvære min kop kaffe. Jeg tror dels det skyldtes selve kaffen og dels ritualet omkring den. Jeg synes, det er så hyggeligt med sådan en kop kaffe – nogle kalder kaffe for “kram i et krus”, og det synes jeg passer meget godt ☕????
Lise Grosmann skriver
Hanne TS: Dejligt, at du fandt noget, du kunne bruge (;
Jeg kunne godt bruge det ‘kram i et krus’, fantastisk udtryk <3 som jo passer med det i teksten om at kaffe som andre ting, vi kan lide, udløser velvære. Her i eftermiddag var jeg på den igen....og måtte ud og snuse, da min mand havde lavet sin kaffe. Jeg glæder mig til i morgen kl. 15, hvor der er gået 48 timer ((; God aften kære