Det er nu, du har chancen for at styrke hud og helse med unikke stoffer
Jeg tager selv kosttilskud, har gjort det i årevis og vil fortsætte med at tage og også skrive om. Men når nu jeg ser det hele gro og somme tider trodse ikke bare vejr men også hinandens tilstedeværelse – det, der som regel kaldes ukrudt og blander sig med fine afgrøder som jordbær – så tænker jeg: Hallo Lise, naturen ER jo den, der ved og kan. Måske give mig samme modstandskraft.
Bær er i den grad i kategori ‘functional food’ og indeholder en lang række fytokemiske stoffer – herunder nogle af de kraftigste antioxidanter, nemlig anthocyaniner. Det er dem, der giver dem deres røde, blå og violette farve. Det er stoffer, der tillægges evnen til at mindske væksten af præ-cancerceller og hindre dannelsen af nye blodkar, der kan nære en kræftknude.
Jordbær indeholder ydermere ellagsyre/ellagic acid* et polyfenol-stof med mange beskyttende egenskaber som anti-oxidant, anti-inflammatorisk og anti-mutagen m.m. Det menes således også at beskytte huden mod solens stråler og ligeledes bekæmper vækst i eventuelle kræftknuder.
Foto: Hvad gør man ikke for foto til bloggen – plukker de første rødmende jordbær for eksempel. SkinCeuticals er et af de produkter, der indeholder ellagic acid i deres Advanced Pigment Corrector. Der er liste over flere produkter HER.
Pst! Sammen med C-vitamin sørger ellagsyre for, at du guffer dig til fiberforstærkning og kollagenbevarelse, pigmentblegning** lige som det nævnes, at ellagsyre yder hjælp til apoptose, så syge celler fjernes.
Tænk, at man får alt det med vidunderlig smag i jordbær og andre bær.
De er der nu, de første danske jordbær, så spis løs! De feder ikke, hvis det skulle være en bekymring, og blodsukkeret skyrocker ikke.
Ud over antioxidanter får man altså også C-vitamin og mere end i appelsin plus andre vitaminer samt mineraler. Og ikke mindst masser af ‘cellebundet vand’, som er det, der giver fugt til huden. Modsat det, du måske bæller i litervis og tisser ud i litervis.
Og så en ekstra god ting: de gode bakterier i vores tarm stortrives med fibre og flavonoider, og så laver de stoffer, som virker sygdomsbeskyttende og fremmende for vores ve og vel. Vores immunforsvar er nemlig i høj grad overladt til tarmen og dermed påvirkeligt af det, vi spiser. Sværere er det ikke.
God weekend hver og en af jer, der finder forbi her ♥
Somme tider føles små mirakler store ♥
Annette skriver
Tak Lise, jeg må indrømme, at jeg også smilede, ikke mindst, da jeg læste din smarte kommentar, at du – trods alt – var helt klar osv.
Men du må da trøste dig med, at du åbenbart er kendt i vide kredse, og man siger jo, at når det regner på præsten, drypper det på degnen, så også jeg er blevet lidt kendt nu (smil)
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Smiler…..”Kendt i vide kredse”, du er go’! Og ja du kan skrive dig selv på listen.
Og så skal man kunne tage kritik, men økologi er mig dog ikke helt ubekendt (;
God aften kære
Annette skriver
Kære Lise
Hold da op, jeg skulle vist ikke være begyndt at skrive om økologi, hvad har det ikke ført med sig.
Jeg vidste slet ikke, at økologer, eller hvad Erik Bresler er, kiggede med her.
Men det har da godt nok givet dig ekstra arbejde, må jeg sige. Undskyld for det.
Jeg har læst det hele, og stille og roligt fundet ud af, at jeg bare gør, som jeg plejer, så vidt muligt købe økologisk, og selvfølgelig dansk, og når der ikke er økologiske muligheder, så lade være med at have det dårligt med det, men bare spise det.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Annette, jeg blinkede også lige en gang, da jeg så kommentaren, men det er da dejligt at komme bredt ud (smil), og nogen ville venligst gøre mig klogere. Takket være dig <3 så se du sådan på det.
Og jeg gør som dig hele vejen.
God dag kære Annette <3
Karin Winther skriver
Min sendte kommentar fik lige forkert mail adresse 😅
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Jeg fandt den og go’kendte den <3
Karin Winther Andersen skriver
Håber der stadig er jordbær når jeg kommer hjem. Har spist lidt her på Kreta hvor også kirsebær er alle vegne. Det vrimler desværre ikke med økologi, og hvor mon den græske dyrkning ligger på ranglisten ! Jeg ved at jeg aldrig ville røre et jordbær hjemme, som ikke var dansk. Og helst øko
Dejlig pointer ❤️💙❤️
Og glædelig juni ☺️😍
Lise Grosmann skriver
Karin Winther Andersen: Jae, se det afhænger jo af, hvornår du kommer hjem. Men eftersom de stadig er grønne i min have er de det måske også hos nogle af dem, der sælger <3
Næ, jeg ville heller ikke gætte på, at økologi er det store i Grækenland - frodighed til gengæld når det kommer til bugnende udvalg. Bær er lidt en kritisk ting, hvis der sprøjtes med ting, som man måske ikke ville bruge herhjemme, så skyl grundigt, men det ved du alt om.
Glædelig juni også til dig og tak for at feriekigge ind her <3
Pernille S skriver
Karin kan dyrke den sort som hedder Ostara. Den remonterer med de dejligste søde jordbær, og yder hele sommeren igennem😊
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Det kan da være, at jeg skal plante resten af gårdspladsen til med dem (; Men hvis ægteskabet skal holde, så må jeg nok låne plads i noget jord et sted. Og tak kære <3 Jeg prikker til Karin, at hun skal læse din kommentar....
Lise Grosmann skriver
Karin Winther Andersen: Læs lige kommentar fra Pernille S med tip om en jordbærsort, som du kan dyrke i haven og få glæde af hele sommeren. Dermed har du også bær, når du vender hjem fra de græske rejser <3<3<3
Annette skriver
Kære Lise
Først tak for din ulejlighed og hjælp!
Jeg køber, når det er muligt, altid dansk og helst økologisk. Men uha da, det var noget af en overraskelse at læse. Måske skal man ikke være helt så skuffet, når varen ikke er økologisk, det er godt nok en noget indviklet sag, man får sig nogle overraskelser indimellem. I jordbær og blomkål kan det jo sætte sig i “hullerne”, og er svært at få vasket af, så det er godt for dig, at I selv har jordbær i haven.
Igen tak fra Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Annette, selvfølgelig forsøger jeg at være til hjælp. Men det lader til, at jeg har været til tvivlsom hjælp, så jeg vil bede dig læse kommentar fra Erik Bresler og også gerne det link, han indsætter. Og har du læsekapacitet til mere, så kan du jo snuppe mit svar med.
Som du kan læse i Erik Breslers kommentar, så har “konventionelt dansk landbrug en flot tredjeplads blandt alle EU landbrug, hvad angår brug af helt forbudte sprøjtemidler.” Og det er jo en stor trøst, når øko ikke fås.
Personligt vælger jeg dansk frem for udenlandsk økologisk. Dels fordi jeg har mere tillid til brug og kontrol men også af den indlysende grund, at transporten unægtelig er kortere, og vi skal jo spare CO2.
God søndag <3
Annette skriver
Kære Lise
Jeg køber jordbær hos vores lokale avler her, men de er ikke økologiske, så jeg tænker noget over, at der jo så desværre følger sprøjtemiddel med.
God weekend fra Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Annette, køn altid danske bær om det er konventionelle eller økologiske og skyl omhyggeligt. Jeg googlede for at finde noget forskel og stødte på denne tekst fra Bæredygtigt Landbrug, som lærte mig noget, jeg ikke vidste https://blb.dk/2017/11/jo-oekologerne-sproejter-ogsaa-med-pesticider/
God weekend også til dig, og den starter jo dejligt med sol <3
Erik Bresler skriver
Du har ret! Økologer må også bruge sprøjtemidler, de bruger, når de bruger sprøjtemidler, kun naturlige ikke syntetiske.
Selv ville jeg ikke udbrede påstande fra protestforeningen Bæredygtigt Landbrug uden at faktatjekke andre steder. Økologernes hjemmeside er et godt sted at begynde
https://okologi.dk/viden-om-oekologi/rene-foedevarer/pesticider/
P.S.
Konventionelt dansk landbrug har en flot tredjeplads blandt alle EU landbrug, hvad angår brug af helt forbudte sprøjtemidler. Det kan du ikke læse på BL’s hjemmeside:)
Lise Grosmann skriver
Erik Bresler: Mange tak for at gøre os alle her klogere. Men jeg var nu ikke ude i et ønske om at udbrede påstande fra nogen protestforening, for det var jeg ikke vidende om, at de var. Og hvis jeg har delt forkert viden, så undskylder jeg.
I øvrigt vil det være ganske ironisk, for hvis man har læst med i alle årene på denne blog, vil man ikke kunne undgå at opdage, at præferencen er økologi. Det er ud fra de principper, vi selv dyrker her. Min mand startede såmænd med at gå til foredrag hos Troels V. Østergaard, og reolen rummer flere af hans bøger. Selv biodynamiske principper har været nævnt her.
Jeg er helt klare over – trods alt – at selv konventionelt landbrug er flot placeret blandt EU-landbrug, og jeg skriver da også til Annette, at hun skal købe dansk. Hvilket er det, jeg altid selv gør. For eksempel kun danske æbler.
Jeg kender selvfølgelig økologisk Landsforening og har læst teksten, du linker tid. Men der er jo lighedspunkter til den tekst, jeg delte. Usandt er det jo ikke, at naturen har opskriften på mange giftstoffer. For eksempel er de antioxidanter, vi lige i øjeblikket rådes til at indtage som kosttilskud, ikke bare forsvar for planter, de kan være giftige for os i store mængder. Altså er det klogest at spise sig til dem. Men det var et sidespor…..
Og hvis vi tager et til sidespor, så er diskussionen naturlig kontra syntetisk noget, der foregår heftigt inden for kosmetikudvikling, men her er en syntetisk udgave af en ingrediens ikke noget at fravælge. Blandt andet er risikoen for allergi mindre lige som man i visse tilfælde kan isolere et element fra en plante og måske skåne sjældne arter eller spare plads til dyrkning til naturen. Det står helt for min regning.
PS: Det ville være vanvittig interessant at opleve en fornuftig samtale mellem involverede på begge sider i landbruget. Jeg bor i konventionelt landbrugsland og her er man naturligt nok irriterede over altid at få kritik. Men selv dygtige og flinke naboer får mig ikke til at vælge økologien fra. Og nu vil jeg bede Anette læse din kommentar og linket til okologi.dk
Mange hilsener, Lise
Liv Davids skriver
Kære Lise, jeg kan simpelthen ikke undvære din blog 😊
Jeg tror jeg har spist mindst 500 gr skønne, lækre jordbær i dag fra Rokkedyssegård i Kirke Værløse. Tænk at noget så lækkert er så sundt 🥰
God weekend til dig.
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Åh, Liv <3 Ved du hvad kære, jeg kan heller ikke undvære at dele det her med mennesker som dig, det er dæleme sundere end jordbær (: Men det var da godt, at der kom jordbærskriv i dag, hvor din mavse er lykkeberiget med mange af dem. Jordbær er vidunderlige, og jeg glæder mig vildt til vores er modne og jeg kan gå ud hver morgen og plukke. Jeg føler mig rig.
GOD WEEKEND kære og tak for dine dejlige ord <3
Jette Korsgaard Brinkmann skriver
Kære Lise, tak for et godt og informativt skriv at gå til weekend på❤️ Rigtig god weekend 🌹
Lise Grosmann skriver
Jette Korsgaard Brinkmann: Tusind tak kære Jette, sikke dejlige ord, du giver mig at gå på weekend på <3