De af jer, der har fulgt BeautyBlog længe vil vide, at jeg tager afstand fra begrebet ’superfood’. Jamen, tænk nu, hvis naturen havde maget det så uretfærdigt, at kun de, der boede der, hvor man kunne høste en hypet rod eller et specielt bær, kunne bevare det gode helbred. Således er de appelsiner, som jeg holder så meget af, heller ikke superfood. Hvilket ikke betyder, at citrusfamilien ikke også har sine særlige talenter. Det er derfor, det er så vigtigt ikke bare at klemme saften ud af den men at spise hele frugten. Og i det hele taget spise fra hele farvepaletten.
FIBRENE I disse detox-tider er det værd at bemærke, at der her er en reel mulighed for at afgifte, fordi citrusfibre er dygtige til at forbedre tarmens peristaltik og dermed transittiden. Med andre ord mere kommer igennem tyktarmen hurtigere, og studier har vist, at det har betydning i forhold til tyktarmskræft. Men også andet end carcinogener kan jo være skidt at give opholdstilladelse alt for længe. Så sørg for at spise hele frugten. Hvis du vil vide mere, så er der læsning HER
ANTIOXIDANTERNE er hesperidin, tangeretin og nobiletin, som er ganske specielle for citrus. Betændelse/inflammation er et af indsatsområderne, men de tillægges også afgiftende virkning. De findes i særlig grad i det hvide lag på skrællens inderside, men hvis man vil spise noget af det med, så er det selvfølgelig vigtigt, at frugten er usprøjtet. Og ja, der er også C-vitamin, som er en stærk antioxidant, vigtig for immunforsvaret og i øvrigt indgår vitaminet i flere hundrede kemiske processer i vores krop – herunder at lave kollagen til bindevævet i vores hud og led blandt andet. Vi kan hverkan selvproducere eller lagre C-vitamin og skal derfor bruge en daglig dosis.
KERNERNE rummer spiren til et nyt træ og selvfølgelig må den beskytte godt mod råd og svamp og alt, der kan true den nye plante. Faktisk er citruskerner et sandt antibiotikum i forhold til både bakterier og virus. Og yderst potent over for svamp og gærsvampe som candida. Man skal ikke begynde at spise kernerne, men der findes kosttilskud med ekstrakt, som kan være effektivt ved infektioner og til generel styrkelse af immunforsvaret.
SKALLEN er her de æteriske olier med den vidunderlige duft er. Faktisk er det de eneste frugtnoter i parfumer, der kan hentes fra naturlig kilde, mens f.eks. en bærnote må laves syntetisk. I aromaterapien regnes den for opløftende på sindet og anvendes ved uro og stress. Terapeutisk – og her mener jeg anvendt på huden – regnes den som god mod fedtet, uren hud, den sætter gang i blodcirkulationen og virker dæmpende på væskeansamlinger. Citrusolie er også konserverende.
PS Vi nærmer os årets bedste sæson for appelsiner, jeg så faktisk clementiner forleden – en nem lille en at have med på farten <3 Og hør så lige her, hvorfor det er en SUPER-meget-bedre idé end at snuppe en basse……
Sidsel skriver
Jeg elsker også appelsiner! Men – elsker, elsker, elsker clementiner! Og så er de bare lidt nemmere at have med allevegne, og lige nuppe som en snack derhjemme, fra en fin og farverig skål på bordet..
Jeg har set dem i butikkerne, men venter også lidt endnu – selv om det er svært – tilde bliver lidt bedre.
Og så synes jeg altså det er lidt sjovt, og tankevækkende, hvad Stine Sommer (og du selv) skriver – og jeg bliver mindet om at man kan hype bestemte superfoods nok så meget, men mange, mange mennesker før os har jo levet mange år i sunde og stærke kroppe uden alle de hersens “nye” eksotiske sager der er fragtet ind med fly og sommertider også koster spidsen af en jetjager.
Og….jeg ELSKER kager. Men hånden på hjertet, tror jeg faktisk også at jeg ville vælge clementiner. Eller – i hvert fald grøntsager som kategori, frem for søde sager som kategori (gulerødder er slik for mig hehe)
Hav nu en skøn weekend 🙂
Lise Grosmann skriver
Sidsel: Ja, det er en sød sag, den lille clementin og dejlig nem at skrælle uden at blive totalt saftet til på fingrene. Jeg så dem i København og de er åbenbart ikke nået til udkanten endnu, så jeg må vente.
Ja, det er jo netop det. Alt for ofte fokuseres der på livsstil og ikke på de gener som jo i virkeligheden tæller mest. I hvert fald har man plads til flere udsving fra den sunde lige linje, hvis man har længelever slagsen. Og de mennesker, der bliver 100 år i dag, de har næppe spist eksotiske bær men jævn dansk mad, og så har mange af dem formentlig arbejdet mange timer hver dag seks dage om ugen.
Vi gør en masse i den gode samvittigheds (og selviscenesættelsens) navn men ofte har det store miljøomkostninger. Lad os håbe, at lokalproduceret bliver stort hos andet end nogle få trendsættere og butikker. Men jeg tror, at Coop har set lyset.
Kager er den dejligste forkælelse for de sødthungrende smagsløg, men det er ikke mad.
Skøn weekend også til dig <3
HeLene skriver
Man kan sagtens elske kager og også leve glutenfrit! For at bare give nogle tip er der fx brownies lavet på bønner eller bønnemel (masse proteiner), eller lavet på nøddesmør eller peanutbutter og en hel masse raw kager lavet på dadler. Urtekram har en masse fine, mere hvedemel lignende mel som fuldkornsrismel, hvidt rismel og majsmel som man kan blande mel op med eller erstatte hvedemel med til madbrød og kanelsnegle (det sidste er vel et superfood, hva?)
Glæder mig også til de saftige apelsiner kommer, og alle de letskrællede apelsine-kusiner clementiner og de andre som følger trop.
Grapefrugt kerne ekstrakt er en fantastisk produkt når man skal hele tarmen op, det er lidt som en indvortes tea tree olie i min erfaring. Godt at blive mindet om her til (snart) vinter!
Så du har det lidt med superfood som Anette har det med anti-aging? 😉
Lise Grosmann skriver
HeLene: Du ka’ bare det der, tak kære. Og jeg ved, at der er alternativer, men jeg har forgæves prøvet at introducere dem for husets bagersvend, men det gider han ikke. Vi er nået til at male havregryn i stedet for hvedemel. For jeg er faktisk en af dem, der får det skidt i maven (men ikke har nogen allergi endsige cøliaki), men det vil aldrig forhindre mig i at snuppe et godt stykke brød eller en kage, der er fristende nok.
Ja, jeg har det værre med superfood og den slags kost-ensretning end med anti-aging, men jeg har naturligt nok noget mod aldersfordomme, og jeg har lovet Anette, at vi hjælpes ad med at afskaffe ordet/begrebet. Lagde du i øvrigt mærke til, at det var en anti-aging konference, Perlmutter deltog i (;
HeLene skriver
Jeg må rekommandere dig affedtet mandelmel (helt naturligt det som bliver over når mandelolien er presset ud), findes fx fra funktionel mad i helsekosten, i tørre kager, småkager etc er det godt isf hvedemel og smager mums, hvor malte mandler eller havregryn nogle gange bliver for fedtet så kagerne smelter ud, formår det affedtede mel at holde på smørret og så smager det godt af ristet mandler. Det er dog tørt og fiberrigt så pas på med mængden, fordi man kan også få for hårde kager… (BTDT) De mætter også bedre så man kan nøjes med to i stedet for fem (ikke for at fem er forkert heller)…
Jo, jeg så godt det med anti-aging, men tænkte det der var mere med tanke på anti-velfærdssygdomme og anti-aldring pga kost og livsstil end at have glatte ansigter og være for evigt tyve år? Men, vist, det ville været flottere med et andet navn, som var mere ikke-anti (eh he he). Jeg er altid hellere med på noget’ for noget godt’ end imod noget ondt, i det hele taget skaber det en bedre (kage) smag i munden.
Godt vi har vores egen perle af blogmutter herinde!
Lise Grosmann skriver
HeLene: Jeg må prøve at forelægge det. Forsigtigt. For jeg er jo ret afhængig her (; I øvrigt vil han have, at kagerne, som indeholder hakkede mandler, kokos og solsikkekerner, skal være tynde, flyde ud og være sprøde. Bageren bestemmer og junkien må tage, hvad hun kan få. Men jeg må researche lidt, for jeg ved jo, at du har styr på det. Også på det <3
Jeg tror godt, der kan rykkes ved kosmetikkens brug af begrebet anti-aging, de er ret lydhøre, fordi de er så afhængige af pressens gunst og den forbrugeradfærd, det præger. Men der er jo en hel del hudpleje på hylderne, som så skal relanceres, fordi de allerede har det i deres produktnavn, så der går nok nogen tid. Men man ser jo mere eller mindre vellykkede forsøg på andre betegnelser i nye produkter. Det er svært at omformulere alt det, der ligger i anti-aging. Kosmetik er også drømme - om f.eks. at ingen kan se, at man er aging. Vi skal af med de fordomme, der er i forbindelse med alder og her især kvinders alder. Det tror jeg lykkes for generationerne, der nu er i 40'erne og 50'erne.
GODT siger hende blogmutter, at vi har så engagerede kommentatorer <3
Pernille juul skriver
Spændende indlæg men jeg vidste da ikke at klamydia var en svamp. Troede det var et virus. Tænker om der skulle stå candida – det ville nemlig også være interessant i forhold til at candidakure igen er ved at være populære, så kan det være citruskerner burde indgå der. Kh Pernille
Lise skriver
Pernille Juul: SÅ pinligt – klamydia er en bakterie.
Med hensyn til candida og citruskerner, så kunne man vist engang få dette kosttilskud men ikke mere tror jeg ….http://helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=1805/sprog=1/grp=6/menu=7/
Mælkesyrebakterier er også effektive, men det er jeg sikker på, at du ved.
Pernille juul skriver
Tænkte nok det måtte være en fejl – men hey så ved man at nogen faktisk læser det man skriver
Lise Grosmann skriver
Pernille Juul: Smil….og godt der er nogen, der er kvikkere end mig. Men hvad pokker virus, bakterie eller svamp, det er sådan noget småskidt alt sammen (((;
Tini Tina skriver
jeg Elsker appelsiner hvis de er super saftige og gerne til den syrlige side. Ikke de der tørre søde som bliver solgt om sommeren. Det er nærmest også det eneste positive jeg ser ved den lange mørke tid vi nu går i møde.
PS jeg tager et glas lun citrus vand om morgenen, og hvis man drikker det med sugerør skader det ikke tænderne så meget. Men man skal ikke børste tænder lige bagefter. Det er bedst bare at gurgle noget vand.
Lise Grosmann skriver
Tini Tina: Godt du lige kom med det tip til Stine, jeg var så optaget af kagesnak, at jeg rent glemte det. Men i øvrigt synes jeg kun, tænderne bliver ru, når man drikker citronsaft og ikke, når man spiser appelsiner.
Og du har helt ret, i øjeblikket er de kedelige og tørre, så jeg glæder mig også til de saftige juleappelsiner kommer.
Stine Sommer skriver
Jeg er helt sikkert inspireret nu til en omgang appelsiner så snart jeg ser dem næste gang jeg handler, Lise. Jeg er bare så ked af den fornemmelse jeg får på tænderne efter at have spist citrusfrugter – og derfor måtte jeg også droppe citronvandet om morgenen. Jeg får lidt “ondt” i tænderne. Min emalje siger nej. Også selvom jeg drikker vand bagefter.
Og jeg ve ik med de basser, Lise. Jeg blir sgu lidt lykkelig af dem. Har i øvrigt lige spist et stort stykke græskarkage (dog kun med 70 g mel i hele kagen og et knapt så helligt mål puddersukker 😉 😉 ) og måske min krop er en stor betændelse. Men jeg vil ik undvære den lille lykke :-). Jeg tænker osse på, at mine bedsteforældre alle 4 blev over 85 år. Morfar 95 og mormor 93 faktisk. Ingen af dem har haft kræft og var sunde og raske til det sidste, og de var hhv konditor- og bagerægtefolk og har fået MASSER af farlig gluten og sukker hver eneste dag 😉 Hmmmm ???? Men godt du inspirerer mig i den sunde retning :-* Kageretningen er jo medfødt 🙂
Lise Grosmann skriver
Stine Sommer: Du rammer Stine, lige ned i min frelste pen. Og ingen elsker jo kager som mig. Hver dag. To gange hver dag, til formiddags- og eftermiddagskaffe <3 Jeg bliver også lykkelig af kager.
Men det er faktisk ikke lyv, at hvis noget så uhyrligt skulle opstå, at jeg skulle vælge, så ville jeg vælge den der orange frugt, hvis farve og duft jeg også elsker.
Og det er måske meget godt, for mine gener rækker kun til noget på den forkerte side af 80. Men med dit bagland tør jeg godt give dig min fulde tilladelse til at mæske dig <3 Alt andet ville jo også være forfærdeligt eftersom du skjuler en konditor i dine dygtige fingre som jeg har set på Insta (:
Stine Sommer skriver
Ja jeg ved du osse elsker kager. Øj jeg ville vælge kagen…. altså hvis det er en ordentlig en ;-). Men måske jeg skal bage en med appelsiner næste gang 🙂 PS håber inderligt du bliver meget meget over 80 <3
Lise Grosmann skriver
Stine Sommer: Manden i huset, som alt for sjældent bruger sit talent for at lave kager til mig, har lige lovet at bage sine småkager <3 Så er næste uge reddet.
Jeg tror godt, du kan springe det med appelsin i kage over, i hvert fald overlever C-vitaminet ikke. Så er du fri for at tænke på det. Men nødder og mandler er jo også sundt og SÅ gode i kager ((; Smør må vi også godt spise i dag, og æg - så er der kun det med sukkeret og melet, hvis vi lytter til Perlmutter.
Og tak for det gode ønske <3
Eva B skriver
Altså, Lise, jeg vil gerne booke dig til at skrive mit speciale. Du har sådan en videnskabelig tilgang til et område, og går så grundigt til værks. Meget detaljeret, men også med det store overblik. Man får altid fornemmelsen af en dybdegående research. Det er faktisk lige de krav der er omkring et godt speciale!
Tror nu ikke, du har tid til at skrive det ???? men det er altså meget imponerende skriv, du disker op med. Nok kan man finde ud af meget ved at researche men det kræver også en del grundlæggende viden, nemlig at man ved hvad man skal researche efter.
Jeg hader iøvrigt appelsiner 🙂
Lise Grosmann skriver
Eva B: Altså der ødelagde du lige dine chancer hos mig ved at slutter med, at du hader appelsiner. Jeg ELSKER appelsiner og har gjort det så længe jeg kan huske. Jeg prøver at holde mig til europæisk dyrkede, så de ikke har kostet for meget på CO2 regnskabet. Jeg kan undvære Summerbird flødeboller men jeg kan ikke undvære min daglige appelsin. Bum!
Og alle disse ord af bareste generthed over din ros <3 Fordelen ved at være gammel i et skrivefag som mit er jo, at man har set og hørt og læst en del og ved, hvad der holdt og hvad der var nonsens. Og så er jeg ikke god til overfladiskhed i det hele taget. I betaler godt nok ikke for at læse, hvad jeg skriver, men sådan var det i mange år, og min samvittighed bød mig, at jeg havde gjort mig umage.
Jeg tror, at jeg kender dig godt nok her fra kommentarfeltet og vores øje-til-øje kontakt ved Look Good Feel Better i sin tid til at jeg kan sige, at det skal nok gå godt ved egen kraft. God arbejdslyst kære