Jeg lovede at forklare, hvorfor begrebet superbær og superfrugter (og grøntsager for den sags skyld) er afskaffet. Hvorfor blåbær, gojibær, acaibær, havtorn og granatæble ikke sundhedslegalt kan give glemte slægtninge som stikkelsbær, hindbær, blommer, solbær og kirsebær baghjul.
Den korte version er, at “super” og “power” er et vildledende label, brugt og misbrugt af marketingfolk for at indgyde forbrugere den tro, at bare de spiser dette eller hint bær, så bliver de (super)sunde, hvilket kan forlede nogle mennesker til at tro, at de er dækket ind på hele ernæringspaletten. Hvad “superfrugt” ikke er, er en anbefaling fra nogen sundhedsmyndighed. ORAC-listen, som de fleste bruger som reference, når de uddeler sundhedskarakterer, er således taget af det officielle site ars.usda.gov (Agricultural Research Services/USDA). Læs begrundelse nederst i dette indlæg.
Der er så vidt vides ikke noget skidt at sige om granatæble, men gode gamle cox er heller ikke så ringe, og det er ifølge ernæringsekspert Christian Bitz et hype at tale om super- og powerfrugter og fokusere overdrevent på enkelte bær og frugter. Når det er sagt, så har mad med høj ORAC-score generelt større antioxidant-kapacitet end dem med lavere værdier. Og disse højere værdier findes i bær og frugter fra farvepaletten med blå, røde, gule, orange og violette farver. Men her finder vi også frugter, der ikke nyder betegnelsen “super”.
Det er altså en god idé at følge farven (det er måske derfor det har farve). Og i det hele taget spise lidt af det hele. Varieret med andre ord. Vi bør hele tiden minde os selv om, at der faktisk er tusindvis af stoffer i planter, som videnskaben endnu ikke har identificeret og derfor heller ikke kan måle. Ingen frugt eller grøntsag indeholder alle antioxidanter og slet ikke alle de næringsstoffer, vi har brug for. Heller ikke havtorn. Heldigt, for det er godt nok en sur sag 🙂
Foto walpaper.com m.fl. * Fotomontage: Jørgen Frandsen
Få faq om ORAC samt de officielle amerikanske sundhedsmyndigheders begrundelse for at fjerne ORAC-listen fra deres site, læs videre her
FAQ ORAC er et udtryk for Oxygen Radical Absorbency Capacity – altså måling af antioxidant-kapacitet i mad – målt i et kemisk miljø (in vitro) og altså ikke i kroppens celler (in vivo). Værdierne i tabellen gælder kun vandopløselige antioxidanter ikke fedtopløselige som karotin, hvilket i sig selv er en mangel. Afhængig af metode kommer for eksempel blommer og svesker ud med meget forskellig score. Henholdsvis 949 units per 100 gram for blommer og 5570 for svesker. Det er mildt sagt vildledende for så vidt angår antioxidanter, for det er samme frugt, svesken indeholder bare mindre vand og dermed går der flere svesker på 100 gram.
Den 16. maj 2012 skriver ars.usda.gov følgende:
“There is no evidence that the beneficial effects of polyphenol-rich foods can be attributed to the antioxidant properties of these foods. The data for antioxidant capacity of foods generated by in vitro (test-tube) methods cannot be extrapolated to in vivo (human) effects and the clinical trials to test benefits of dietary antioxidants have produced mixed results. We know now that antioxidant molecules in food have a wide range of functions, many of which are unrelated to the ability to absorb free radicals.”
Skriv et svar