Bare begynd i tide og acceptér, at alting har en ende. Endog livet!
Jeg vågnede i morges med hedetur, og det er ellers et par dage siden – for ikke at sige år – jeg var i den fase. Som jeg i øvrigt slap nemt over. I har gættet, at jeg nok mener overgangsalder, for jeg skal da love for, at det er hot mediestof i øjeblikket.
Engang talte man med sin mor og/eller andre kvinder i familien, når man stod i nye livsfaser. Om det nu var de biologiske eller børneopdragelse, skilsmisse og hvad livet ellers byder på. Men det er som om tilliden er rykket ud i medielandskabet.
Og somme tider kan der være både indhold og ordfryd at hente, som i Anne Sophia Hermansen’s opslag på Instagram. Hun er kulturkommentator på Weekendavisen og tidligere kulturredaktør og debatredaktør på Berlingske, og jeg har nydt hendes skriverier begge steder. Og som man kan læse på @annesophiahermansen herunder, så fyldte hun 51 år i går.
Så Anne Sophia Hermansen følger fint statistikken, som siger 52 år som gennemsnitsalder for overgangsalder. Men på det tidspunkt har kroppen længe forberedt den endelige afslutning af ens fertile alder. Ikke flere chancer for børn (i hvert fald ikke naturligt biologisk) men masser af muligheder for liv. End ikke gener bestemmer suverænt, for der er så mange faktorer, vi har indflydelse på (epigenetik).
Jeg er på ingen måde enig i de dommedagsudsagn, jeg læser mange steder. Selv om tab af østrogen – som altså har været for nedadgående et stykke tid – afgjort får indflydelse på alt både fysisk og psykisk. Der sker en kaskade af forandringer, når der rokkes rundt på disse signalmolekyler. Og kroppens største organ, huden, går jo heller ikke fri. Men selv om alderstegn begynder at accelerere allerede nogle år før, så falder den jo ikke ned og krepper sammen sådan over night, når menstruationen stopper.
Men når vores hormoner er ude af sync, så er vi det også i forskellig grad. Mange kvinder lider ligefrem mens de er i fasen, mens andre som mig selv slipper nådigt. Der er mange muligheder for naturmedicinsk og lægemedicinsk hjælp ved overgangsproblemer i dag. Lad mig i øvrigt anbefale at følge @hormoneuniversity og danske @menokind
På den udvortes side sætter overgangsalderen sig spor på hud og hårvækst. Hår er jo også hud og i den grad påvirket af hormoner. Mange dyrker et lille overskæg i årene, der kommer mens håret andre steder svækkes og måske forsvinder. Hårtab er afgjort for mange af os en følge af skiftet i biologien.
Jeg har skrevet om overgangsalder flere gange som f.eks. HER om initiativer i det britiske sundhedsvæsen, som arbejdspladser måske kunne tage til sig herhjemme. Den stress, der kan ligge i at føle sig diffus og klam i bogstaveligste forstand kan sammen med problemer med slimhinder og måske sexproblemer på hjemmefronten forvolde stress. Og dermed en følelse af mindre selvværd.
Der er også kloge ord fra Sanne Gottlieb fra hendes bog ‘Klimakteriesild’. Det er vigtigt, at man selv har en forståelse for sin nye livsfase for at kunne skabe sig rum og forståelse og respekt. En hedetur er et midlertidigt personligt ubehag som ikke fratager nogen kvinde viden og evner.
Og HER noget hudsnak, og scroll endelig ned og læs, hvad jeg godt ville have banket ind i mit yngre hoved. Og jeg siger det mere end nogen sinde, når jeg smør mig ind efter badet. HUSK kroppen, siger jeg bare! Bortset fra mine fødder, så ser huden på min krop mindst 10 år ældre ud end den i ansigtet.
På med noget A-vitamin og/eller vækstfaktor og/eller peptider nøjagtig som til ansigtet. Huden på kroppen er allerede dårligere rustet omend den er heldig at være mindre udsat for omgivende miljø som f.eks. UV og kemiske stoffer i luften.
Hvad hudplejen angår, så rammer manglen på østrogen produktionen af hyaluron og de lipider, der binder celler sammen (ceramider gerne) og holder fugt inde og skidt ude med en stærk barriere. Jo færre forsvarskampe huden har jo mere er der celleenergi til reparation og fornyelse.
Huden bliver tyndere med årene og den mister også kollagen, hvis produktion og vedligeholdelse er afhængig af ‘vand i bassinet’=hyaluron. Ifølge hudlæge Carl Kyrklund, som er specialist i dermatologi på Europas største privathospital i Europa beliggende i Helsinki, går en tredjedel af kollagenet i huden tabt de første 5 år af overgangsalderen og derefter falder kollagen med 2% om året.
Det påvirker både hudens tykkelse og dens elastiske og kollagene fibre. Huden får rynker og slappes, men den bliver også mindre robust og mere sart. Men selv med de tal og udsigter, så er der altså ikke tale om noget dommedagsscenarie men god tid til at tage sine forholdsregler. HER er kollagensnak.
# Drop hidsig rens, det er regel nummer et at skåne huden for udtørring. Brug en renselotion i stedet for et skummende produkt.
# Husk, hvis du overvejer eksfoliering, at cellerne ikke bliver dovne – ting går bare langsommere, og det gælder også reparation af skader, du selv forvolder….
# Hvis det er de forstørrede porer, som følger med, når spændstigheden slappes, så brug salicylsyre på de steder, hvor det er et problem. Typisk pande, næse, hage. Der er ingen grund til at syre hele huden af.
Fugtmisteriet kan faktisk klares med de her, som er hys- og hedeturshæmmende
# Husk fugt som base altid. Som efter-rens toner og/eller serum med gode fugtingredienser som hyaluron, glycerin og andre fugtfriends. Fugten er ikke bare vigtig for selve hudens konstruktion, den er også vigtig for cellekommunikation.
Produkter med forskellige typer A-vitamin – klik på linket herunder og læs om dem.
# Og for at styrke den og forebygger og rette op på følgerne af livsår og nu tab af østrogen, så sats på A-vitamin og C-vitamin (vigtigt for dannelse af kollagen), EGF (og det ER den her, der er bedst) og andre peptider med talent for at holde hud i sin bedst mulige form.
Produkter med peptider – klik på link herover og læs mere
# Og så solcreme og antioxidanter (læs u. C-vitamin i link herover) selvfølgelig.
Og god søvn, grøn mad, gå tur og kys og kram. Og så acceptere, at livet starter med udvikling og slutter med afvikling og begge faser tager tid. Og pst! vi har en del at skulle have sagt, læs/lyt HER om epigenetik fra kloge folk på Københavns Universitet.
Det var godt nok noget af et longskriv, så I får fredagsfri og forlænget weekend ♥
Carina C skriver
P.S “Pestle & Mortar” er dejlig, og har en god pris, men den er jo ikke fragmentet, – er det ok?
Lise Grosmann skriver
Carina C: Pestle & Mortar laver så fine produkter og også deres hyaluron.
Helt ned til bassinet i læderhuden kommer ingen af dem. Her klarer huden det som regel også, det er mere de øverste lag, der er strabadserede af rens, sol osv. og her skal gerne være 10-15% fugt for at huden er i sund balance.
Carina C skriver
Tak for et godt svar!
Lise Grosmann skriver
Carina C: Og tak for at skrive det <3
Carina C skriver
Tak for endnu et godt skriv! Det er utroligt, som du kommer rundt om “det hele” uden at tabe tråden! ❤️
Lise Grosmann skriver
Carina C: TAK kære, hvor er jeg glad for, at du skriver netop det <3
Karin VS skriver
Kære Lise 🌹
Tak for at skrive om emnet!
Læste i JyllandsPosten i dag om at kvinder der benytter sig af hormonkur pga ulidelige gener i overgangsalderen er i stor risiko for at blive demente!
Ved du noget om det 😊
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Og tak for at skrive <3
Jeg har ikke hørt om en sådan risiko. Jeg tjekkede lige Helse, der har tema om demens, og de nævner ikke hormoner, men de nævner et studie i The Lancet, hvor man har fundet frem til de 12 største risikofaktorer. Her er hormoner ikke nævnt så vidt en hurtig skrålæsning viser (; Jeg indsætter link nederst.
Til gengæld viser en googlen, at både cancer.dk og tv2.dk har noget om forbindelsen mellem hormoner i overgangsalderen og demens. Videnscenter for demens nævner, at risikoen først ses ved behandling af kvinder +65....Det skal ikke være nemt.
https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(20)30367-6/fulltext
Knus lise
https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(20)30367-6/fulltext
Karin VS skriver
Tak Lise 🤗
Næh men man bliver da helt vanvittig af ikke at sove i flere år! Jeg måtte overgive mig til de kære hormoner (får dem som en lille spray der skal på armene) og jeg har aldrig haft det så godt! Sover fint, døjer ikke med tørre slimhinder og er mere eller mindre glad i låget hver dag 😃 foruden at osteoporose ikke er en trussel.
Kan bare ikke helt forstå det der står i den artikel i Jyllandsposten – at man også er i risikozonen selvom man kun har fået hormoner i meget kort tid.
Og kan heller ikke forstå ideen, for man får jo ikke tilført noget man ikke har haft hele tiden! Jeg ville da nærmere have forestillet mig at det var mangel på hormoner der gav den dystre bivirkning som demens er.
Gad nok vide om der er nogle underliggende faktorer de ikke har taget højde for!
Knus
Lise Grosmann skriver
Karin VS: For at slutte med din sidste bemærkning, så tror jeg, at der altid i den slags vil være faktorer, der ikke er taget højde for – alene fordi man ikke har vidst på et givent tidspunkt at det kunne have nogen betydning. Altså….!! Helt op til 1903 var der helt legalt kokain i en sodavand=Coca Cola. Det har ikke noget med hormoner og demens at gøre, men det siger jo noget om, at man hele tiden er lidt bagefter viden.
Jeg kan godt forstå, at du i din situation vælger hormoner. Min mor havde det på samme måde og fik hormoner faktisk hele sit liv, og hvad hun ellers blev, så blev hun ikke dement og hun døde ikke af sine hormontilskud tør jeg godt sige.
Når man ser på, hvordan der forskes i epigenetik i dag, så siger det jo noget om det svære i sammenligninger. Det, der er skidt for den ene med f.eks. et skidt udgangspunkt tilføjet en skidt livsstil, det gælder ikke for den anden selv om vedkommende har skidt udgangspunkt men har valgt en sund livsstil.
Og dermed er en masse livsstils-faktorer, som Helse nævner i deres tema om demens, af betydning i forhold til demens. Og hormoner var altså ikke en af dem.
Med mit skrivekendskab til dig <3 så tror jeg godt, du trygt kan spraye dig til livsvigtig søvn og humør i livet. Knus
Karin VS skriver
Er faktisk lidt trøstet over det du fortæller om din mor 😊
Ang Alzheimers, læste en artikel (kan ikke huske hvor ☺️) at aluminium er hovedsynderen i det tilfælde.
Man kunne da forestille sig alm demens også kunne hænge sammen med en eller anden forgiftning/ophobning?
Knus
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Hvor er det nogle kloge læsere på denne blog <3 Jeg har aldrig set det med Alzheimers og aluminium - eller også har jeg glemt det (; Men hurra for Google, og her stødte jeg på et par specialsider* for Alzheimers, som skriver, at der ikke er bevis for det. Men der er meget fokus på metaller herunder de naturligt forekommende og neurologiske problemer....herunder ROS/reactive oxygen species, kan jeg læse.
Men jeg tror, du har helt ret i, at der kan være mange ting i vores miljø fra indånding til mad, som ikke kun har en negativ effekt i kroppen men også i hjernen - og huden jo.
Knus
alzheimers.org.uk skriver således bl.a. "Since this study was reported, much research has been done on the relationship of aluminium and Alzheimer's disease. As yet no study or group of studies has been able to confirm that aluminium is involved in the development of Alzheimer's disease."
Pernille S skriver
Tak for et altid vedkommende og velskrevet skriv♥️
Udvikling og afvikling… I dag havde jeg en mental afvikling. Boende i periferien af København, går der længere og længere imellem ture til staden. Sidst var i foråret. Nu var et besøg påkrævet, men hånden på hjertet; jeg kan snart ikke kende “min” by. Fyldt larm,
Folk og turister overalt. Forstår nu hvordan indbyggerne i Barcelona må have det, når de klager over for mange turister! Og vi har nok kun set toppen af isbjerget hvad turisme angår. Høje temperaturer i Sydeuropa spås at øge turismen i vores køligere klima. Hvem kan fortænke nogen i det? Et er alle menneskene, noget andet er den hektiske ånd som hersker. Det må være et udslag af min afviklingsfase, at kroppen lettere stresses af al den hurlumhe. Tror ikke alverdens cremer kan hjælpe her! Udmattet og ør i hovedet, var et par timers powernap nødvendigt og lindrende. Søvn stod på din liste i forhold til udviklings-og afviklingsfasen Lise!😉
Ps. Fik da købt min for tiden yndlingsserum Pestle & More m c-vitamin, så min hud -om ikke udvikles, så i det mindste holder sig status kvo for en tid!
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Takken kommer fra mig <3 det er jo fantastisk med jeres respons og sæføli, når der vanker ros (;
Jeg er fuldstændig enig med hensyn til København, som er stærkt på vej til at blive ødelagt. Turistforeninger bruger stadig fotos af tårne og spir, men man kan bare ikke se dem mere. Hvorfor vil vi ligne alle andre, når vi nu er særlige. En lille storby med respekt for sin historie. ØV! Og så er der larmen! Siden hvornår skal nogen finde sig i, at andre vil larme (det er gerne de få, der siger til de mange: Vi har jo allesammen lov at være her (med vores larm). En by behøver jo ikke at være en koncertscene.
Sidst, jeg var inde, lagde jeg også mærke til, at der var kommet virkelig mange turister. Og ud over at det hurtigt kan blive Barcelona-tilstande, så tænker jeg altid: Hvorfor går I bare her på Rådhuspladsen, Strøget osv. Hvorfor går I ikke ned i de små gader og oplever København. Alt det andet gøgl er jo bare en miniudgave af alle storbyer.
Jeg tror, som du skriver og jeg også har hørt- at det bliver værre og også i kystområder som her, hvor jeg bor. Jeg håber, at de ansvarlige politikere sætter ind før de står i Liseleje-problemer til halsen.
Godt køb den Pestle & Mortar, en god investering i afviklings-status kvo <3
Kis skriver
Skønt kære Lise – for det er jo ingen grund til, at vi lader alt stoppe ved de 50. Lad os give den fuld gas og få det bedste ud af livet så længe vi overhovedet kan. Og det med EGF – jeg vil så gerne men er aldrig blevet helt sikker i at bruge det. Er det i stedet for A og C eller hvordan kombinerer man? Jeg er glad for A om aftenen og C om morgenen. Kan man skifte med A og EGF hver 2 aften? Er EGF i stedet for en syre? Bedste sommerhilsner fra Kis 60+
Lise Grosmann skriver
Kis: Tak kære og ja, man kan jo næsten sige, at livet begynder ved de 50, hvor så mange af dets opgaver er løst og man har opnået den frifølelse indeni, som det giver, at have set en del men endnu ikke det hele (; Og man har jo også, som du er inde på, en pokkers pligt til at få det bedste ud af det så længe man er her og kan.
Brug du endelig din C-vitamin om dagen, for det er jo en stærk antioxidant, og det er i dagtimerne, der er gang i forsvaret. Du kan også sagtens bruge A-vitamin om dagen og så solcreme. Og ellers lyder det som en god idé at skifte mellem A-vitamin og EGF om natten. Og bruger du Bioeffect EGF, så klarer den jo opgaven alene, der skal ikke noget over.
Mange sommerhilsener også til dig <3