I er vant til lidt af hvert, og i kategori skønhed er det i hvert fald, så ……..
Egentlig søgte jeg svar på, om et klogt hoved havde undersøgt, hvorfor vi er så vilde med at fotografere solnedgange….altså ud over bare fordi de er smukke. For det har været vildt, jeg har nærmest været Europa rundt i solnedgange på facebook og Instagram, men flest er der dog delt fra de danske kyster. Denne så mit kamera i sidste uge (og det så den lidt rødere end den var, når sandt skal siges….men smukt var det).
Jeg fandt ikke svar på mit spørgsmål men hvis du har undret dig over, hvorfor de er røde, solnedgange og solopgange, så er DMIs svar her:
Spørgsmål: Hvorfor er Solen orange eller rød ved solopgang og –nedgang?
Svar: Når Solen nærmer sig horisonten ændrer dens farve sig fra gulligt-hvid til orange og endda dybt rød. Den store mængde atmosfære, lyset skal igennem, når Solen står lavt spreder af forskellige årsager mest den blå del af sollyset og tilbage er den røde del. Det er luftens molekyler, der spreder sollyset, men også støv- og røgpartikler og bittesmå vanddråber har en betydeligt rødfarvende effekt på den lave sol. Derudover bliver den grønne og blå del af sollyset delvist absorberet af vand- og ozonmolekyler i atmosfæren. Tilsammen giver disse effekter den rødelige farve ved solnegang og –opgang. Solnedgangens (og –opgangens) farve og udseende afhænger altså meget af skydækket og indholdet af støv i atmosfæren – ikke to solnedgange er ens! Især når der har været kraftige vulkanudbrud på Jorden, er støvindholdet i atmosfæren højt, og vi kan opleve nogle pragtfulde solnedgange med usædvanlige farver.
I øvrigt er solnedgangen på næsten alle punkter en solopgang – bare i omvendt rækkefølge. Der er dog nogle få forskelle, bl.a. er solnedgange generelt mere farverige end solopgange, da luften om aftenen indeholder mere fugtighed, er mere urolig og har et højere indhold af støv end om morgenen. En anden ting er at vores øjne om morgenen er mere mørketilpassede dvs. mere følsomme, så vi kan se flere lysfænomener.
A propos lysfænomener…..
Ifølge Word Press ‘udgav’ jeg ovenstående tekst kl. 17:02 on jul 31, 2016. Senere på aftenen gik himlen helt bananas, og I er sikkert mange, der oplevede det. Det begyndte at tordne og regne og jeg gik ind på mit lille kontor for at afbryde internetforbindelsen for en sikkerheds skyld. Og så så jeg regnbuen…..
Faktisk gik den i sin fulde runding over hele himlen og var dobbelt, som man måske kan ane, men det lykkedes mig ikke at få noget ordentligt billede af det. Men her ses det tydeligt, at det var naboen, der kunne finde guld i sin kornmark.
Det helt ubegribelige var, at lige over mit hoved var himlen sommeraftenblå, og gæssene trak flittigt….
Og på den anden side af regnbuen og det blå så himlen sådan ud (beklager den røde prik, ved ikke, hvad det er, en dråbe vand måske)….
Bær over med min himlen, men jeg bliver så grebet af denne klodes skønhed (og selvfølgelig satte jeg da også på Instagram….og jeg var ikke den eneste). Andre steder oplever de sikkert endnu mere ufattelig skønhed. Nord for os f.eks. nordlys, det oplevede jeg engang i Jukkasjärvi i Sverige, har I oplevet spændende himmelfænomener?
Lisbeth M. skriver
Ja vi stiller os også ud på altanen og beundrer himlen, hvis der fx er blå måne eller stjerneskud. Det er smukt og stemningsfuldt om natten, når der er mørkt og stille. Man er på en måde alene. Bare os og himlen 🙂
Som ca 10-årig var jeg på en ferie sydpå, hvor vi så kuglelyn i bjergene. Det var det vildeste tordenvejr og regnen silede ned. De gnistrende lyn-kugler fór rundt i dalen, nærmest som smutsten. Det glemmer jeg aldrig og jeg var lidt bange, men måtte alligevel bare krybe sammen ude på altanen, så jeg fik det hele med 🙂
Lise Grosmann skriver
Lisbeth M: Der er noget med det store himmelrum, det er måske derfor, det er svært at beholde kameraet i lommen og bare nyde ‘the moment’.
Det lyder absolut vildt med de kuglelyn, milde himmelkineser. Jeg hører til dem, der ikke er bange i tordenvejr – bortset fra engang i et fly – men sådan en ildkugle, man ikke rigtig ved, hvor man har, måske ville jeg være krøbet ind (;
Anneka skriver
?Ja tænk at vi er så heldige at opleve så smukke himmelfænomener! …og at vi kan se alle regnbuens eller prismens farver ?
Jeg har prøvet at bade i Morild (?)
Vi var en flok unge (for huuuulens mange år siden ) som badede enten sent om aftenen eller nat, havet var fyldt med små lysende glimtende partikler (alger) som også var på vores kroppe. Det var SÅ smukt!
Der er flere faktorer der skal være til stede for at det kan opstå.
Kh Anneka
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg kan faktisk ikke huske, at jeg nogen sinde har set morild, men det må have været en smuk oplevelse med alle disse selvlysende unge mennesker. Kh Lise