Jeg har samlet lidt ekspertråd.
Foto: Jeg er vild med den her sti og stopper især forår og efterår, når bøgegrenen har sine smukkeste farver. Der er noget ‘mørke og lys for enden’ over stien. Og sådan har naturen mange balanceskabende syn, lyde og lugte. Les Fleurs de Bach på foto herunder er et af de fineste eksempler på, hvordan vi kan udnytte naturens dybe indflydelse på os.
Det går lettest, når der er ro i livet. Men selv hvis man har styr på det hjemlige, så er det svært at vende blikket udad og stadig være ubekymret. Og det er så pokkers, at tankerne, uroen, planerne – alt det, vi ikke kan gøre en dyt ved, når hovedet ligger der på puden i mørket – netop melder sig, når det ville være klogere at slå hjernen fra og sove.
Bortset fra det kan positiv stress som forventningens glæde eller en über-idérig hjerne også være en seriøs søvnspærrer. Kognitive popcorn, som Rubin R. Naiman, PhD, psykolog og forsker i søvn og drømme ved University of Arizona, kalder det i sin bog ‘Healing Nights’. Han har skrevet mange bøger, tjek dem HER Og se/lyt til ham i videoen, jeg har indsat nederst.
Rådet lyder ofte at sætte sig ved afslutningen af dagen og skrive tanker og planer osv. ned og/eller have en blok ved sengen. Huskesedler skriver jeg hele dagen, og det hjælper mig desværre kun lidt at ligge der i mørket og grifle. Måske fordi jeg ved, at jeg ikke kan læse det dagen efter, men tænder jeg lyset, så går der endnu mere kuk i søvnen.
Foto: Jeg tænker, at mange af jer kender Bachs blomsterremedier, og Les Fleurs de Bach er en videreudvikling og i dag en serie med flere typer produkter, der kan hjælpe til at genskabe balance og harmoni i sind og krop. Jeg er selv meget glad for de to roll-on. Og jeg føler, at det at rulle på huden er et ritual, der forbereder mig indeni til den anden tilstand (som Naiman kalder det), jeg nu skal ind i. Jeg sover ikke altid, men små ritualer kan være vigtige. Der er også mundsprays og dråber. Læs mere om filosofien HER. Votary, som I måske kender fra deres skønne olier, har udvidet med flere kosttilskud herunder Super Sleep med citronmelisse og L-Tryptophan, der påvirker til dannelse af søvnhormonet melatonin.
Der er tusind ting, der kan spænde ben for god søvn, men desværre ikke tusind ting, der kan formidle den. Men en helt elementær ting rigtig mange af os er ramt af, det er en skæv fordeling af lys. Relativt få mennesker er udendørs i de lyse timer men sidder i stedet indendøre i svagt dagslys og/eller kunstlys, der er langt fra bølgelængderne i det ægte lys. Og for at spænde endnu mere ben for en naturlig døgnrytme, så har få det mørkt nok om natten. Vi lever ironisk nok i kronisk lys- og mørkemangel
Uanset, hvad vi har opfundet af lamper og skærme og apps, så er det at følge døgnrytmen med lys om morgenen og om dagen og mørke om aftenen og natten det, der giver de livsbasale forudsætninger for god søvn. Det er vigtigt for funktion, psyke, humør og den indre biokemikemi. Og for at rense hjernen.
Noget af det spændende, man har opdaget om vores hjerne er, at den tynde væske, cerebrospinalvæske, der omgiver den, formentlig skyller hjernen igennem når vi sover og renser den for affaldsstoffer. Altså en nyttig og vigtig form for hjernevask. Ligeledes er der sammenhæng mellem de vandkanaler, der er i vores hjerner, og hvor tungt, vi sover. Teorien går ud på, at hjernen laver dyb søvn for at igangsætte sin vaskemaskine, og hvis der ikke er tilstrækkeligt med vandkanaler, så sørger hjernen for at sove endnu dybere. Læs mere HER
Der er flere interessante links til læsning HER, hvor jeg skriver om melatonin og vores døgnrytme, der i virkeligheden er på 25 timer. Og nogle af os fungerer bedre i den tidlige ende og andre i den sene ende. Altså bortset fra, at søvn og hjerneoprydning hos alle skal bruge tid og mellem 23 og 04 er vigtige timer.
Mange praler af, at de kun behøver kort søvn og nogle siger ligefrem, at det er spild af liv at sove, men fakta er, at kun “….3 procent af befolkningen har den genetiske polymorfisme, som koder for kort søvn”, skriver læge og forsker Sara Gottfried i ‘Lev dig yngre’. Der er jo en grund til, at naturen har holdt fast i, at vi skal sove så meget af vores liv.
HER er link til Weil’s efterhånden berømte 4-7-8 åndedrætsøvelse. Og jeg har lagt mig i Savasana, der for mig altid vil være den bedste hvilestilling. Og jeg minder lige igen om Naiman-videoen om ’tilstanden søvn’ lige herunder ♥
Pernille S skriver
Rigtig interessant, hvis der er en kobling mellem antallet af vandkanaler og Alzheimer Demens… Spændende forskningsartikel du henviser til Lise!
Tja, det er jo som du skriver. Se færreste af os som kan klare os med næsten ingen søvn. Selvom det er dejligt med en god nats søvn, så er det tankevækkende HVOR mange timer i livet vi bruger på søvnen. Det kan jo godt føles lidt som spild af livet..😏 Omvendt, kan søvnen også ende op med at være konstruktiv. Ofte har jeg fået “løst” problemstillinger under søvn. Første gang jeg gjorde denne erfaring var som lille pige. Drømte hvordan jeg kunne tegne en bamse. Den følgende dag i børnehaven kunne jeg med lethed og stolthed gengive nattens drøm. Drømmen og tegningen står stadig så mange år efter lysende klar!
Idag dejligt udhvilet efter 9 timers søvn. Nok fordi jeg var træt ind i knoglerne efter en hård vagt, med mange komplicerede forløb….
God dag og sov godt🥰 Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ja, jeg er vild med alle de ting, jeg når at få af ny viden om, hvordan vi fungerer. Vi har også vandkanaler i cellemembranerne, aquaporiner, og opdagelsen af dem gav en Nobelpris (har glemt hans navn).
Naiman taler så smukt om søvnen som en anden tilstand, og ud fra den betragtning er det måske ikke spild, at vi ikke løber rundt i det ‘virkelige’ liv flere timer. Du kan se, hvordan et af dine fineste minder er en drøm og den tegning, der blev ud af den.
Hele weekenden sov jeg dårligt, det gør jeg, når jeg er udmattet og det kværner i knolden, men så blev det til 10 timer mandag nat, og det kunne mærkes i går. Hvor godt, man sover, når man er udmattet kommer nok an på, hvad, der har udmattet en. Når du har haft en hård vagt, så er det en sund og logisk træthed, som bør belønnes med god søvn, men hvis man er uforløst træt, så fungerer skraldeordningen nok ikke så godt ((;
Jeg satser på god søvn i nat, så jeg ser strålende ud i morgen, når jeg drager til quindefrokost. Kh lise
Anette Bilsted skriver
Kære Lise😍 Jeg kender alt til denne udfordring, men har nu taget: Tryptonat fra Natur Drogeriet i knap 2 måneder, og kan klart mærke en forskel, til det bedre. Rigtig god dag. KH Anette
Lise Grosmann skriver
Anette Bilsted: Tak kære Anette, og jeg tror, at vi er mere end mange. Det er snart noget siden, men jeg har også prøvet Tryptonat. De hjælper allesammen lidt men de kan ikke holde låg på, når popcornene virkelig hopper rundt derinde. Når jeg skal tidligt op og har brug for at sove, så tager jeg en Benadryl. Altså en håndkøbs allergipille, som sløver lidt. Det er selvfølgelig heller ikke noget, man skal gøre hver dag altid, men på den anden side er det heller ikke sundt ikke at sove.
Karin Winther skriver
Jeg sover for det meste uproblematisk, også selvom jeg nogengange læser på IPad inden søvn( ved godt det blålys ikke er godt). Man bliver jo helt kuk når søvnen ikke er god eller nok . Og det ses også tydeligt på huden !! Så hvis der er uro i systemet snupper jeg nogen af de der “gode” søvnpiller så hjernevasken kan få lov til at gå i gang 😇🙌❤️
Nu flyver jeg mod syd 💙🇬🇷
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: NU IGEN til Grækenland! Nå men, så god tur <3 og sov godt (; Og så hold op med det der Ipad før sovetid, du der ved så meget om naturen.
Salli skriver
Jeg arbejdede på et tidspunkt med en søvnforsker der fortalte at antallet af mennesker i DK der skulle have sovemedicin for at sove, svarede til alle indbyggere uanset alder i Aarhus og at hans erfaring var at de kunne lære 90% af dem af sove uden. (På Scansleep klinikkerne) men at det var lettere for lægerne bare at skrive en recept.
Det er virkelig skræmmende info…
Lise Grosmann skriver
Salli: Ja, der er ingen tvivl om, at ikke bare er vi mange, der bøvler med at sove ubesværet, men der udskrives helt sikkert også mange recepter. Jeg mener dog, at der er skærpede regler i dag. Har en veninde som efter en kræftoperation har stærke smerter, men lægen har sagt nix til forholdsvis uskyldige indslumringspiller, men til gengæld er der ingen begrænsninger på smertestillende medicin, og det skurrer lidt, synes jeg. Jeg tænker ofte tilbage på de yngre dage, hvor jeg boede i støjende København, men sov som en baby….åååh, sikke tider <3