Det er ganske (be)vist!
Det er ikke nogen hemlighed for jer, der læser med her, at jeg værdsætter æteriske/essentielle olier som en af naturens mest generøse gaver. Og det irriterer mig, når man misbruger en god ting. Beviserne står i hyldemeter derude.
Men det lader vi ligge denne gang, for jeg læste noget interessant. Eller vel egentlig bekræftende. I hvert fald fremhæver de hos @neurohacker, at hvis vi forfølger longevity, altså et ønske om at lægge år til livet og nok så meget godt liv i de år, vi får, så må vi gøre os umage for at holde dårligdom fra krop OG hjerne. Og her kommer så de essentielle olier ind.
Og pst! meningen er jo ikke, at man skal vente til man bliver ældre og måske har glemt det. Det er biohacking, det her – en metode til at optimere sin hjerne. Jeg sidder og tænker, at der måske også kunne være noget at hente i forhold til det foggy brain, som mange oplever i forbindelse med menopause/overgangsalder. Og HER nævnes eksempler, der måske er værd at teste, hvis man oplever ‘hjernetåge’.
Men selv om man så har lagt år til livet, så viser disse studier, at når man hver aften eksponerede en gruppe ældre for essentielle olier, så forbedredes deres sproglige evner og hukommelse men også livskvalitet herunder mentalt i forhold til en kontrolgruppe. Ikke noget stort studie men overbevisende resultat, som bekræftede tidligere forsøg. Men der er jo noget benspænd i forhold til at lave et blindet forsøg, når det drejer sig om lugt/duft.
Den egentlige gruppe på 20 personer slumrede ind til syv forskellige dufte på skift, mens kontrolgruppen måtte nøjes med kun et svagt spor af duft. Der var tale om rose, orange, eucalyptus, citron, pebermynte, rosmarin og lavendel – og altså en ny duft hver aften i to timer.
Man lavede forskellige testtjeks såsom fMRI-scanning for at se påvirkning af hjernestruktur og forbindelser og ligeså forskellige kognitive tests herunder en verbal såkaldt Rey Auditory Verbal Learning Test, hvor der hurtigt efter hinanden nævnes en række ord, som man så skal huske og nævne så mange af som muligt. Man så en forbedring på 226% hos gruppen, der slumrede med essentielle olier i luften fra en diffuser. Studiet er omtalt HER og HER @neurohacker’s udlægning.
Foto: Fine naturlige bud på aromatisk stimulering, men alt med ild skal selvfølgelig ikke medbringes i soveværelse, hvor man risikerer at falde i søvn fra brænderiet
Det nævnes, at man i tidligere forskning har set tab af lugtesans forud for kognitive og neurologiske sygdomme som Alzheimer’s og Parkinson’s. Og det indikerer, at regelmæssig eksponering for forskellige lugte/dufte (olfactory enrichment) kan være gavnlig forebyggelse.
Alle kender vi til, at en lugt/duft kan fremkalde minder før vi overhovedet når at tænke, og det skyldes netop lugtesansens direkte adgang til det, man kalder det limbiske system, som spiller en rolle for hukommelse, læring, følelser og adfærd. Andre sanseoplevelser kan også have positiv effekt men de skal en omvej ad thalamus-området til det limbiske system.
Foto: Hudpleje med æteriske/essentielle olier har dobbeltbonus, for aromaterapi har i den grad effekt gennem huden. Men det er også her, at risikoen for allergi er til stede. Jeg har aldrig selv haft problemer i den retning og heller ikke, når jeg bruger min rene lavendelolie i små dut på håndled og i tinding, når det kniber med at sove. Men reglen er, at æteriske/essentielle olier skal i en bæreolie, som i disse produkter. Jeg indsætter links til produkterne nederst.
Lugtesansen er den eneste sans, der aldrig sover, for gjorde den så trak vi ikke vejret. Og lugtesansen er vores hurtigste advarselssystem, og studier viser, at vi opfatter ubehagelige og potentielt farlige lugte før de behagelige, og de bearbejdes forskellige steder i hjernen. I øvrigt har vi lugtreceptorer mange steder, og olfaktoriske receptorer udgør den største genfamilie i genomet.
Der er såmænd vundet Nobelpris på olfaktorisk forskning, så vi er ikke ude i noget hippiehalløj. Jeg tror, at det er et meget godt gæt, at biologien/naturen har en rigtig god mening med sætte duft/lugt til velsagtens alt omkring os. Her får vi den ægte vare og enhver, der er så heldig at have sin lugtesans ved, at duften hav, skovbund og selvfølgelig en ædel rose kan hensætte én i fryd. Der må ligge noget SNUSfornuft bag, som jeg skrev HER.
Så ud med os og bruge næsen om dagen, når mulighed er der, og ind med diffuseren på sofabordet, når der er skruet ned for lyset i lampen og man indstiller systemerne på søvn.
Foto: Vi har lugtreceptorer i tarmen, så en kop urtete har dobbeltbonus med sin duft og sin effekt – i lighed med krydderurter. Igen må man konstatere, at naturen har tænkt over det ♥
Foto hudpleje: Olier er de oprindelige, og Decléor og Darphin har været med i mange år. Men nye tider bringer nye produkter, og der er andre end mig, der er en mistmoster. Her ses fra venstre Australian Bush Essences Rose Hydrating Mist * ayu Vata Body Mist Authentic Ayurveda – som du kan se, så findes den også i en udgave til dig, der ifølge ayurveda er kapha eller pitta og ligeledes i bodyoil * Decléor Aromessence Néroli Bigarade er et 100% naturligt serum med essentielle olier * Sukí Facial Oil indeholder foruden olier også ceramider * Luce de Sorrento Premium Lux Oil * Sard Kopenhagen Æsterisk olie Citron * Tromborg Anti-Stress Face Oil * Og så fra Naughty Alchemist Self-love Herbal Blend til en dejlig kop te.
Karin Winther skriver
Jeg har lugtreceptorer der advarende råber vagt i gevær ( uhhh et utidigt ordvalg i disse tider 🫣) når jeg skal skynde mig væk fra åndenøds og hostefremkaldende lugte. You know me 😷. Der er lugt og der er duft.
Til gengæld elsker jeg naturens dufte, og krydderurters fantastiske effekter på mit system. Ude som inde. Lige det med duftreceptorer i tarmene vidste jeg ikke ! Oh du Orakel Lise ! 😄 Jeg vil nyde min urtete i dag, med ekstra omsorg, ved tanken om hvordan tarmene godter sig dernede . 😉
I gamle dage, og her taler vi måske lidt om hippiehalløj, fik jeg altid overrakt en buket velduft af gamle Katharini når jeg sagde farvel på Kreta. Efter en lang velgørende dase/læse/bade/sol🫣/vandre/svømme ferie. Det var næsten altid rosmarin, hun stak mig i hånden, som symbol for at huske og at komme tilbage. Kære Katharini er forlængst død og borte, men lige siden, plukker jeg altid selv rosmarin, og tager med mig hjem. Jeg er omvandrende bevis for effekten, eftersom jeg på 46 tyvende år altid vender tilbage. Aldrig glemmer 😍😄
Få gange var det en buket basilikum. Så vidste jeg, at hun mente jeg havde mere brug for hellig beskyttelse. Og hun tog sjældent fejl.
❤️🙏🏼😇
Jeg går stadig ofte med en Kvist urt stukket ned i BH ved hjertet, og ender gerne mine dage med næsegrus beundring i en timianbusk. S’føli om mange år endnu !
Tak for inspiration til Memory Lane 😍
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Og stort tak til dig for den dejligste historie om minder, der er ‘duftet’ ind i hjerte og sind. En fantastisk kvinde din Katharini i egentligste betydning uforglemmelig. Jeg synes, det er en smuk tradition både at tage til Kreta og godt, du minder dig om det med rosmarin.
Kloge dr. Weil er meget glad for hellig basilikum, som er i ‘hans’ serie for Origins. Hud og hjerne har jo tæt forbindelse, så den beskytter nok begge steder <3
Har du husket at informere datterbarnet om, at du om mange, mange år gerne vil hvile under timian - og hvad med basilikum og rosmarin, så du tager minderne med.
God weekend kære <3
Karin Winther skriver
Både Katharini og dr Weill havde/har ❤️❤️ stor viden om urt. Og….
Nej datterbarnet er informeret om, st jeg håber at DØ med hovedet i en timianbusk, eller en salvie. Det er også fint. Og måske mindre stikkende i momentet 😅😇
Halvdelen af mig skal hvile under ege og bøge på min plads oppe i skoven, og en halvdel skal med til min Bamboo og spredes under Johannesbrødtræet. Det ved hun. Eddie er den eneste der endnu har set mit træ på
Skovkirkegården lige ved Sagnlandet. Med udsigt over Knapsøen ! Vand må jeg ha. Men om længe længe jo selvfølgelig❤️ Det er klart.
Og hvis det går helt galt, skal jeg lige en tur til Switzerland 😉. Det ved hun også ! Der er styr på det ❤️🙏🏼
God week end
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Ja, de havde/har og man frygter somme tider, at den viden og især da i praksis, den forsvinder.
Det glæder mig at læse, at du har sørget for, at der er styr på sidste del og den endelige rejse. Det kan jeg ikke påstå, at jeg har. Jeg ved godt, hvad jeg vil, men jeg har jo ikke børn og hvor langt ud i familien kan man ‘kræve’ den slags forpligtende. Allerhelst ville jeg sendes ud – som død altså – på en brændende tømmerflåde lidt a la vikingerne vist nok somme tider blev. Det behøver ikke være et skib bare en tømmerflåde. Det kan måske arrangeres i Sagnlandet (;
Tak for dejligt skriv og god weekend <3