Foto Shiseido, Essential Energy
Neuroscience er et bredt forskningsområde, der spænder fra kemi og biologi til psykologi. Som ordet antyder, så har det noget med nervesystemet at gøre. Og med hud. Et felt, som Shiseido om nogen har forsket i, fordi reaktionen på hudpleje – eller mangel på reaktion – er vigtig for dem at vide noget om. Naturen ville jo ikke vikle os ind i noget, der ikke var levende og sansende og dermed i stand til at modtage og sende. Reagere og aktivere. Huden er et af de organer, der har flest sansereceptorer. Og et aktivt immunforsvar.
UV-stråler er et eksempel. Huden sætter gang i dannelse og transport af pigment i et forsøg på at bremse strålerne. Huden registrerer en fare og reagerer på den. Og det gør den faktisk døgnet rundt. Og at psykisk stress kan få huden til at brænde og rødme er et eksempel på, at hjernen og huden har en tæt forbindelse. Jeg plejer at skrive, at huden er vores udvendige hjerne, og helt tosset er det ikke, for huden og vores nervesystem kommer fra samme stamceller. Så der er al mulig logik i at Shiseido og andre forsker i, hvad og hvordan hudpleje og berøring og duft i den forbindelse afføder af reaktioner.
Måske kan nogen af jer huske deres forskning i aromakologi, som viste, at opfattelse af lugt/duft har en psykologisk dimension som igen har en biologisk effekt gennem nervesystemet. Det var allerede i 1993 og i samarbejde med CBRC/Cutaneous Biologic Research Center. CBRC blev skabt i 1989 af Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School med støtte fra Shiseido. Senere er det fastslået, at lugtceller i selve huden også reagerer på ingredienser.
I 1991 gennemførte Shiseido og CBRC studier af immunforsvaret og viste en forbindelse mellem Langerhans celler (immunceller i huden) og neuroner, der forklarede, hvordan huden reflekterer hele kroppens tilstand og følelsesmæssig stress. Og her har vi så et vigtigt link til sensitiv hud. På et spørgsmål om, hvad vi kan vente i fremtiden svarer dr. Nathalie Broussard, Shiseido Group EMEA Scientific Communication Manager, at hun forestiller sig hudplejeprodukter hver med forskellig indflydelse på nervesystemet for at stimulere specifikke receptorer afhængig af hudproblem.
Hun nævner som eksempel produkter, der kan stimulere biologiske mekanismer som melagonesis (den proces, der gør huden brun), fibroblastsyntese (celler i hudens bindevæv) og gennemtrængelighed. Ikke mindst det sidste kan man se en fordel i for et kosmetikfirma, men jeg kan jo ikke lade være med at tænke på, om det er en god idé. Når huden nu er der for at forhindre, at vi går og optager ting.
Med Essential Energy serien og ReNeura Technology™ er Shiseido allerede godt på vej. Formålet er at øge hudens opmærksomhed på stimuli, så den sender information til nervesystemet. Som vi bliver døve over for den samme lyd kan man også sige, at vi bliver det over for vores egen parfume og huden bliver det over for blusens berøring OG det samme hudplejeprodukt. Hvis man kan ændre på det sidste, så kan man øge effektiviteten af aktive ingredienser. Og Shisedo gør det ved at forbedre energiniveauet i cellerne. Med øget energiproduktion i cellerne forbedres også signalerne gennem nervefibrene.
Foto Shiseido, Citrus Unshiu
Foto Shiseido, Ashitaba α
Midlet er ekstrakter kendt fra den japanske pharmakopi og traditionel kinesisk medicin. Og som jeg skrev HER, så skal også mikrosfærer i cremerne, der ændrer form ved påsmøring ved at rulle, flade ud og bevæge sig forsøge at gøre huden mere opmærksom. Men, spørger en klog journalist dr. Broussard i et interview: Vil det ikke overstimulere nervefibre og øge hudens sensitivitet? Men nej, svarer dr. Broussard, stimuleringen er så blid, at den vil holde kommunikationen på rette niveau. Og en ting er jo i hvert fald bekræftet, og det er, at cellesnakken går, når energien er der.
Jeg sidder tilbage og finder al denne forskning vanvittig spændende, men også med den tanke, at manglende reaktion på ingredienser selvfølgelig kan skyldes, at hudcellerne siger: Nå, er det dig igen! Men det kan jo også skyldes, at ingredienser sætter cellerne på sleep mode, de overtager. Og endelig er der jo den mulighed, at det er en beskyttelse. Men trods skepsis, så må vi konstatere, at miljø og livsstil anno 2018 nok kræver en indsats for at hjælpe det tynde lag hud, der står mellem os og alt omkring og også skal tage stilling til alt i os. Og så er der jo alt det med nydelse og ønsket om at se bedst mulig ud længst mulig. Også i huden.
Anne-Marie skriver
Ja det er altså vanvittigt spændende?
Rigtig god weekend☀️
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie: Ja, det er vanvittig spændende….hænder, hud, hjerne, der er noget særligt mellem dem <3 God weekend også til dig kære
HeLene /@Leafysmoothie skriver
TCM er et utrolig interessant område som vokser herhjemme det ser jeg nu overalt, hvor det for 5-10 år siden var meget få der viste noget om. Og den her opblødning af grænselandet mellem medicin og kosmetik bliver også alt mere flydende, med cremer som kan snakke med huden… Du skønne nye verden, og lidt, lidt skræmmende hvad vi kan og hvad vi tror vi kan og hvad effekterne er på den lange bane. Tak for at nørde ud så vi bliver lidt klogere og får lidt at tænke over!!!
Lise Grosmann skriver
HeLene/@leafysmoothie: Ja, og lad os bare tage mikrobiomet med, for alting er jo vendt på hovedet og så tænk på alt det, vi stadig ikke har opdaget. Set med naturens øjne tror jeg i virkeligheden det hele bare er meget enkelt. Som for eksempel huden og cellesnakken. Den kan jo ikke hænge der yderst uden at fatte, hvad der sker og kunne fortælle det videre til lederen. Sindsygt spændende er det og ja, frygtelig skræmmende, for vi mennesker har det med at pille og rode, før vi har fattet sammenhængen.