Hvad er det, der er sort, kan være sødt eller salt, og som vi danskere har et ganske særligt forhold til? Rigtigt gættet, det er lakrids. Da jeg tidligere på vinteren havde det held at interviewe min yndlings gurudoktor Weil til Femina faldt snakken på lakrids. Dr. Weil og hans forretningspartner Richard Baxter var dybt forundrede over vores nationale hang til det sorte stof. Som slik forstås. For dr. Weil kender jo alt til Glycyrrhiza glabra’s rolle som medicinsk plante. Hvad var hostesaft uden lakrids? Men vidste du, at lakridsrod også er hyppig ingrediens i cremer til den hyssede hud, vi har beskæftiget os en del med på bloggen de seneste dage.
Glyzyrrhiza glabra er 50 gange sødere end sukker, så her har vi den logiske forklaring på de mange slikposer, vi gnasker i os med lakrids. Men lakrids er desuden et kraftigt betændelseshæmmende middel, også når det er den betændelseslignende inflammation, der er på spil. Talentet dækker både hoste, gigt, mavelidelser (f.eks. forstoppelse) og hudlidelser. Har du hud, der ryger op i det røde felt, så kig efter glabra’en på deklarationen til sart-hud-cremen.
Giv lakrids plads på menuen som spændende smagsgiver – lige som du bruger hvidløg, ingefær og krydderurter, der også er kendte medicinske planter med god smag. Og brug lakrids i din te, smoothie, salatdressing, varme chokolade eller kakaomælk, som pikant drys på chokolade, i brød og kager….kun fantasien og smagen sætter grænser. Du kan købe den rigtige lakridsrod i Matas og helsekostbutikker. Men du kan også springe direkte til pulver eller sirup. Hent inspiration til lakridsopskrifter her
OBS: Lakrids – og ikke mindst den salte – mistænkes for at øge blodtrykket, så lad være med at overdrive.
PS: Hvis Weil skulle lægge vejen forbi København igen, så vil han blive mødt i lufthavnen af den nye shop Lakrids by Bülow, og med den placering skal vi nok få spredt budskabet om det søde salte stads.
Foto: pressefotos * Fotomontage: Jørgen Frandsen
Skriv et svar