Desværre, vil jeg sige, er der mode i mad, og lige nu hitter ”stenalderen” og giver god samvittighed til store bøffer på grillen. Nu er kendsgerningen nok nærmere den, at stenaldermanden og hans kone i tidens ”jæger/samler samfund” hovedsagelig levede af det, hun kunne samle. Bær og frugt f.eks.! Og så en gang imellem havde han held til at fange et dyr. Og det var vel at mærke vildtlevende dyr med adgang til naturlig variation i kosten og motion. Det giver en helt anden næringssammensætning i kødet. Og så var hav, søer og floder jo fulde af fisk. De er også fine på grillen.
Lige om lidt er det måske store fede larver, vi pakker i folie og damper med hvidvin. Eller grillede edderkopper (som godt nok er spindlere og ikke insekter), dem spiser de i Cambodia. Op mod en tredjedel af verdens befolkning (ca. to miliarder) spiser insekter. Mad baseret på insekter – ægte stenaldermad! – rykker også nærmere Vesten, vi har ikke råd til kødproteingrådig modemad i en tid, hvor der er mangel på fødevarer og kloden er miljømæssigt udfordret. Det kræver mere end 3000 liter vand at lave en bøf på 150 gram. En tilsvarende mængde græshopper med mere protein kræver stort set intet vand at frembringe. Jeg tror nu ikke, vi kommer til at stå og fritte insekter på panden, men jeg er ret sikker på, at vi inden længe vil se madvarer baseret på proteiner fra insekter.
Sikke en lyseslukker, jeg er! Spis nu bare din bøf med god appetit, der er rigtig mange gode elementer i stenalderkosten, meget protein fra kød er bare ikke et af dem. Det er derimod tendensen mod at spise naturlig mad og søge variation. Og du har sikkert også grøntsager på grillen….løg bliver lækre, synes jeg, og ligeså hele små squash – og tomater naturligvis. Endelig er der det sociale element, vi spiser sammen, taler sammen, ler sammen når der grilles om sommeren, og det er sundt helt ind i sjælen.
Skriv et svar