Det er jo meget rart at vide, når man tænker på al tiden, vi tilbringer bag dem!
Jeg har tilbragt en del timer i et forsøg på at zoome mig ind på blåt/violet lys = HEV (high-energy visible light), som vi får med dagslyset men også – omend ikke i så potent en udgave – fra de skærme, de fleste af os kigger på mange timer hver dag fra morgen til at for sent om aftenen.
Alt for sent af hensyn til vores døgnrytme og søvn. Og så er der tech/text-neck, der ser ud til at sende os baglæns i forhold til illustrationen HER (kig også lige HER og husk at løfte hovedet). Gener med øjnene ikke at forglemme samt påvirkning af hjernen herunder hukommelsen.
Og det er nok et større problem end hvad skærmlys betyder for huden. Meget af den fokusering kommer fra hudplejebranchen eller er sponsoreret af dem. Og det er i det hele taget et ret nyt forskningsområde. Problemet med mange studier er, at de er lavet på hud i petriskåle med lyskilde ganske tæt på og ikke ude i virkeligheden på levende menneskers hud, som er beskyttet af et hornlag og af pigment.
Men skal jeg opsummere, så er forskere og dermatologer nogenlunde enige om en øget risiko for oxidativ stress og deraf følgende inflammation samt øget pigmentering, men her nævnes især mørk hud. Jeg ser ingen påstand om DNA-skade og øget risiko for hudkræft.
Flere minder om, at HEV fra skærme er for ingenting at regne for den styrke, som dagslys kommer med. Til gengæld bruger mange mere tid med skærm end i dagslys. Men for dagslysets vedkommende nævnes den mulighed, at lysets forskellige bølgelængder kan have ophævende virkning på hinanden. Måske fornægter naturen sig heller ikke denne gang.
Foto fra venstre: Der er iron dioxide i Embryolisse CC (men selvfølgelig også i mange andre/læs herunder) * Balance Me Moisture Rich Cream har god fugt og andre ingredienser, der skaber en stærk hudbarriere samt antioxidanter fra bl.a. hybenrose med C-vitamin og betacaroten og ligeså multebær * Ilia Blue Light Filter Mist varsler flere af sin slags er jeg ret sikker på. Den giver god fugt med propanediol og Aloe vera og så indeholder den tara-ekstrakt (Caesalpinia Spinosa Fruit Pod Extract), en antioxidant som skulle beskytte mod blåt lys og infrarødt lys samt havvand og lavendelolie.
Men som nævnt, forskning i synligt lys er stadig nyt. Formentlig kan vi være ude i noget risiko for tidligere ældning af hudens strukturer omend man er uenig om, hvor dosis-grænsen ligger. I hvert fald er der stort set enighed om at anbefale antioxidanter. Almindelig solcreme vil ikke beskytte, fordi det synlige lys ligger mellem 760 og 380 nm mens UV-filtre er rettet mod bølgelængder kortere end 380 nm, hvor UVA begynder efterfulgt af UVB.
Til gængæld nævnes jernoxid, der vil stå som iron oxide på ingredienslisten, som effektivt til at absorbere bølgelængder i det synlige lys og beskytte mod pigmentering. Jernoxid er hudfarvet og anvendes ofte som pigment i foundations og farvede dagcremer. Hvor meget man får er der ingen ‘faktor’ for, hvis man kan sige det sådan.
Til gengæld kunne fremtiden bringe produkter med angivelse af både UVA, UVB og LED og IR (infrarød) beskyttelse. Udfordringerne bliver store for solproduktproducenterne. De skal også lige huske det med miljø og klima.
Hvad kan man ellers gøre? Filter til skærmene er en mulighed, skrue ned for lyssstyrken, holde afstand, bruge skærmbriller, men allermest skrue ned for tiden, vi tilbringer ved skærme. Så vidt jeg kan læse mig frem til, så skulle LED skærme være dem, der giver mest HEV, altså blåt/violet lys. Og når du læser på hvid baggrund får du mest lys.
PS: Infrarødt lys, som ligger mellem 700 og 1440 nm, udgør sammen med synligt lys langt hovedparten af bølgelængdespektrum, og UV udgør således kun 3-7%. Men jo kortere bølgelængder jo mere energi og jo større skadevirkning på huden. Se spektrum for synligt lys HER, hvor der også står noget interessant om vores og ikke mindst fugles evne til at ‘se lyset’.
Carina C skriver
Det er interessant, og godt med noget “uspoleret” information.. Endnu en lille geni-streg af et “skøn-skriv” fra Lise! ❤️
Jeg har i øvrigt sådan en creme fra “Able” på hylden, – er det mon “titanium dioxide”, der beskytter huden? Det er næppe AHA, citron eller parfume, som også står højt på ngredienslisten…
Lise Grosmann skriver
Carina C: Du har da læst baglæns <3 og TAK for roseord kære!
Du er da en del mere 'med', for jeg kendte ikke Able hudpleje. Nu kiggede jeg på ingredienslisten på tre af dem, og der er ikke titanium dioxide i. Det er jo et såkaldt 'fysisk' UV-filter og dermed ville der formentlig stå SPF et-eller-andet på cremen.
Pernille S skriver
Jeg arbejder med gul/brun skærmbaggrund på job. Mon det opvejes af generne ved Sundhedsplatformen…tja…🤔
Nå spøg til side (selv om begge dele nu er ramme alvor i min dagligdag!)
Interessant og lidt skræmmende link til belastning af nakken når hovedet gradbøjes i forskellige vinkler. Gad vide om der er udviklet en slags lampe, hvor ens mobildevice/IPad kan påmonteres, og indstilles i læsevenlig øjenhøjde. En slags sakselampe a la Klintlampen! Mon den findes?
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ja, der er uro på din jobfront i øjeblikket og jeg har tænkt meget på dig.
Det var godt nok skræmmende det med den belastning vægten af vores hoved bliver, når vi bøjer nakken. Jeg er begyndt at løfte mobilen, så jeg kigger lige ud. Men når der er gået nogle dage, så sidder jeg der nok igen med bøjet nakke og tonstungt hoved. Jeg ved ikke, om om der findes en sådan sakselampe, men måske læser nogen med og får ideen (;
Kh Lise
Karin VS skriver
Kære Lise 🌹
Undskyld mit dumme spørgsmål, men vil det så sige at når jeg slår min iPad over på det der gyldne lys, du ved for at berolige øjenene og ikke ødelægge melatoninproduktionen, så hjælper det også på huden?
Det er i hvert fald meget meget behageligt at have slået til for øjenene 👀
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Kære Karin, der er ikke noget, der hedder dumme spørgsmål. Spørgsmålet er mere, om jeg har et klogt svar. Men jeg tænker, at det, du gør, er at sætte skærmen på det, de kalder ‘night mode’, og så funker jo for øjnene og så slipper huden også for det blå lys. Men vi må nok acceptere, at problemet allermest har at gøre med hvor meget tid, vi tilbringer med at kigge på de der skærme. Knus lise
Anette Kristine Poulsen skriver
Det er et meget spændende felt. Jeg prøver selv at blive bedre til at huske de gule briller, jeg har købt i forhold til Netflix-kiggeri om aftenen. Af hensyn til søvnen.
KH Anette
Lise Grosmann skriver
Anette Kristine Poulsen: Nej, hvor dejligt, at du kommer og snakker med <3 Jeg har et par gule briller a la legetøjsbutik, som ingen optiker ville godkende, men de fungerer faktisk - føler jeg. KH Lise
@leafysmoothie skriver
Spændende, tak for opdatering på noget jeg tænkt en del over. Kh, Helene
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Dejligt, at du synes det og tak for at skrive det <3 KH lise