Vi taler cellearbejde, og det er vildt
Hvis man er levercelle, så skal ens døtre også gerne forblive det. Det er nok ikke comme il faut i disse tider at tale en-kønnet, men man kalder det altså datterceller, når en celle deler sig. Og det er mildt sagt en farefuld proces. Uanset, hvor man er celle. Alt sammen noget med at rekruttere bestemte proteiner ud af 2000 mulige præcise steder i DNA’et til at aktivere udvalgte gener, som er dem, der gør, at en levercelle forbliver en levercelle og ikke bliver en kræftcelle.
Noget af en mundfuld……
Jeg sidder da også her med opspærrede øjne. Dels fordi det i sig selv er ubegribeligt, at det foregår hele tiden i os, og vi burde jo sidde med krydsede fingre. Men milde moster….en DNA-streng er to meter lang, og den skal pakkes ind i cellekernen! Jeg mangler emojier med opspærrede øjne. Og for at I ikke skal tro, at jeg leger forsinket aprilsnar, så læs HER (teksten er på dansk).
Som det kan læses, så har forskerne fokus på epigenetik, altså hvilke gener, der skal være tændte og hvilke slukkede. Og her skal ikke rystes på hånden hos cellemor. Jeg har skrevet tidligere om epigenetik, som optager mange forskere ud over disse dygtige danske fra Syddansk Universitet.
Og hvorfor er det så vigtigt for os at vide det her med epigenetik? Fordi vi har mere end meget at sige, fordi faktorer som ‘miljø, ernæringstilstand, alder, hormoner og livsstil i det hele taget’, som der står i artiklen, kan skabe disse epigenetiske små og potentielt farlige ændringer. Og de nedarves. Så vi har et stort ansvar over for en masse mødre(celler) og deres døtre. Om det nu er i leveren eller huden, de forsøger at dele sig uden fejl.
Som jeg skrev HER om tendenser i 2024, så er epigentik blevet big issue i forskningen og baggrunden for det store fokus på longevity, hvor nogle prøver at skrive den evigtunge historie ind i deres gener. Og gener er ikke en dom, hvilket burde være ansporende for at gøre sig godt med de helt elementære ting, som rådene ender med, hver gang man interviewer en læge/videnskabskyndig…..
Spis grønt og groft og ikke for meget af det søde og fede, pas din søvn/sovetid, rør dig og hav nære relationer. Og for hudens vedkommende gælder det også, at mere ikke er bedre. Lige nu er det ikke solcremen, der står øverst på behovslisten, men når det bliver, så brug den ved behov* med et godt serum under, der giver antioxidanter, niacinamid og panthenol. Og så EGF eller vækstvitamin A om natten.
* Lige en kommentar til det med behov! Jeg skrev dette indlæg på Instagram i går, og der plejer da at være nogle, der er søde at læse og like. Men budskabet her er ikke det, der fænger. På trods af, at alt er velunderbygget og med links til egen læsning. Det siger mig noget om, at vi måske er blevet så vant til at høre om solens skadelige stråler, at det er blevet dens ry. Trist – og farligt – hvis det er sandt.
Nu, vi er ved instagram, så lå der forleden det her minde, som siger så meget. De står derude nu og trodser regn og kulde men minder os om sol. For den giver os også de farver, der giver vores sjæl oplevelser. Uanset om man nu tror på chakra-teorier. Dem, der vil sælge os noget, de har studeres farvers evne til at manipulere os vældig grundigt!
Karin Winther skriver
Jeg takker ! ❤️
Jeg takker selvfølgelig også mine morceller ☺️ for deres fantastiske arbejde, når de laver stærke døtre 😅😍
2 meter lange “dna-bånd” 😳 der lægger sig ind i alle cellekernerne …..
jeg mangler også måbe emojier, for sikke da et virvar af bånd der danser rundt derinde i mig 💃. (🪡🧵)
I os 💃💃
Tænk hvad kroppen kan, og er skabt til at kunne. Hvis bare vi lever nogenlunde ordentligt og med lidt held smidt oveni! Hvor er det altid spændende herinde ☺️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: <3 <3 <3
Ja, du må have ekstra langt og godt DNA med det datterbarn.
Bare den lille flig, som vi almindelige får løftet af det, vi og vores celler og kropslige systemer kan, det er jo så øjnene udvides og kæben falder ned som måbe-emojier. Ufatteligt, ubegribeligt og tak for det - også. God weekend kære <3
Karin winther skriver
🙃🙃❤️🙏🏼 fuldstændig vildt
God weekend 💚☘️🪴🌿🌱💚
Liv Davids skriver
Jeg har selvfølgelig læst med på Instagram, og jeg glædes, som altid, over dit jordbundne og fornuftige forhold til vores sol 😊
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: TAK, stort tak Liv. Og ja, jeg har et jordbundent forhold til sol, og det plager mig faktisk, at så mange unge – herunder unge og yngre kolleger – kun ser skræmmescenarier om hudkræft, pigmentpletter og gammel hud. Så de pakker sig bag solbriller og solcreme og får altså mange af dem D-vitaminmangel med alt det, som det risikerer at medføre. Hvis sol var kun skadelig, så havde naturen jo ikke maget det så dårligt, at den skulle holde liv i hele kloden. God weekend kære <3
Pernille S skriver
Smider solbrillerne i weekenden hvor solen forhåbentlig igen vil kigge frem. Kasketten afhjælper blænding. Insekter elsker gule farver. Ditto jeg. Virker livgivende – ligesom solen!
Tak for endnu et godt skriv🌞 Kh Pernille
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Tusind TAK for dejligt skriv fra dig <3 De der mørke glas skal kun frem, når solen er stærk ind i øjnene. Når man kører bil for eksempel, når man er på strande, ude at sejle osv osv. Nu fik jeg ikke skrevet mere i dag, men vores gode søvn er jo ikke kun afhængig af melatonin, det spiller sammen med serotonin som 'precurser', så der har vi noget forklaring på glade gode dage og nætter med god søvn.
Foreløbig dejlig glad weekend i haven, her leger solen lidt frem og tilbage, og jeg håber. Kh lise