Nu hedder BeautyBlog jo en ’holistisk’ skønhedsblog og måske lyder det lidt frelst, men meningen er blot at antyde, at der er flere veje til skønhed. Og til sundhed! Den indsigt synes jeg, at jeg mangler for tiden. Kunne man f.eks. tænke sig stenaldermennesket gå rundt og lede efter det blå superbær og undervejs passere alle de røde, gule og violette? Nej vel! Mad var ikke noget, man havde i valgfri overflod, det var noget, man måtte tage hvor og når man kunne finde det. Lokalt!
Vi er forbavsende lig vores forgængere, vi bør spise alsidigt og meget gerne fra jord til bord. Frisk mad, ’levende føde’ som lægen Kirstine Nolfi kaldte det for mange år siden. And mostly plants, som jeg tidligere har nævnt. Det stemmer også meget godt overens med vores forgængere, for det var jo ikke hver dag, der sprang et dyr forbi. Så a propos stenalderkost, så er det også bare udtryk for tidens hang til ’supersærlig’.
I en artikel i ALT for damerne skriver Per Brændgaard: ”Stenalderkost eller palæokost er det rene fis. Det var slet ikke den slags mad, man spiste i stenalderen. Palæo er blot smart markedsføring af specielle restauranter, fødevarer, bøger og motionsformer.” Han nævner, at det største problem er det meget kød, proteinerne, som øger risikoen for nedsat nyrefunktion og for kræft i tarmen. Det er kendt viden. Og det nævner jeg, fordi der er en ny hype omkring proteiner, en Korea-trend med proteindrikke.
STOP DET – nyd variationen. Og lad i himlens navn være med at køre al den skønne frugt og grøntsager igennem en saftmaskine. I disse detox-tider er det faktisk rigtig dumt ikke at gnaske de gode fibre i sig, for de er naturens udrensere. De optager giftige stoffer og får maden videre igennem tarmen. Det er vigtigt!
Fiberrig kost er lig med frugt, grøntsager og groft brød. Spis så meget som muligt råt, både for at få intakte fibre og ikke-ødelagte vitaminer og mineraler. I øvrigt er de her gode fibre ikke i kød, så sej bøffen end er.
PS: Klogere-end-mig mennesker har nævnt disse ensidige vaner med især fokus på ny fremmedartet ‘supermad’ som en mulig – og i hvertfald bidragende – årsag til et stigende antal allergier. Det er ikke altid de æteriske olier og hvad vi ellers har ondt af i kosmetik, der er årsagen.
Denne enten/eller-holdning gør sig også gældende med sol, og det vender jeg tilbage til!
Helle Rick skriver
Jeg ELSKER mit grove rugbrød, og kan IKKE undvære det. Kød må de gerne have for min skyld, bare jeg får mit rugbrød 🙂 Har lige fået mig en kartoffelmad (de nye af slagsen) med danske tomater og hytteost. Uhmm! Jeg har min arbejdsplads til at lave middagsmaden for mig og der er virkelig en masse lækkert og meget varieret kost at vælge imellem. Varme retter af fisk/kød, pålæg, alt til salaten, ost og enten dessert eller kage samt frugt 🙂 Når jeg kommer hjem er det rugbrød. Jeg spiser mine frugter pure og bliver de lidt kedelige kommes de i juiceren sammen med de kedelige grønsager. På den måde undgår jeg at smide noget ud 🙂 Jeg spiser det jeg kan lide, og lade mig ikke styre af hvad andre mener er godt for mig. Lidt af det hele og jeg er tilfreds 🙂
Lise skriver
Helle: Uh ja, nye danske kartofler og tomater og et godt rugbrød, det er der ikke meget, der kan slå (; Og det er jo netop det…..mulighederne er så mange, hvis man ikke lader sig indskrænke af et kostmantra, som måske i virkeligheden er ernæringsmæssigt uhensigtsmæssigt. Men jeg synes, din lidt af det hele strategi lyder rigtig god (:
Anneka skriver
Ps. Elsker når der går holisme i den her på bloggen
Anneka skriver
Jeg tror mange af de ekstreme yderligheder indenfor diverse sundhedsretninger et et udtryk for mangel på “højere mening”
i livet. Vi bliver vores egne små guder der tror vi kan bestemme om vi kan leve evigt – eller blive 20 år yngre på 30 dage!
I stenalderen spiste de sikkert mest rødder, regnorme og deslige 😉
Men jeg er meget enig med Helene i, at der er mange gode opskrifter fra de forskellige.
Men noget jeg tit synes man glemmer i diskussionen er, at vi har forskellige behov. En stor mand med hårdt fysisk arbejde kan sikkert sagtens spise store bøffer, en lille (stillesiddende) dame vil sikkert ha bedre af en kyllingesalat osv 🙂
Mht det med juice… Du får garanteret de min 6 stykker frugt og grønt om dagen Lise. Selvfølgelig er det vigtigt med de fibre og jeg går til enhver tid også ind for hel mad. Men hvis man bare ikke orker at få spist sig igennem 2 gulerødder, 1 rødbede, et halvt salathoved, to stængler blegselleri osv 😉 så er det altså en god måde at få en masse base og vitaminer osv hvis man feks vil bygge sit helbred op.
Jeg har haft diskussionen før, med en der sagde det samme som dig, men som nok hovedsageligt levede af kaffe, nutellamadder m.m og så et der altså nogle nuancer der ikke kommer med i debatten. Det bliver tit det der enten-eller, for og imod.
Jeg undgår så (h)vidt muligt det meste “hvide” ..sukker, mel og pasta ja.
Kh Anneka
Lise skriver
Anneka: Skønt, at du bifalder holistiske inputs/indfald. Og jeg tror, du er vældig meget på sporet med ‘mangel på højere mening’ – i dette tilfælde, at vi simpelt hen ikke spiser hverken for at overleve eller for at få næringsstoffer. Vi er mere styret af vaner, lyster OG marketing. Men selvfølgelig er sådan noget som energibehov forskelligt alt efter, hvad man brænder af.
Jeg har ikke altid været ‘sund’, og jeg er det ikke i frelst udgave, for jeg elsker kager og ikke mindst Summerbird flødeboller, og jeg spiser det, når jeg har lyst. Og jeg gør det med god samvittighed, fordi jeg ved, at jeg også fylder flerfarvede næringsstoffer på.
Det er jo der, vi skal hen….vi vil gerne holde os unge, smukke og sunde, og det kræver alle de næringselementer, som kroppen skal bruge til at opfylde dette ønske. Så simpelt er det.
Anneka skriver
Jeg har prøvet en periode helt at undgå lakrids og chokolade men åh det blev altså FOR kedeligt!
Apropos bær så mener jeg at have læst at goji bær nærmest er det samme som vores havtorn bær :/ ..så kan jeg godt føle mig lidt dum at jeg har købt dem flere gange.
Men ofte bliver de forskellige superfoods eller – tendenser fremhævet som det nye mirakel, som helbreder alverdens dårligdomme, giver et langt liv, ung hud osv osv
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg tror, det er en god idé at spise de bær, der gror lokalt, fordi der så er håb om, at de er modnet på planten og ikke plukket umodne for mange uger siden for derefter at blive transporteret langvejs. Der er nok også en god grund til, at ORAC stoppede deres scoresite. Der findes ikke noget sådant som et ‘superbær’, naturen har lavet dem i mange variationer tilpasset de forhold, de vokser under. Svenske multebær og danske brombær og acai fra Amazonas. Bær kunne man sådan generelt kalde ‘superfood’, og man bør spise mange af dem i sæsonen. Om bær og andet kurerer er svært at besvare, men øger vores modstandskraft.
Hanne skriver
Tak! Fordi du minder os om det.
Det glæder mig at ikke alle hopper med “månedens sidste nye trend”, og lægger den sunde fornuft på en hylde og bliver for dovne til at finde den igen.
Måske skal det hele bare gå så hurtigt, så man glemmer at sund fornuft (heldigvis) ikke er gået af mode.
V.h.
Lise skriver
Hanne: Ja, du har ret, vi er så supersøgende, at det næsten minder om ‘månedens sidste nye trend’. Men i virkeligheden tager sund fornuft jo ikke længere tid, tværtimod er der flere valg på alle hylder, og det er det, der er det vigtige……at vi ikke for f.eks. at spise et bestemt bær udlukker nogle andre, som naturen har forsynet med andre nyttige stoffer.
HeLene skriver
God diskussion!
Min oneliner mht stenalderskost handler tit noget om at det nok ikke ville være okay på stenalderen, at kun spise fileten af kødet men at man også spiste alt det andet ulækre som vi smider ud eller laver dyremad af. Ikke alle synes det er sjovt at høre dog…
Men der er også mange gode opskrifter i både paleo, raw food og LCHF som jeg tit bruger, som et komplement til en afbalanceret variet kost af så meget uraffineret mad som muligt.
Faktisk er meget af det vi tror er ægte mad, som mælk, ost og kornprodukter meget mere raffineret end vi tror. Mælken vi får i butik er fx meget langt fra hvordan den er rå.
Det er en STOR diskussion og det er nemt at ramme følelser, så jeg håber jeg ikke træder nogen over tæerne. God mandag!
Lise skriver
Helene: Det er en stor diskussion, ja og alligevel nej. Stor fordi vaner er ømtåleligt. Og nej, fordi vi glemmer at bruge vores logiske sans. På den ene side er det interessant at være så naturlig og på den anden side er der alle de bearbejdede madvarer, du nævner, som indgår i de flestes kost. Og så er der vores egen ernæringsmæssigt uhensigtsmæssige vane med at tygge maden på en eller anden måde, før vi spiser den. Ved at koge, stege og presse. Jeg er ikke vegetar og jeg spiser heller ikke kødet råt (og fin finte den med fileten…..).
Med hensyn til bearbejdet fødevare, så er min yndlingsaversion pasta…..først fjerner man skaldele og næringselementer fra noget ‘forædlet’ korn, så laver man mel af kornet, melet laver man til pasta og pastaen koger vi. Tænk, at pasta engang blev anbefalet mere end kartofler…..som er en grøntsag, der blot bliver vasket (evt. skrællet) og kogt (eller stegt/bagt).