Samliv kan gøre knuder også i cremer, for mange ingredienser er de rene primadonnaer, der stiller krav til deres selskab og omgivelser. For eksempel er pH en af bekymringerne, når to af tidens mest populære ingredienser, vitamin C/ascorbic acid og B3/niacinamid skal gøre hinanden selskab. Forbliver molekylerne intakte eller splitter de op og bliver de til noget helt andet, mister måske effekten eller ligefrem udkonkurrerer hinanden? Eller omdannes niacinamid til niacin=nicotinic acid/nikotinsyre, som måske nok er fuldt så effektivt men har en tendens til at irritere huden? Prikken og rødme forårsaget af en aktivering af Langerhans celler, som udløser prostaglandiner. Og nu bliver det vist for langhåret og teknisk. Men nørd eventuelt selv videre HER
Lad mig sige det lige ud, det er rigtig svært at komme med et endegyldigt svar på spørgsmålet ‘sammen eller hver for sig’ for tilsyneladende er alle uenige. Nogle siger no problem, niacinamid og ascorbic acid går glimrende i samme formel og andre beskriver ulykkerne og siger brug dem hver for sig. Hvad siger jeg efter at have læst og læst? Jeg tror nok, at jeg vil støtte brug-hver-for-sig siden. For en sikkerheds skyld. Det er jo begge potente ingredienser, der kan udrette store ting for huden, så hvorfor risikere stabiliteten eller som nogen hævder, at de udkonkurrerer hinanden.
En af ‘anklagerne’, der tilsyneladende kan afvises, er, at der i mødet mellem niacinamid og ascorbic acid dannes hydrogen peroxid, altså en hidsig ‘radikal’, som potentielt kan føre til celledød. Mistanken knytter sig til den gule farve, mixet medfører. Men det er ikke farve, der skyldes oxidering af ascorbic acid, men gul farve der opstår ved dannelsen af et transfer complex (niacinamide ascorbate), som tilsyneladende ikke splitter de to og påvirker effekten. I øvrigt spiller pH også ind her, den faktor vi som forbrugere har mere end svært ved at vurdere. Og så er der selvfølgelig UV. Intet er upåvirkeligt af strålerne, men tilsyneladende er risikoen for ‘radikal’dannelse mest teoretisk og en solcreme vil minimere den. Og ligeså vil vitamin E, som er en stærk antioxidant.
Summasummarum – der opstår formentlig endda højst sandsynligt kemiske reaktioner i mødet mellem niacinamid og ascorbic acid men formentlig så langsomt, at det er uden betydning og måske reversibelt. Men man kan altså også, som jeg er mest stemt for, bruge C om dagen og B3 om natten. De to produkter her fra pHformula Vita serien fås i dag i tube, de vitaminkapsellignende flakoner var introduktions-emballager.
Jeg tror, at mange af jer har ferie og bruger tid og energi på andet end beautyblogs. Det kan jeg kun bifalde, for jeg er stor tilhænger af, at man går ‘off’ teknologien og i stedet kobler sig alt det mindfulde, der er omkring os lige nu. Derfor kan det godt være, at der bliver lidt huller i udsendelserne – men I opdager jo i indbakken, når der er nyt. Og i øvrigt lover jeg ikke noget, for jeg har det jo med hele tiden at blive fanget af noget, jeg må fortælle jer. For eksempel skal vi have noget om UV og SPF og i den forbindelse også A plus det med pigmentet, som jeg også har lovet.
God dag alle sammen og skøn ferie til jer, der er så heldige <3
Jeg er ikke helt så heldig i år, men den lilla yndighed er her <3
Birte H skriver
Tak for din kvalificerede gennemgang, Lise! Nu skal du naturligvis ikke arbejde dig igennem alle bogstaver i anfalbetet – men hvad mener du om niacinamid efterfulgt af A-vitamin til natten? Jeg synes, min hud siger JA! Hvad siger du? Rigtig dejlig sommer til dig ????????
Lise Grosmann skriver
Birte H: Jeg siger, at jeg ikke lige umiddelbart kan finde advarsler men heller ikke lige huske eller i hurtig søgning produkter, der indeholder begge. Men hvis din hud ikke reagerer negativt og du ser god effekt, så skal du jo bare fortsætte. God weekend kære