Lige om lidt kan jeg spise egne ærter (jeg spiser faktisk allerede af de små bælge….mums!) og om lidt længere er der grønne bønner og majs. Og hvorfor skal I nu igen plages med mine køkkenhaveklummer. Jo, fordi det er grøntsager, som kan spare på det – i mere end én forstand – dyre kød. Eller, hvis man som mig spiser meget lidt af de firebenede proteiner, er en vigtig vegetabilsk proteinkilde. And don’t bother med hensyn til kalorier, det er low-fat stuff.
Konsulterer man kostbiblen fra 2004, “Superfoods Rx: fourteen foods that will change your life” af lægen Steven Pratt, der regnes for et autoritet på området, så kan man læse, at “beans are a virtual wonder food”. Og han regner ærter, grønne bønner samt linser og hele familien af tørrede bønner i denne kategori. Til dem, der lever i den vildfarelse, at de tror, de skal have kød hver dag, nævner han det faktum, at studier viser, at hvis man erstatter bøfferne med bønne-protein, så vil man formentlig forlænge sit liv og undervejs undgå en række kroniske sygdomme.
I gamle dage kaldte man faktisk bønner og ærter for “fattigmands kød”, og for mine jævnaldrende lever mindet om slatne vissengrønne udkogte grøntsager måske stadig og skræmmer for nye forsøg. Men læg det bag jer og kast jer over denne hjertesunde, blodsukkerregulerende og formentlig kræft-forebyggende utroligt nærings- og kostfiberrige og lækre grøntsag.
Tjek på bønnerne: Bønner indeholder fedtfattige proteiner, kostfibre, A- og flere B-vitaminer, folinsyre samt C-, E- og K-vitamin. Og dertil mineraler som jern, kalium, kalk, magnesium, selen og zink. Plus fytokemikalierne, antioxidanterne, de der mikrostoffer, som ikke er i kød men kun i planteføde (som iøvrigt er der, koen æder sig til sine bøffer). Og ikke mindst aktuelt for fifty-sixty-primetimepeople, for man taber mindre kalk fra knoglerne, når man spiser planteproteiner end når man spiser kødproteiner, fortæller dr. Pratt.
OBS! Bønner indeholder lektiner, som kan giver diarre og opkastning, så de må ikke spises rå. Kog dem let, så de bevarer farven og har lidt bid. Eller put dem i wok’en eller på panden i god olivenolie. Læs altid anvisning om tilberedning af tørrede linser og bønner!
Skriv et svar