Husgartneren tipper…
Salat er en nem afgrøde, man kan drysse lidt frø på noget fugtig jord og man vil næsten med garanti få salat. Men ønsker man flere sorter er det en god ide at sætte dyrkningen lidt i system.
Jeg starter spiringen i de sorte bakker man får til overs når man køber f.eks. forårsblomster, men alt kan bruges bare der er huller i bunden så rødderne kan nå ned og suge vand i underlaget. Bakkerne fyldes næsten op med så-og priklejord. Den type jord er ugødet og det fremmer spiringen. Desuden er den god til at holde vand.
Frøet kan “bredsåes” ved at man med to fingre fordeler det jævnt på overfladen af bakken, når man skal have de små planter hevet fra hinanden. Har man tålmodighed kan man lægge frøene med en pincet med ca. 1 cm. mellemrum.
Herefter dækkes frøene med et tyndt lag jord og bakken placeres på et vådt underlag. Det er nemmest med en bakke med vandingsfilt, i mangel af dette kan man bruge et stykke af det malerfilt man kan købe til at beskytte underlaget når man maler.
Så stiller man bare det hele på et lyst og lunt sted, og sørge for at det ikke tørrer ud. Salat spirer bedst med temperaturer under ca. 20 grader.
Når planterne er 4-6 cm. er det tid at prikle dem ud på voksestedet. Tag hele jordklumpen ud af bakken og tag en enkelt plante af gangen med så meget jord som muligt. Anbring roden i et i forvejen prikket hul og klem jord sammen om den. Jeg laver en række huller efter en snor med en tilspidset plantepind. Ca 8 cm. mellem hullerne er fint. Derefter er det hurtigt at fordele planterne.
Husgartnerens kone beklager, at ruderne ikke er pudset
Er man heldig at have et drivhus fremmer det hele processen betydeligt. Jeg begynder som regel midt i marts. De først planter planter jeg ud i drivhuset, de næste på friland. Så gentages det hele flere gange i løbet af sommeren så der altid er frisk salat. Om sommeren sætter jeg dog bakkerne til spiring udenfor da der nemt bliver for høj spire-temperatur i drivhuset.
Billedet her er fra sidste år
Til tidlig avl i jorden i drivhusets jord er en blandingssort der hedder Baby Leaf velegnet. Den bredsår jeg bare i den sorte plasybakke og planter klumper med flere planter ud når de er kommet godt op. Jeg sår også en række spinat. De tidlige små spinatblade smager herligt i salaten.
Billedet her tog jeg (husgartnerens kone) i tirsdags, det er overvintret salat i drivhuset ♥
Pernille S skriver
Grønt er som bekendt godt for øjnene. Hvor om alting er, så frydes mine øjne over synet af jeres sprøde delikate salatblade! 💚
Jeg er pjattet med Hansen Is. Af to årsager. Smag og emballage. Efter at have prikket huller i bunden og låget på (den tomme!) emballage, fyldt op med så-og priklejord, så er har man perfekte forspiringskasser til grøntsager og sommerblomster. Min samling af isemballage afslører et noget kærligt forhold til nougatis 😆
Ved ikke, Lise, om du kender tricket med at blande lidt Vercumilite i såjorden og afslutte med et tyndt lag, for bedre at holde på fugtigheden. Samtidig mindskes risikoen for svamp og råd omkring de sarte spirer, som let kan besvime og dejse om! Med tanke på hvad frø koster nu om stunder, er det en god investering!
Rigtig god weekend🙋🏻♀️💚 Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Jeg nænnede i virkeligheden ikke at plukke dem, men om lidt så skal de jo væk for at gøre plads til ny salat, så her til aften spiste jeg TRE blade (; sammen med noget af grønkålen – åh, det er helt helligt (;
Og hvad is angår, så har jeg lige spist mig en Premier Eskimo med blåbær. Selv om de ikke er øko, så laver de is ordentligt, og de her med det forbudte navn, dem kan jeg rigtig godt lide.
Jeg kan huske, at du sidste år, hvor der var såtips syntes, at det var et godt tip at bruge en hugpibe til at lave huller i de bakker, han brugte, manden https://www.lisegrosmann.dk/saa-er-det-saatid-for-salat/ Under vores plantebord er der stakke af forskellige bakker til at så i. Men alt det er ikke min afdeling og dermed kender jeg heller ikke noget til Vercumilite, men jeg vil nævne det. Tak kære.
Kh lise