Sommeren selvfølgelig, men også noget mindre velkomment
Nogle gange i den senere tid har jeg set en stor krabat flyve rundt ved tagskægget uden for mit vindue og tænkt, at det var en brumbasse. Så i går afsløredes det, at stor og brummende var den godt nok, men det var en stor gedehams. OH GRU! Det må have været dronningen, for den var i hvert fald 3 cm. Jeg må indrømme, at den sluttede sit liv her, for jeg har det mere end skidt med almindelige hvepsestik og jeg tænker, at reaktionen næppe ville være mindre fra big mama. Og den holdt altså til her ved min åbne dør og terrasse. Undskyld alligevel i gedehamsehimlen.
Men man behøver ikke være stor for at være en giftig sag, og også flåterne har indledt sæsonen. Og med vores nyvundne hang til urmenneskelig adfærd tør jeg slet ikke tænke på, hvordan både Instagram og den virkelige verden vil befolkes af mennesker, der går barfodet/barbenet ind i den smukke blomstereng for at lægge sig og være ét med naturen. Jeg forstår det bedre end mange, men jeg vælger at gøre det i sandet på stranden. Jeg har set og mærket for meget til flåtbid.
For det meste nøjes det med at gøre nas og klø, men et flåtbid kan være grumme alvorligt og i værste fald dødeligt. Foruden den borreliose, de fleste har hørt/læst om, så kan kan flåt også overføre TBE = Tick Borne Encephalitis = hjernebetændelse. Særligt flåter på Bornholm, Fyn, sydlige del af Jylland og Nordsjælland kan overføre denne farlige virusinfektion. Desuden er anaplasmose (tidl.kaldt ehrlichiose) en risiko. Læs mere HER om flåtbid og hvad du skal gøre inklusive forholdsregler.
Og herunder er bud på forebyggelse og lindring samt en flåttang (fås på apoteket). Jeg nuppede dem altid med neglene på min Nikko-hund og det lykkedes med meget få undtagelser, men den stakkels langpelsede vovse fik også mange og det var svært at holde ham fri med børstning. Men det, der eventuelt bliver tilbage af flåten giver ikke smitte, som du kan læse på sundhed.dk-linket herover. Læg mærke til, at det frarådes at smøre flåten ind i olie og lignende.
Lige et PS: Der er digitale møder næsten hver dag i denne uge, så det kan ske, at jeg ikke når nyhedsbrev kl. 14, men et skriv når jeg hver dag – promise ♥
Pernille S skriver
Dejligt du også vinkler naturen på denne måde. Flåter er ikke noget at spøge med. Ej heller efterladenskaber fra ræve og rævehvalpe! Måske har ræve- eller kattemor nappet musvit mor og far, for bedst som jeg troede ungerne havde forladt reden, mødte et sørgeligt syn mig. 6 små flyveklare musvitbørn med åbne gab. Desværre stendøde…🥲 Tænker det er godt jeg har garderet mig med flere redekasser! Nu er kassen tømt og renset. Et nyt musvitpar er allerede igang med redebygning.
Må også med skam melde, at jeg har vappet en gigantisk gedehams. Får kuldegysninger af denne bistre krabat🥶
Til gengæld har jeg lavet en minidam til insekter og mine to skrubtudser. Der er allerede guldsmede som lægger æg på vandplanterne. Alt er godt🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Nej, der er ikke og jeg har haft mine besøg da jeg havde Nikko. Og efter jeg skrev teksten og har rodet i have, har jeg haft en i hårkanten. Og det glemte jeg så at skrive i teksten, at det er et af de steder, man skal være meget opmærksom på.
Åh nej, dine søde ræve har spist de søde musvitter – den natur, den natur. Der er hvert år skovspurve, der udser sig en tagbjælke ved vores terrasse og de stresser frem og tilbage. Men sidste år tror jeg, at de måske selv vippede en unge ud, fordi der var for mange næb at mætte – eller måske faldt den ud – i hvert fald var den næsten færdig og sad der i min hånd med åbent næb, men uanset, hvad og hvordan vi forsigtigt prøvede at efterligne fuglefodring, så døde den lille fyr. Og blev selvfølgelig begravet omviklet med blade <3
Hvor fint med en minidam, det får jeg nok ikke indført, men naboen har stort vandhul i marken og vi får måske derfra besøg af guldsmede. Og hvor er det hele bare fantastisk lige nu - også selv om naturen kan være grum. God søndag kære