Frandsen har ordet på fruens blog, og som det ses, er det en praktisk mand og ikke en kvinde med sans for det Insta-dekorative, men det fungerer (;
Der findes et utal af salatsorter på markedet. Hos os dyrker vi fire til fem forskellige slags.
Hvis man sår direkte på voksesteder, så kan man drysse frøene ud i en række og nippe de grønne blade af efterhånden de er passende størrelse. Det er en nem måde, men salaten når ikke at lave de sprøde hoveder som jeg synes er lækre.
Vi forspirer og laver små planter i bakker tre gange i løbet af sommeren, og de første er netop sat til spiring i drivhuset. Har man ikke drivhus, så står de fint i en vindueskarm. Når planterne har passende størrelse bliver de plantet ud i kasserne* på friland.
Har man drivhus skal man være opmærksom på at salat ikke spirer godt ved for høje temperaturer. Så her er en let skygge udendørs at foretrække.
Sætter du spirebakker udendørs så dæk dem til med lidt trådvæv eller andet. Solsorten elsker de friske spirer og kan ødelægge dit arbejde på et øjeblik.
Hvordan: De grønne eller sorte kød-bakker fra supermarkedet er meget velegnet til såbakker. Een ting må man dog huske: Ud over, at de selvfølgelig skal vaskes grundigt, så skal der laves huller i bunden så jorden kan suge vand op nedefra.
Til hullerne bruger jeg en såkaldt hugpibe fra byggemarkedet. Det er nemt, man slår på den med en hammer og får et fint hul. Men ellers prik med noget andet eller bor, bare der bliver hul så vandet kan komme op.
Køb en pose så-og priklejord. Det er ugødet jord der er fint til spiring og planternes første tid. Fyld bakken 3/4 op med jord. Man kan godt drysse frøet ud mellem to fingre men lægger man dem med ca. en centimeters afstand (Brug evt. en pincet) Bliver den senere udplantning** lettere fordi man får mere jord med over på det nye voksested.
Når de små frø er på plads dækkes de over med lidt jord (ca.½ cm) Og spirebakken sættes i en flad bakke a la lille bradepande med lidt vand i bunden. Salat spirer hurtigt hvis det står lunt men ikke for varmt.
PS: Spirer du i vindueskarm og er du ikke hjemme, så du kan kontrollere, om jorden er våd, så sæt eventuelt bakken ind i en klar plastikpose.
Er det persille eller andre krydderurter, du vil så, gælder samme princip.
SPØRG, hvis der er noget, I er i tvivl om eller gerne vil vide mere om. Jeg lover, at I får svar ♥
*Jeg vender tilbage med anvisning på at lave plantekasser eller højbede, som mange kalder dem.
** Jeg viser udplantning, når det bliver tid.
Pernille S skriver
Salat skal der til! Den der hugpipe skal jeg da ha’! God idé. Jeg bruger kødnåle.
Blander min såjord med vermiculite og drysser til sidst over med samme. Så holdes der bedre på vandet, og svampesporer har ringere vilkår!
Dejlig haveweekend til jer begge to 🙂
Lise skriver
Pernille S: Jep <3 salat skal der til, og dejligt, at du proffe kunne få en idé, men jo altså i den grad også bidrager. Tusind tak, jeg formidler det med vermiculite videre til husgartneren ((:
Så du, at der var svar til dig fra Touchland, dem med den smarte håndsprit…
Pernille S skriver
Åh, det har jeg ikke set. Tjekker straks – tak 🙂