Så ved du, hvilken dag det er i dag. Og jo, det kan udmærket kobles til hudomsorg
Det er World Mental Health Day 2024*, og selv om temaet var ‘Desk Break’, så havde man inviteret hudlæge Johan Milling Holk Poulsen, som vi sædvanligvis ser morgengæste TV-kanalen i selskab med Anette/Beautyspace. Han kunne såmænd godt have koblet temaet til hud, for alt vi gør/ikke gør smitter jo af på den. Ikke mindst, når der er mentale aspekter indblandet som her. Hvad knolden tænker og føler, det ved huden. Neuroscience er så meget hudvidenskab.
* World Mental Health Day er etableret i 1948
Foto: affotografering af skærm GOTV2
Men dr. Milling Holk Poulsen var sammen med fysioterapeut Mark Abildhauge, og det var der god grund til dagens tema og budskab taget i betragtning, for det handlede om at forlade skrivebordet og take a desk break i 15 minutter. Dit skrivebord kan være farligt for din mentale sundhed, viser en analyse. Fordi mange timer bag det kan have en negativ indvirkning på vores sindstilstand, mentale velbefindende, hjernefunktion og stressniveau.
Omvendt øger fysisk træning mentalt velbefindende, koncentration og fokusering, og kan på en arbejdsplads bringe humor og glæde og gode relationer ind. Og i hvor høj grad, bare 15 minutters bevægelsespauser havde på stressniveau og ydeevne på jobbet, var et af formålene med Desk Break-eksperimentet.
Foto: Skærmprint ASICS
Man ikke bare får det bedre og bliver gladere og måske hyggeligere/sjovere at være sammen med og får et andet forhold til sin arbejdsplads, man bliver altså også skarpere i knolden og får lavet mere på kortere tid. Og så er der jo det med ondt forskellige steder, som man ofte oplever ved pulten. Ikke mindst når man sidder og ikke står, som Johan Milling Poulsen fortalte, at han gør lige som han cykler til og fra sin konsultation.
Initiativtager er ASICS og eksperiment og dataindsamling stod Dr. Brendon Stubbs fra King’s College London og Wien University for. Han regnes for en ledende forsker inden for bevægelse og hjernen. Og i morges fik vi en professionel analyse af data fra Johan Milling Holk Poulsen, som kaldte det imponerende og bekræftede betydningen af den sammenhæng, eksperimentet viste. HER er et link mere (på dansk), scroll rundt og klik for masser af interessant viden – og nederst finder du svar på spørgsmål.
Foto: Skærmprint ASICS
Du kan bl.a. læse, at efter blot en uge med jævnlige bevægelsespauser ‘steg deltagernes score for sindstilstand med 22.5%. Det gennemsnitlige selvtillidsniveau med 13.3%, bekymringsniveau faldt med 12%, og det opfattede stressniveau faldt med 14.7%’. HER kan du downloade rapporten.
Nu er der jo ikke nogen direkte kobling, men det passer meget godt med artiklen, jeg læste HER, hvor aldringsforsker Morten Scheibye-Knudsen lægger en dæmper på alt for høje forventninger i forhold til longevity. Selvfølgelig har man (jeg) lyst til at sige, sætter gener og vores biologi en stopdato for vores leven og ageren på denne klode.
Scheibye-Knudsen nævner, at vi er født med en udløbsdato på 120 år fra fødslen og at vi ikke kan bryde gennem den mur på nuværende tidspunkt. Og så fortæller han, at amerikanske forskere finder ‘meget lille chance for, at børn født siden 2010 vil leve til at bliver 100 år – chancen var 5.1 procent for kvinder og 1,8 procent for mænd.’
Men vi og de har en hel del at skulle have sagt alligevel i forhold til at påvirke egen udløbsdato. Og de to vigtigste ting er ifølge aldringsforskeren: Dyrke motion og få nok søvn! Og så kan man eventuelt tilføje: Drikke kaffe, spise nødder og mørk chokolade og faste i perioder men huske at styrketræne samtidig for ikke at miste muskelmasse. OG nok så vigtigt – droppe smøger og sprut, for det kan nedsætte ens levetid med 15 år, siger Scheibye-Knudsen.
Og sådan hænger det hele sammen – det er stadig klogt at satse på den gode gamle bio-hacking, livets erfarne rejseplan og opskrift på alt det elementære, som mange kloge hoveder stadig ender med at komme frem tid. Som longskrivet her siger en del om.
Husk altid og glem aldrig, at sjusk med livet på alle niveauer er en ældningsfaktor, der ses udenpå én. Hud er ikke et dødt hylster, den er et organ med nærkontakt til alt, hvad vi gør og føler.
Skriv et svar