Gamle dage er moderne og der skeles endog til 1920’ernes antroposofiske filosofier. I hvert fald i hudforstand, når Weleda Skin Food hypes af celebrities som løsningen på snart sagt alle de unoder hud kan drille med. Formlen er fra 1926 og derfor finder man sådan noget som lanolin, en tidligere hyppigt anvendt barriere-beskytter, der kom i modvind. Welela anvender lanolin* i flere af deres serier/produkter, og der er selvfølgelig tale om renset lanolin. I det hele taget har universalcremer igen igen fået en revival i en tid, hvor vi ellers flirter med de asiatiske kvinders lag-på-lag-dobbelt-rens-rutiner.
En anden creme med storytelling-potentiale er A-creme. Og ja, A’et står for vitamin A, hudplejens superhelt, som slet ikke er nogen ny ingrediens i cremer. I dette tilfælde starter historien i 1948, hvor den svenske biokemiker Evert Berlin indledte studier med det formål at udvikle en allround creme. I 1953 havde han A-creme, som i dag 62 år senere har samme formel og samme emballage – og er mere populær end nogen sinde.
A vitaminet er et palmitat, fordi retinol, det rene vitamin, iltes let og ligeledes kan give hudirritationer og således anvendes på recept. A-creme er testet ofte og grundigt på patienter, soldater og håndvaskende tandlæger og er effektiv både som kuldecreme, til eksem, barnenumser og bare til at justere og forbedre hud, hvor den nu trænger. Jeg håber, du kan læse norsk, for det var her, jeg fandt flest oplysninger om cremen. Prisen er 120 kr. for 120 g, og det er jo langt fra ’spidsen af en jetjager’.
*Lanolin er talg fra fårets hårsæk, som den gør sin pels vandtæt og modstandsdygtig med lige som vi gør vores hud med talg fra vores hårsæk.
Og SÅ tror jeg, jeg har fået baletten til at danse, vi får se lige om lidt!
Marlene Høj skriver
Hvad er din holdning til parabener? Jeg har hørt at det ikke er alle, som man skal være forskrækket over for – Og at et produkt, der er parabenfri måske ikke altid er velegnet til hudpleje, hvis fingrene skal ned i produktet. Hvilke skal man undgå? MI har jeg styr på 🙂
Lise Grosmann skriver
Marlene: Methyl- og ethyl er vurderet sikre, men spørgsmålet er, hvor nødvendigt det overhovedet har været med al den forskrækkelse. Hvis du læste min tekst fra Allergi Certified Award, så synes hudlæger jo, at det er en rigtig dårlig idé, at så mange udfaser parabener (alle apotekerserier f.eks.), når de rent faktisk måske er det bedste bud på konservering. Og ja, mange ting gør det nødvendigt med konservering…..f.eks. cremekrukker, som man har fingrene i. I øvrigt findes parabener i mad, både naturligt og tilsat som konservering. Læs eventuelt mere her om parabener http://mst.dk/groenne-tips/din-personlige-pleje/faelles-baggrund/kosmetik-og-parabener/
Marlene Høj skriver
Tak for svar 🙂
HeLene skriver
*danse* =)
Jeg bruger tit ren, renset, lanolin som læbepomade. Det er også udmærket til tørre pletter om vinteren, fx læber på børn der ikke kan lade være at slikke og trække munden så det revner og gør ondt.
Det fordi i England sælges det som nipple-creme i små tuber, og bruges af ammende mødre når man får små sår på bryster under amning. REn lanolin inder meget om EA 8hour men uden alt ekstra som perfume mm 🙂 Det ER klistret, men det virker fremragende, især over natten.
Lise Grosmann skriver
Helene: Tak for ‘indspark’….og ja, lanolin var ‘gamle dages’ multi-purpose remedie, og det er som en voks. I øvrigt er der også bivoks i A-creme.
Lise skriver
Christina og Anneka: Jamen, det er en fryd at læse jeres dialog, her har I klaret A-ærterne, mens jeg malede køkken.
Jeg burde selvfølgelig have skrevet, at den kunne fås i helsebutikkerne.
Og med hensyn til kosttilskud af vitamin A, så er det ikke noget, man skal kaste sig ud i – ud over multipillerne – det er et fedtopløseligt vitamin, det kan overdoseres. Især hvis man er gravid skal man være varsom. På trods af en masse skriv om betakaroten (i forhold til nogle finske rygere), så er planterigets udgave langt mere sikkert (omdannes til vitaminet i kroppen).
Med hensyn til sammenligninger mellem retinyl retionate, som er i Verso, og så palmitat-udgaven, så er jeg altså ikke kemiklog nok til at vove mig ud i det. Det rene vitamin A, retinol, er receptpligtigt i creme til acne og har altså bivirkninger.
Anneka skriver
I indlægget “Power A” (06.02.15) står der meget om det 😉 kan ikk finde ud af at linke fra min smartphone …
Christina Hansen skriver
Hej Anneka. 🙂
Jeg elsker, at du ‘blander dig’!
Det var jo lige, hvad jeg havde håbet på: Ingen fragt og ingen told – perfekt! Der ligger alligevel en hel del helsekost butikker i byen, så det lyder lovende. Tusind tak for hjælpen. 🙂
Har du mon set, at der under ‘oplysninger om cremen’ står hvilken slags A-vitamin, der er anvendt?
Under ‘ofte stillede spørgsmål’ står der som svar til ‘Er det ikke farligt for børns hud?’:
“A-vitaminet i A-creme er det samme type, som anvendes i AD dråber (til spædbørn). Altså et A-vitamin palmitat (ester) og ikke retinol (alkohol).”
Jeg ved ikke, om du kan bruge det til noget! 🙂
Og til dig, Lise:
Hvad betyder det, når der står, at den indeholder en ‘relativ mængde’, som ifølge dem er 1500 IE?
Kan man sammenligne det med nogle af de andre A-vitamin cremer, som vi ellers snakker mest om?
For umiddelbart siger det mig ikke en pind! Men sådan er det jo hver gang, snakken falder på A-vitamin. 🙂
Hvorfor er det dog ikke også lidt nemmere at sammenligne de forskellige?
Same old story! 🙂 🙂
Anneka skriver
☺Alletiders. Jeg vil også have fat i den.
Ja jo det så jeg godt. Det er A vitamin indhold i cremer generelt. Altså de forskellige former; retinol, – ester, osv. Synes det er så svært at huske hvad er hvad? Hvad gør hvad?
Og som du selv skriver “hvorfor er det generelt ikke lidt nemmere at sammenligne de forskellige”
Men Lise har skrevet grundigt om det før. Jeg søger lige… 😉
Anneka skriver
Christina 🙂 hvis jeg lige må “blande mig” så ved jeg man kan købe den i flere danske helsekost- butikker og – netshops. Jeg er stødt på den flere gange.
Men har savnet lidt mere uddybende information. Så det var skønt med så grundig en beskrivelse 🙂
Lise Jeg troede en gang at al A vitamin creme gjorde huden lysfølsom og sart.
Gid producenterne ville skrive tydeligt hvilken funktion lige den A vitamin de anvender har!
Men du har skrevet så grundigt om det før, må lige tjekke ; )
Men selvfølgelig kan man jo netop tage A vitamin indvortes hvis man har tør, sart og eksemplaget og hvis man mangler A vitamin selvfølgelig.
Kh Anneka
Christina Hansen skriver
Den vil jeg virkelig gerne prøve!
Har du prøvet at bestille den? For jeg er lidt betænkelig mht told?
Jeg har prøvet at bestille fra Norge, hvor jeg ikke fik told på.
Og så har jeg en gang vundet en konkurrence, hvor jeg heller ikke skulle. Men så vandt min datter kort tid efter også i en konkurrence – og der kom der en ordentlig bon.
Jeg har ellers lige lagt den i kurven, men venter med at gå videre til senere for eeventuelle erfaringer.
God lørdag! 🙂